تاریخچهی روابط فرهنگی و معنوی ایران و ایتالیا در حقیقت تاریخچهی روابط شرق و غرب به صورت کلی آن است. زیرا افزون از بیست قرن پیش، این دو کشور یکی مظهر تمدن شرق و دیگری نمایندهی تمدن غرب بودهاند. ایران در سفرنامههای مارکوپولو و پیترو دلاواله جایگاه بسیار مهمی دارد و سابقهی مطالعات ایرانی در ایتالیا به نخستین دوران حکومت صفویان باز میگردد. در چهار سدهی گذشته همواره داد و ستدهای فرهنگی میان ایران و ایتالیا برقرار بوده که اوج آن در قرن بیستم و در سه دههی اخیر است.
به منظور ارتباط بیشتر نخبگان، نویسندگان، شاعران، صاحبنظران ایران و ایتالیا و شناخت متقابل مردم دو کشور از تحولات ادبی معاصر، انجمن ادبی ایران و ایتالیا تشکیل میشود.
نخستین جلسه این انجمن با حضور و همفکری جمعی از نویسندگان و مترجمان در روز شنبه ۲۷ شهریور در مرکز فرهنگی و بینالملل شهر کتاب تشکیل شد. در این جلسه آنتونیا شرکا، نادیا معاونی، نسرین فقیه، منوچهر ساداتافسری، مصطفی مستور و علیاصغر محمدخانی حضور داشتند و دربارهی برنامههای این انجمن برای روابط ادبی گستردهتر میان ایران و ایتالیا بحث و گفتوگو شد و مقرر شد که این انجمن با همکاری کارلو سکونه، فیلیچیتا فرارو، بیانکا ماریا فیلیپینی،کلارا کرونا، آنا وانزان، ابوالحسن حاتمی، فائزه مردانی، آنتونیو ساکتی، بیانکا ماریا اسکارچیا، آنتونیو شرکا، نادیا معاونی، نسرین فقیه، پریسا نظری، مصطفی مستور و علیاصغر محمدخانی در یک سال آینده برنامههای مختلفی را در شهر کتاب و نهادهای ادبی و فرهنگی ایتالیا و شهرهای مختلف دو کشور برگزار كند.
همچنین به زودی نشریهای دو زبانه برای انعکاس تحولات ادبی دو کشور به صورت مشترک منتشر شود و در سال آینده که ایتالیا مهمان ویژه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است برنامههای نوینی برای همکاریهای مشترک ادبی طراحی و اجرا شود.