دکتر محمد رضا قوام نصیری در گفتگو با سلامت آنلاین، تاکید کرد: با وجود بسیاری از درمانهای موثر که برای سرطان مزمن خون وجود دارد، اما اگر شخصی در کودکی دچار سرطان خون شود این احتمال وجود دارد که مجددا بیماری وی عود کند.
وي افزود: ممکن است برخی از سرطانهای خون تغییر شکل بدهند و این به آن معناست که یک نوع سرطان خونی که در ابتدا ایجاد شده بوده، تبدیل به نوع دیگر شود که این امکان با گذشت زمان وجود دارد.
قوام نصيري تصریح کرد: قانونی وجود دارد که در سرطانها بخصوص سرطانهای اطفال وقتی که از درمان تومورهای بدخیم، دو تا سه سال بگذرد و بیمار علایمی نداشته باشد، بیش از ۵۰ درصد احتمال درمان و امکان بقا وجود دارد که سرطانهای خون هم میتوانند در این زمره قرار داشته باشند.
این آنکولوژیست در مورد نشانههاي سرطان خون گفت: سرطان خون چون در دو سن دیده میشود گاهی اوقات ممکن است که علایم متفاوتی داشته باشد. سرطان خون هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می شود .
وی در مورد نشانههاي سرطان خون در کودکان افزود: در کودکان ممکن است در مراحل ابتدایی به صورت درد مفاصل در مفاصل زانو و مچ دست بروز کند . همچنین ممکن است که مفاصل بزرگ و گاهی اوقات مفاصل کوچک درگیر باشند و در بیشتر اوقات، مفاصل بزرگ را درگیر میکند. درصد چشمگیری از بیماران، این دردها را با درد روماتیسم حاد مفصلی که گاه در کودکان دیده میشود، اشتباه میگیرند .
قوام نصیری تصریح کرد: علامت یاد شده علامتی جدی است که باید همیشه مد نظر باشد، اما این امر نیز دلیل نمیشود که هر درد مفصلی سرطان خون باشد.
وی درباره دیگر علامت سرطان خون در کودکان گفت: علامت دیگر علایمی شبیه به سرماخوردگی است که ممکن است که با آبریزش از بینی و درد ناحیه گلو و تب و لرز همراه باشد که ممکن است افراد در فصول سرما، آن را با سرماخوردگی اشتباه بگیرند.
رئیس انجمن کلینیکال آنکولوژی ایران با بیان اینکه این علایم ، علایم گویا و صددرصد برای ابتلا به سرطان خون نیست، افزود: علایم اختصاصیتر، کمخونی است که به علت خونریزیهای مختلفی که ایجاد میشود یا اشکال در ساخت سیستم خونساز بدن در مغز استخوان روی میدهد. همچنین کم رنگی پوست صورت نیز از جمله دیگر این علایم است که پوست از حالت شادابی خارج میشود که در اصطلاح میگویند رنگ پوست صورت شبیه به رنگ کاهی شده است و صورت در ناحیه پلک ها پف آلود میشود .
وی در ادامه اظهار داشت: این علایم همراه میشود با خونریزی از ناحیه مخاط دهان که بیشتر در لثهها دیده میشود که با کوچکترین تحریک فیزیکی بخصوص مسواک زدن لثه خونریزی میکند که ممکن است این خونریزی مداوم باشد که این یکی از علائم شایع سرطان خون در اطفال است .
قوام نصیری با بیان اینکه در زمان پیشرفت بیماری علایم دیگری نیز مشاهده میشود در باره آن تصریح کرد: در این زمان مغز استخوان خوب فعال نیست و تعداد پلاکتها کم میشود و تعداد آنها طبیعی نیست، در نتیجه شاهد خونریزیهای زیر جلدی و خونمردگی هستیم .
این آنکولوژیست در بخش دیگر صحبتهای خود در مورد علایم سرطان خون در بزرگسالان گفت: حالتهای که در کودکان دیده میشود در بزرگسالان دیده نمیشود و تنها ممکن است که حالت شبه سرماخوردگی یا درد مفاصل در آنها باشد، اما شایع نیست. بیشترین علامتی که در بزرگسالان دیده میشود به شکل خونریزی است.
وی با بیان اینکه فرد بالغ نسبت به بیماری مقاوم تر از کودکان است افزود: در بزرگسالان دردهای استخوانی بیشتر در استخوانهای طویل مثل استخوان ساق پا، ساعد و زانو دیده میشود که به صورت دردهای متوالی دیده میشود و این درد های استخوانی در سرطان خون بالغین شایع است .
رئیس انجمن کلینیکال آنکولوژی ایران با اشاره به اینکه خونزیزی مخاط و لثه در بزرگسالان مبتلا هم دیده میشود، تصریح کرد: ابتلا به عفونت نیز یکی از دلایل است که به علت ضعف سیستم ایمنی بدن بعد از مدتی که سرطان خون فعال باشد مسلما این حالت تشدید میشود. همچنین این حالت خود را به صورت بزرگ شدن غدد لنفاوی نشان میدهد که به صورت تورمهای سفتی در ناحیه گردن، کشاله ران و یا در داخل حفره شکمی تظاهر میکنند .
- درمان سرطان خون
وی با تاکید بر اینکه برای سرطان خون درمان وجود دارد گفت: خوشبختانه داروهایی وجود دارد که بر سرطانهای خون بالغین و اطفال موثر است. البته در نوعی از سرطان خون اطفال مثل سرطان خون سیستم لنفوئید حتی از رادیوتراپی جمجمه نیز استفاده میکردند، اما درحال حاضر به دلیل عوارضی که رادیو تراپی بر روی مغز داشت از دارو درمانی استفاده میکنند.
قوام نصیری افزود: انواع سرطان خون درمان پذیر است، اما درمان انواع حاد سرطانهای خون درمان خیلی مشکل است .
وی با اشاره به اینکه در نوع سرطانهای مزمن نیز درمان ساده تر از نوع حاد است، تصریح کرد: در این نوع سرطانها درمانهای خیلی راحت تر است ، داروهای پر ضرر کمتر دیده میشود و بهتر میتوان این نوع سرطانها را مدیریت کرد و نتایج درمان بهتر از سرطانهای حاد است.سرطانهای حاد خون به درمانها به خوبی جواب نمیدهد و در اکثر مواقع منجر به پیوند مغز استخوان میشود.