سیده زهرا حسینی کارشناس ارشد علوم بهداشتی در گفتگو با سلامت آنلاین گفت: یکی از مشکلات کلیوی که ممکن است برخی از افراد بدان دچار شوند سنگهای کلیوی است که میتواند تحت تاثیر مصرف دارو، عفونت و یا عوامل ژنتیکی ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه سنگهای کلیوی را می توان بر اساس جنس تشکیل دهنده آنها به انواع کلسیمی و غیر کلسیمی تقسیم کرد گفت: از انواع سنگهای کلسیمی میتوان به فسفات کلسیم و اگزالات کلسیم اشاره کرد و سنگهای اوریکی نیز یکی از انواع سنگهای غیرکلیسمی است.
حسینی با اشاره بر اینکه استفاده از منابع حاوی سیترات مانند شربت آبلیمو و یا لیموترش میتواند به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه کمک کند گفت: افراد مستعد بهتر است برای طعم دار کردن غذا از آبلیموی طبیعی استفاده کنند و از مصرف منابع غذایی حاوی پتاسیم و منیزیم غافل نشوند، همچنین از منابع کم اگزالات استفاده کنند و از مصرف زیاد ویتامینC پرهیز کنند چرا که این ویتامین به اسید اگزالیک تبدیل میشود و احتمال تولید سنگهای اگزالاتی را افزایش میدهد.
وی در خصوص بیماران مستعد ابتلا به سنگهای اوریکی اظهار کرد: این افراد نباید منابع غذایی غنی از پورین مثل دل، قلوه، جگر، مغز، ساردین، کولی، صدف، خاویار،گوشت غاز و کبک استفاده کنند و باید در طول روز مایعات به مقدار کافی بنوشند تا دفع روزانه ادرار به ۲ تا ۲/۵ لیتر برسد و نیمی از این مایعات را به آب اختصاص دهند.
حسینی به افراد دچار سنگهای کلسیمی توصیه کرد: از مصرف غذاهای شور و فرآوری شده مانند کنسروها، خیارشور و فستفودها پرهیز کنند چرا که افزایش دریافت سدیم با افزایش دفع کلسیم همراه است و این امر سبب افزایش تولید سنگهای کلسیمی در افراد مستعد میشود.
این کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه، توصیه کرد: بر اساس مطالعات انجام شده، کنترل وزن میتواند در جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه موثر باشد و در نتیجه مبتلایان باید حتما فعالیت بدنی داشته باشند.
به گفته او تحرک سبب کاهش احتمال تولید سنگ شده و در صورت تشکیل سنگ، دفع آن را آسان میکند.