به گزارش همشهري، سيدحسن قاضيزاده هاشمي با بيان اينكه «در 30سال گذشته حقي براي درمان در تأمين اجتماعي نيامده» از انتقادات اخير به پزشكان انتقاد كرد و گفت كه بيمه وظيفهاش را درست انجام نميدهد ولي ميگويند تقصير پزشكان و وزارت بهداشت است.
وزير بهداشت با تشبيه وزارت رفاه به بنگاه اقتصادي افزود: ما ۱۲ سال پيش ظلم بزرگي كرديم كه سلامت مردم را دست يك بنگاه اقتصادي داديم كه آن را در وزارت رفاه قرار دادند و بعد اسم آن را رفاه گذاشتند، ولي بنده معتقدم حيف اسم رفاه كه براي اين وزارتخانه انتخاب كردند.
وي با اشاره به كاركرد وزارت رفاه گفت: براي او حقوق و سرمايهگذاري و مستمري مهم است و بعد هم ميگويد حقوق بايد بهدست كارگران و بازنشستگان برسد، زيرا پزشكان وضعيت مالي خوبي دارند و اين بدبختي ما شده است.
وزير بهداشت افزود:بنده ميگويم تا بيمه درست نشود، نهتنها از طرح تحول كه از سلامت هم چيزي نميماند. بيمه كارش ريسكپذيري است، كارش حمايت از مردم محروم است و حكومت وظيفهاش تأمين امنيت، رفاه و دانش مردم است.
- ادامه كشمكش ميان دو وزارتخانه
كشمكشهاي ميان وزارت بهداشت و وزارت رفاه، با جديتر شدن طرح تحول سلامت، هر روز بيشتر ميشود. اگرچه هيچگاه از نتيجه ميانجيگري بين دو وزير كه با دستور معاون اول رئيسجمهور، محمدباقر نوبخت مسئول آن شده بود، خبري بيرون نيامد، اما هنوز اختلافات ادامه دارد.
وزارت رفاه در برابر تجميع بيمههاي پايه كه بهعنوان تكليف قانوني است، مقاومت ميكند و در عوض وزارت بهداشت در تلاش است بيمهها را زيرپوشش خود قرار دهد؛ امري كه به اعتقاد كارشناساني همچون عليحيدري، عضو هيأت مديره سازمان تامين اجتماعي بسياري خطرناكتر از شرايط فعلي است و باعث ميشود، سياستگذار حوزه سلامت، ارائهدهنده خدمات (بيمارستانها) و خريدار خدمت (بيمه)، همگي در وزارت بهداشت متمركز شوند.
- حقي براي درمان نيامده است
البته قاضيزاده هاشمي براي اين انتقادات پاسخي ارائه كرده و ميگويد: خواستند خريدار و فروشنده خدمات سلامت از هم جدا شوند تا حقوق مردم رعايت شود اما آيا حالا رعايت شد؟ چرا بايد پرستار و پزشك ما نتواند در انتهايماه پول بگيرند اما آنها سرماه پول خود را ميگيرند؟ خريد از بيمارستانهاي خودشان چند برابر بيمارستانهاي ماست، 50درصد دارو در اختيار آنهاست به همين دليل هرچه گرانتر بفروشند به نفعشان است.
وي افزود: فكر ميكرديم بيمهها را ميدهند و ما ميتوانيم هزينهها را كنترل كنيم. تصور خودم اين بود كه به شهادت آمارها نيز درست از كار درآمد. اينكه بيمارستانهاي ما 90درصد اشغال تخت دارند و تا زماني كه كمبود تخت داشته باشيم تقاضاي القايي نميتواند اتفاق افتد و درصورتي كه ايجاد شود تنها حدود 10درصد است ولي وقتي گسترش داديم بايد از طريق بيمه كنترل و سقف براي آن تعيين شود نه اينكه دفترچه بيمه به مثابه يك چك سفيد به پزشك يا مؤسسه داده شود كه او هرچقدر دلش خواست خرج ايجاد كند.
وي همچنين اضافه كرد: آقاي ربيعي دوست ماست ولي ميگويند تجميع بيمهها در دوره ما انجام نشود ولي از آنجايي برآمده از دانش و تجربه بشر و مشكل جدي مردم است، كسي نميتواند با آن مخالفت كند، ولي هر كسي ميگويد چرا در دوره من اين كار انجام شود؟ ما ميگوييم يك صندوق شيشهاي بگذاريد و پول درمان را جاي ديگري هزينه نكنيد، در غيراين صورت سيستم درماني كشور را فلج ميكنيد.
- طلب وزارت بهداشت از بيمهها
هاشمي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به مطالبه 11هزار و 700ميليارد توماني از بيمهها، گفت: 4ماه است كه مجلس 8هزار ميليارد را داده، اما هنوز مشكل داريم.وي افزود: هماكنون 86ميليون دفترچه بيمه در كشور داريم و اين يعني حداقل 6.6ميليون نفر از جمعيت همپوشاني دارند. اگر اين مشكل حل شود هزار و 300ميليارد تومان به نفع مردم و خزانه تمام ميشود.
پيش از اين، ايرج حريرچی، سخنگوی وزارت بهداشت، از انباشته شدن مطالبات دانشگاههای علوم پزشكی از بيمهها خبر داده بود. با اين حال، مجلس چندي قبل اجازه انتشار 8 هزار ميليارد اوراق قرضه برای جبران بدهیهای بيمهها را صادر و وزارت رفاه نيز براي جبران آن اعلام آمادگي كرده بود.
- پاسخ تلويحي قاضيزاده هاشمي به مسعود پزشكيان
وزير بهداشت، براي نخستين بار به انتقادات مسعود پزشكيان پاسخ داد. وي گفت: برخي افراد كه قبلا هم در پست بهداشت و درمان بودند، امروز در مجلس آدرس اشتباهي به مردم ميدهند. قاضيزاده افزود: در موضوع تخصيص اعتبارات عمومي، نسبت به ساير وزارتخانهها كمترين رشد مربوط به وزارت بهداشت بوده است، درحاليكه در تريبونها مدام ميگويند پولها به وزارت بهداشت سرازير شده است. مسعود پزشكيان، وزير اسبق بهداشت و درمان كه در حال حاضر نايب رئيس مجلس است، اخيرا گفته بود: طرح تحول سلامت امكان ندارد كه به همين روش ادامه پيدا كند، ما از اول همين را ميگفتيم اما قبول نميكردند حالا رئيسجمهور اگر ميتواند به لج من هم كه شده است به اينها پول دهد!