حجتالاسلام والمسلمین سیدمرتضی موسوی شاهرودی، عضو کمیته فقه پژوهشکده حج گفت: در این شبها، مراسم باید شور همراه با شعور داشته باشند. عزاداران و مداحان باید به این مسئله توجه کنند که عزاداریای که در آن فقط شور باشد، موجب تخریب و بهانه دادن به دشمن است.»
حجتالاسلام موسوي شاهرودي افزود: مرحوم مطهری در سخنی میگفتند ما مرشد مردم هستیم و آنها باید به دنبال ما بیایند، نه ما به دنبال مردم برویم، اما متاسفانه در حال حاضر ما میبینیم که مداحان ما مطالب و اشعاری را بیان میکنند که فقط خوشایند مردم باشد.
او در گفتوگو با ایسنا گفت: متاسفانه گاهی منبریهای ما مطالبی را مطرح میکنند که اصلا سندیت ندارد و بدتر از همه این است که این مطالب را به خدا و یا پیامبر (ص) نسبت میدهند. هر چهقدر هم که مراجع تقلید و مقام معظم رهبری بر این امر تاکید میکنند فایدهای ندارد. تا انتقادی هم وارد میکنیم میگویند که هیات امام حسین (ع) است. در برخی از خیابانها و مجالس عزاداری صحنههایی شکل میگیرد که درخور شان هیئت امام حسین (ع) نیست.
عضو کمیته فقه پژوهشکده حج خاطر نشان کرد: منبریها و مداحان ما اگر یک جمله را بدانند همه معضلات و مشکلات حل میشود و آن جمله حرمت دروغ است. دروغ بستن به هر فردی گناه دارد و اگر آن دروغ به خدا و پیامبر (ص) باشد گناهش چند برابر میشود. منبریِ ما باید بداند آن چیزی که از پیامبر(ص) نقل میکند، آیا واقعا سندیت دارد و یا فقط میخواهد یک مطلبی را گفته باشد.
موسوی شاهرودی بیان کرد: یک موقعی حادثهای در کربلا رخ داده و افراد سناریویی از آن تهیه میکنند و به مردم ارائه میدهند که این هم رفتار درستی نیست. اما گاهی پا را فراتر گذاشته و میگویند که مثلا پیامبر (ص) در حق امام حسین (ع) این جمله را فرمود. ما باید برای هر سخن و حدیثی سندیت قطعی داشته باشیم، اگر دروغ از بین برود و مراقب باشیم که هر سخنی را به زبان نیاوریم، مجالس امام حسین(ع) رنگ و بوی خدایی میگیرد.
او تاکید کرد: بنده عینه دیدم که شبهای قدر در حرم حضرت معصومه (س) واعظ و سخنوری میآمد، اما این اتفاق بعد از دو سال تغییر کرد و وقتی دلیل آن را جویا شدیم که چرا دیگر آن واعظ و سخنور در آن مجالس حضور ندارد، گفتند استقبال مردم نسبت به این امر کم بوده است. متاسفانه گاهی میبینیم خود مردم به دنبال سر و صدا هستند و در مجالسی شرکت میکنند که هیچ آوردهای برای آنها ندارد.
عضو کمیته فقه پژوهشکده حج ادامه داد: امروز متاسفانه خرافهها پای خود را در مجالس عزاداری سیدالشهدا باز کرده است و برخی مداحان ناخواسته این تحریفها را نقل میکنند و آن را گسترش میدهند و بهانه زیر سوال بردن این واقعه عظیم را به دست دشمن میدهند. اگر در عزاداریهای ما شعور حسینی وجود نداشته باشد، دشمن بر روی شور عزاداریها برنامهریزی خواهد کرد و تلاش خواهد کرد تا عزاداریها را از مسیر واقعی خودش منحرف کند.
موسوی شاهرودی افزود: متاسفانه در این میان هم هستند مداحان و سخنرانانی که بدون غرض با بیان تحریفات بر واقعه عاشورا بر این خواسته دشمنان دامن میزنند. در این شبها مراسم باید شور همراه با شعور را داشته باشند. عزاداران و مداحان باید به این مسئله توجه داشته باشند که عزاداریای که در آن فقط شور باشد موجب تخریب و بهانه دادن به دشمن است. اگر بخواهیم تعریفی از شور و شعور داشته باشیم باید بگویم شور مربوط به حس میشود اما شعور دین و بصیرت انسان و خلوصش را زیاد میکند.
او گفت : اگر مداحان با مطالعه کافی در جلسات حضور پیدا کنند، قطعاً از ورود خرافهها به دین جلوگیری میشود و دشمن در این زمینه شکست میخورد. وظیفه مردم در مقابل این تحریفها این است که از نوع مجالس و گویندگان استقبال نکنند.