علل خاصی برای آسیبپذیری و شکنندگی رگهای خونی وجود دارد. اگرچه استراحت و استفاده از کمپرس یخ، به بهبود علائم کبودی کمک میکند اما بهتر است از این علل خاص اجتناب کنید تا اصلا کبودی را تجربه نکنید.
- قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید: این اشعه در طول زمان کلاژن پوست شما را که در لایه دوم پوست قرار دارد از بین میبرد. کلاژن از شبکه رگهای خونی در زیر پوست حفاظت میکند و بدون آن رگهای خونی به راحتی در معرض شکنندگی قرار میگیرند. در واقع کاهش سطح کلاژن از دلایل اصلی کبودی پوست است. اگر قرار است در معرض نور خورشید قرار بگیرید، حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
- افزایش سن: افزایش سن هم یکی از علل کاهش سطح کلاژن است. البته ضخامت پوست و حساسیت آن در برابر نورخورشید در افراد مختلف متفاوت است مثلا افرادی که پوستشان روشن است، حساسیت بیشتری نسبت به پوست افراد تیره دارند. برخی از افراد، کبودی ناشی از بالا رفتن سن را فقط در سنین خیلی بالا تجربه میکنند اما برخی دیگر از ۴۰ یا ۵۰ سالگی، شاھد ایجاد این کبودیھا در پوست خود ھستند. با این حال استفاده از کرم ضد آفتاب، از کلاژن پوست به مدت طولانیتری محافظت میکند.
- مصرف برخی از داروھا: داروھای رقیق کننده خون مثل وارفارین و ھپارین، احتمال بروز کبودیھای پوستی را ھم بیشتر میکنند. داروھای ضد انعقاد، مدت زمان انعقاد خون را طولانیتر میکنند. به ھمین دلیل ھم فرد خیلی راحتتر و بیشتر از دیگران دچار کبودی پوستی میشود. داروھای مسکن مثل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن ھم خاصیت رقیق کنندگی خون دارند. این داروھا، مانع از فعالیت برخی از آنزیمھا که وجود آنھا برای انعقاد خون، ضروری است، میشوند. بنابراین، از این داروھا بیش از یک ھفته استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک شما تشخیص داده باشد.
- کمبود تغذیه ای: کمبود ویتامین کا، ب ۱۲ و سی که در انعقاد خون نقش دارند، منجر به کبودی میشود. اگر از غذاھای ناسالم استفاده میکنید و میوه و سبزی کافی مصرف نمیکنید، احتمال دارد که دچار کمبود ویتامین سی یا ویتامین کا شوید. گیاه خواران نیز در معرض کمبود ویتامین ب ۱۲ هستند.
- ابتلا به یک بیماری جدی: کبودی پوست در موارد نادر، میتواند نشانه یک بیماری جدی مثل دیابت نوع ۲ یا بیماری لوسمی باشد. اگر کبودی پوست شما بی دلیل به وجود آمده و بیش از دو ھفته به طول انجامیده است، باید به پزشک مراجعه کنید. بالا بودن قند خون، ترمیم پوست را با تاخیر مواجه میکند و در نتیجه، مدت بیشتری ھم زمان میبرد تا کبودیھای پوست، بھبود پیدا کنند. در افراد مبتلا به لوسمی، پلاکتھای خون کاھش پیدا میکنند و انعقاد خون به درستی انجام نمیشود.
*منبع: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي