به گزارش ایرنا، عیسی کلانتری در آیین تکریم مدیران کل جدید و پیشین حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در مشهد افزود: رتبه محیط زیستی ایران که جزو تمدنهای کهن زمین است و پیشینه دولت داری آن به بیش از هفت هزار سال میرسد در بین 180 کشور جهان بالاتر از 100 است.
وی تاکید کرد: حال محیط زیست کشور خوب نیست ولی باید بهتر شود؛ شاید یکی از کشورهای سرافکنده جهان در راستای حفظ محیط زیست باشیم و جرات نکنیم شاخصهای واقعی محیط زیست خود را در مجامع جهانی بیان کنیم.
او گفت: وقتی به آمار و ارقام زیست محیطی کشور مراجعه میکنیم متوجه میشویم یکی از جوامع جهانی هستیم که بیشترین ظلم را به محیط زیست خود روا داشتهایم.
کلانتری افزود: متاسفانه باید اعلام کرد که بیشترین فرسایش خاک در واحد سطح، یکی از بالاترین فرسایشهای ژنتیکی، بالاترین شدت انرژی و پایینترین بازده انرژی، بالاترین فرسایش گیاهی و ببیشترین فرسایش آبی جهان همه متعلق به ایران است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: این اطلاعات انسان را غمگین میکند و جامعه ایرانی نمیتواند به آن افتخار کند و نشان میدهد در جامعهای زندگی میکنیم که کمترین توجه را به مسائل زیست محیطی دارد.
وی اظهار داشت: از توسعه پایدار پیروی نکردهایم و به علت جهل و ناآگاهی همیشه توسعه را در مقابل محیط زیست قرار دادیم در حالی که دنیا مشکلش را با قرار گرفتن در راستای توسعه پایدار حل کرده است؛ در راستای توسعه پایدار بودن یعنی هم توسعه و هم حفظ محیط زیست.
کلانتری افزود: توسعه صنعت و حوزههای زیربنایی را در مقابل محیط زیست قرار دادیم که میتوانستیم ندهیم و خود محیط زیست که باید پرچم دار توسعه پایدار باشد با سیاستهای غیرپایدارش یکی از موانع پایداری محیط زیست در سالیان گذشته بوده است.
وی توضیح داد: راهبرد محیط زیست راهبرد توسعه پایدار و توسعه پایدار مبتنی بر چهار اصل است که عبارتند از اقتصادی بودن توسعه، ضد اجتماعی نبودن آن، ضد محیط زیست نبودن توسعه و این که تصمیمهایی که در حوزه توسعه گرفته میشود نباید حق و حقوق نسلهای آینده را پایمال کند.
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: امروز 70 درصد جمعیت کشور در معرض بیآبی شدید قرار دارد یعنی امسال سرانه آب 70 درصد جمعیت کشور به زیر 500 مترمکعب رسیده و این در حالی است که در دنیا سرانه زیر یک هزار مترمکعب مساوی با وضعیت بحران است.
وی ادامه داد: اکنون در خراسان رضوی 130 درصد منابع آبی تجدید استفاده میشود که وحشتناکترین رقمی است که ممکن است در دنیا اتفاق بیفتد؛ این رقم بالاترین ضریب استفاده از آب تجدیدپذیر در کشور است و چون ما در دنیا بالاترین ضریب استفاده از آب تجدیدپذیر را داریم بطور قطع خراسان رضوی در ردیف بالاترین مناطق دنیا از این حیث است و این در حالی است که طبق اعلام سازمانهای بینالمللی هیچ کشوری نباید بیش از 40 درصد منابع آب تجدیدپذیرش را استفاده کند.
رئیس سازمان محیط زیست افزود: میزان استفاده از منابع آب تجدیدپذیر در ایران رقم 110 درصد و کشور پس از ما با بالاترین مصرف چاد است که 63 درصد منابع خود را استفاده میکند.
کلانتری ادامه داد: سازمان کوچک حفاظت محیط زیست با هفت هزار نیرو که سه هزار نفر از آنان محیط بانان هستند باید با این تعداد کم وظیفه خطیر خود را انجام دهد، بنابراین نیاز است و باید از محیط زیست ایران 80 میلیون نفر پاسداری کنند.
وی افزود: یکی از نگرشهای جدید سازمان حفاظت محیط زیست این است که از توان و ظرفیت همه جامعه و کشور برای حفاظت از محیط زیست و جبران خسارتهای گذشته بهره گیرد.
او گفت: نخستین وظیفه ما آموزش همگانی از دبستان و کودکستان تا مساجد و شوراها و جاهای مختلف است؛ حتی رئیس قوه قضائیه به من پیام داد که قضات به آموزش مسائل زیست محیطی نیاز دارند، دانشگاههای ما هم در آموزش های حفظ محیط زیست باید فعالتر باشند.
کلانتری اظهار داشت: مسئولان استانها هم باید فعالتر عمل کنند بطور مثال پارسال بدترین گازوییل کشور با نزدیک به 11 هزار دی. پی. ام سولفور در مشهد توزیع شد در حالی که استاندارد آن 50 است حال پرسش اینجاست اصلا محیط زیست ما کجاست که جلوی این توزیع سوخت را بگیرد؟ همه باید پاسدار باشند اصلا خود آن مدیرکل توزیع سوخت خراسان رضوی نباید چنین اجازهای بدهد و این نیاز به آموزش دارد.
وی ادامه داد: معادن کشور یکبار مصرف شدهاند یعنی معدن را تخریب، بهره برداری و رها میکنند و به سراغ جای دیگری میروند بر روی همه رودخانههای کشور سد بستهایم بدون اینکه حق و حقوق زنده ماندن کشور را در نظر بگیریم و همین کار ما را مواجه کرده با بحران و چالش؛ خوزستانیها در سال بیش از 100 روز با گرد و غبار آن چنانی مواجه شوند و همه جا تعطیل شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: چرا باید در استان فارس علاوه بر سد «درودزن» سدهای ملاصدرا و سیوند را بسازیم و دریاچه بختگان را خشک کنیم و مردم شیراز را با جهنم گرد و غبار مواجه سازیم؟ نه آمریکا، نه شوروی قبلی و نه اسراییل در ایجاد این وضعیت دخالتی نداشتهاند و همه این مسائل را خود ما با رعایت نکردن اصول توسعه ایجاد کردهایم لذا نباید مشکلات خودمان را گردن دیگران بیندازیم.
وی ادامه داد: امروز 10 کلانشهر با آلودگی شدید هوا مواجه هستند، پسماند شمال کشور را غیرقابل زیست کرده است و سه استان کشور زیر پسماند در حال دفن شدن هستند. شهر همدان دچار فرونشستهای چند 10 متری شده چون هر قدر توانستهایم آب زیر زمینش را بیرون کشیدهایم در حالی که اگر اصول توسعه پایدار را رعایت میکردیم هیچ کدام از این اتفاقها نمیافتاد و کشور هم از امروز ثروتمندتر و آبادتر بود.
کلانتری گفت: سازمان حفاظت محیط زیست به تنهایی هیچ کاری نمیتواند بکند جز اینکه در مرحله نخست باید همه سیاستگذاران و مدیران ارشد کشور را آگاه کرد که اگر جادهای یا کارخانهای ساخته و مزرعهای راه می اندازند موظفند مسائل زیست محیطی را رعایت بکنند.
وی افزود: در دورهای چون پول داشتیم و دولت هم متعهد به قانون نبود اجازه دادیم از الموت به تنکابن جاده بکشیم که هیچ درصدی از بار ترافیکی شمال کشور را برنمیدارد اما تمام جنگلهای شمال کشور را نابود کرده است برای اینکه یک وزیر اقتصاد و دارایی داشتیم که مال این منطقه بود، پدرش اهل الموت و مادرش اهل تنکابن بود لذا باید بین این دو شهر جاده کشیده میشد یعنی بدون بررسیهای زیست محیطی و با یک تصمیم شخصی چهار هزار میلیارد ریال اعتبار هم به این امر تخصیص داده شد و الان کشور درگیر این طرح غیرکارشناسی است، رفتارهای این چنینی باعث تخریب کشور شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور ادامه داد: سختترین کار ما در بخش تالابها است چون هیچ آبی در رودخانههای کشور جاری نیست و وقتی آبی جاری نیست تالاب هم نداریم، وقتی رودخانه زاینده رود آبی ندارد تکلیف تالاب گاوخونی هم مشخص است.
وی گفت: در حوزه دریاچه ارومیه 69 درصد آب تجدیدپذیر مصرف میشود چون 37 سد بر روی رودخانههای دریاچه ساخته شده و مسیر تمامی آبهای ورودی به این دریاچه بسته شدهاند و کل آب این دریاچه را مصرف کردهایم بعد می گوییم چرا خشک شد؟
کلانتری افزود: وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست سخت است چون باید مسئولان را توجیه کنیم که از رفتارهای غیرتوسعه ای دست بردارند، مردم را باید توجیه کنیم که از حوزههای زیست محیطی خود حمایت کنند و با بیگانگان باید کلنجار برویم که با رفتارهایشان لطمه به محیط زیست داخلی ما نزنند و در مقابل خودمان هم رفتاری نکنیم که به آنها آسیب وارد شود.
وی ادامه داد: از آغاز امسال اعلام کردهام هیچ صنعت آببری اعم از فولاد و پتروشیمی و هر صنعت دیگری در درون سرزمین ایران نباید رونق بگیرد و همه باید کنار ساحل ایجاد شوند. نباید این گونه باشد که چون فلان نماینده مجلس میخواهد برای شهر خودش فولاد بیاورد و آن دیگری پتروشیمی، محیط زندگی مردم را خشک کنند لذا اگر با راه اندازی صنعتی که آب بر هست در درون سرزمین موافقت شود تمام تشکیلات را تعطیل میکنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: 80 درصد صنعت و جمعیت دنیا در سواحل جا گرفته اما از آبادان تا چابهار و گواتر یعنی در طول مرزهای گسترده سواحل جنوبی ایران تنها 1.7 میلیون نفر جمعیت یعنی کمتر از دو درصد جمعیت کشور سکونت دارند. مکران، هرمزگان و جنوب خوزستان خالی هستند.