به گزارش ایسنا، عصر ایران به نقل از «ایزی هلث آپشنز» نوشت: «بیخوابی در باور عمومی به عنوان ناتوانی در به خواب رفتن شناخته میشود اما اگر یک روتین وقت خواب منظم را دنبال میکنید، احساس خواب آلودگی میکنید، در زمانی مشابه از شب به خواب میروید اما در نیمههای شب از خواب بیدار میشوید و در به خواب رفتن مجدد با دشواری مواجه هستید با پدیدهای به نام "بی خوابی میانی" مواجه هستید.
گاهی اوقات این بیدار شدنهای شبانه عادی بوده و به مساله خاصی اشاره ندارند.
اگر در میانههای شب از خواب بیدار میشوید اما این شرایط برای شما ناراحت کننده و آزار دهنده نیست، میتوانید طی این بازه زمانی بیداری مدیتیشن، مطالعه یا گوش دادن به موسیقی آرامش بخش را مد نظر قرار دهید. وادار کردن خود در به خواب رفتن دوباره بدترین کاری است که میتوانید در این شرایط انجام دهید.
اگر قصد دارید چیزی مطالعه کنید از نور شمع یا نور کم برای این کار استفاده کنید. خود را در معرض نور آبی تلفن همراه یا نمایشگر رایانه قرار ندهید زیرا در ریتم شبانه روزی شما اختلال ایجاد میکند.
اما اگر به طور مداوم در میانههای شب از خواب بیدار میشوید و صبح روز بعد با احساس خستگی مواجه هستید، برخی دلایل میتوانند در پس این رخداد قرار داشته باشند.
از دلایل بیخوابی در میانههای شب
بیدار شدن از خواب چند ساعت پیش از این که زنگ هشدار ساعت شما به صدا درآید به واقع شرایطی آزاردهنده است. برای بسیاری از ما چند دقیقه خواب بیشتر نیز میتواند بسیار رضایت بخش باشد. بیخوابی میانی میتواند به واسطه برخی دلایل شکل بگیرد که در ادامه با چند نمونه از آنها بیشتر آشنا میشویم.
- افت قند خون
انتخابهای غذایی میتواند با هر جنبه از شرایط سلامت ما مرتبط باشد و تواناییمان در تجربه خواب خوب شبانه نیز از این مساله مستثنی نیست.
برخی رژیمهای غذایی مانند رژیم غذایی غربی سرشار از کربوهیدراتها و قندهای پالایش شده هستند. حتی مصرف مقدار کمی از این غذاها در طول روز میتواند یک کابوس قند خونی را رقم بزند که موجب بیداری شما در میانههای شب میشود.
هورمون استرس کورتیزول نیز در مدیریت قند خون نقش دارد. برای بدن شما، یک تغییر بیش از حد سریع در قند خون میتواند مشابه با یک حمله هراس یا انفجار خشم، ترس یا سرخوردگی احساس شود.
هر زمان که قند خون شما به سرعت افت میکند، همانند پس از خوردن یک دسر شیرین و بزرگ، بدن وارد یک واکنش استرسی میشود و زمانی که این اتفاق در میانه شب رخ میدهد، واکنش استرسی موجب اختلال در خواب شما میشود.
یک رژیم غذایی سالم و سرشار از غذاهای کامل پاسخی به این مشکل است اما به عنوان اقدامی سریع میتوانید مصرف یک مشت بادام یا یک قاشق کره بادام یا روغن نارگیل را پیش از خواب امتحان کنید.
- یک واکنش استرس خارج از کنترل
برای بسیاری از ما، جدا شدن کامل از اتفاقاتی که در طول روز تجربه کردهایم، دشوار است. افکار، وظایف انجام نشده، نگرانیها و برنامه ریزیها برای روز پیش رو ما را رها نمیکنند.
اما شما باید نگرانیهای خود را برونسپاری کنید. پیش از خواب، همه چیز شامل نگرانیها، فهرست کارهایی که باید انجام شوند، برنامهها و حتی پرسشها را یادداشت کنید. از این رو دیگر لازم نیست تا آنها را بارها و بارها در ذهن خود مرور کنید.
حدود ۲۰ دقیقه پیش از خواب خود را از هر چیزی، به ویژه دستگاههای الکترونیکی، جدا کنید. از تکنیکهای تنفس عمیق استفاده کنید، مدیتیشن انجام دهید، به یک آهنگ آرامش بخش گوش کنید، یا هر کار دیگری که شما را پیش از خواب از اتفاقات روزانه جدا میکند، انجام دهید.
فراگیری نه گفتن به فعالیتهایی که زمان شما را در طول روز بیهوده تلف میکنند، اهمیت دارد و زمانی را برای مطالعه، پیادهروی یا هر فعالیتی دیگری که از آن لذت میبرید، اختصاص دهید.
- خستگی بیش از حد
بدن ما به طور طبیعی چند ساعت پس از غروب خورشید برای به خواب رفتن تمایل دارد. همه ما از یک زمان ایده آل برخوردار هستیم و اگر برای چند شب به بدن خود توجه کنید متوجه آن میشوید.
اگر پس از آن زمان ایده آل همچنان بیدار باقی بمانید تجدید انرژی را تجربه خواهید کرد که برای انجام کارها خوب به نظر میرسد اما به واقع احساسی عجیب و غریب را در شما ایجاد کرده و آمادگی شما برای خوابیدن از بین میرود.
- الکل
برخی افراد برای به خواب رفتن راحتتر مصرف نوشیدنیهای الکلی را مد نظر قرار میدهند اما الکل در ریتم خواب انسان اختلال ایجاد میکند. در ابتدا شاید به خوابی عمیق فرو بروید اما مصرف نوشیدنیهای الکلی اغلب به بیدار شدنهای شبانه منجر میشود.
- داروها
داروهای ضد افسردگی، به ویژه بنزودیازپینها، از جمله داروهای بدنام و مخل خواب انسان هستند. حتی برخی داروهایی که برای بهبود خواب طراحی شده اند، مانند امبین، نیز میتوانند اثر منفی بر شرایط خواب انسان داشته باشند. برای ایجاد تغییر در دوز و زمان مصرف داروها همواره با پزشک خود مشورت کنید.
بنابر گزارش بنیاد ملی خواب آمریکا، از دیگر داروهایی که میتوانند در شرایط خواب انسان اختلال ایجاد کنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مسدودکنندههای بتا
- کورتیکواستروئیدها
- قرصهای سردرد حاوی کافئین
- هورمونهای تیروئید»