کیانوش جهانپور، در گفت و گو با ایرنا افزود: شیرخشکهای رژیمی برای آن دسته از نوزادانی که به پروتئین شیرگاو موجود در برخی شیرخشک ها حساسیت دارند یا به بیماریهای متابولیک مبتلا هستند، استفاده میشود.
وی، کمبود این نوع شیرخشکها را در بازار تکذیب کرد و اظهار داشت: در حال حاضر شیرخشکهای رژیمی در کشور ذخیره سازی شده اند و با یارانه دولتی توزیع میشوند.
جهانپور، ادامه داد: حدود 95 درصد این شیرخشکها با قیمت دولتی توزیع میشوند. برند خاصی در مورد شیرخشکهای رژیمی وجود ندارد و دولت تمهیدات مثبتی در زمینه دسترسی همه نوزادان مبتلا به بیماریهای متابولیک برای مصرف این نوع شیرخشکها اندیشیده است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه شیرخشکهای رژیمی قابل دسترسی است، گفت: مردم در صورت نبود این نوع شیر خشکها در مراکز عرضه یا گران بودن آن از طریق سامانه 190 به مسئولان سازمان غذا و دارو گزارش دهند.
به گزارش ایرنا، دولت سالانه ۸۰ میلیارد تومان برای شیرخشک رژیمی یارانه میپردازد و سالانه حدود ۲۰ میلیون قوطی شیرخشک رژیمی در کشور مصرف میشود.
همه نوزادانی که پس از انجام آزمایشهای غربالگری بدو تولد یا آزمایشها، بررسیها و غربالگریهای ثانویه در کشور، مبتلا به بیماریهای خاص متابولیکی، ژنتیکی یا نقص آنزیمی تشخیص داده شوند، برای دریافت شیر خشکهای رژیمی به مراکز توزیع شیرخشک رژیمی معرفی میشوند.
برخی از این نوزادان مانند مبتلایان به بیماری فنیل کتونوری (PKU) باید در نخستین زمان ممکن از این شیرخشکهای ویژه تغذیه شوند، چرا که در غیر این صورت به مرور زمان به عوارض کند ذهنی مبتلا میشوند.
در حال حاضر مبتلایان به PKU، بیماری ادراری شربت افرا، بیماری گالاکتوزمی و بیماری تیروزومی بیشترین مخاطبان دریافت شیرخشکهای رژیمی یا در اصطلاح شیرخشکهای ویژه هستند.
مبتلایان به PKU به اسید آمینه فنیل آلانین موجود در شیر حساسیت دارند و به علت نبود آنزیم تجزیه کننده این اسید آمینه در بدن خود، مجبور به مصرف شیرخشک ویژه فاقد این اسید آمینه هستند.
PKU بیماری ژنتیکی با نقص آنزیم است که در صورت رعایت نکردن رژیم غذایی مربوطه نوزاد و به دنبال تجمع اسید آمینه فنیل آلانین تجزیه نشده در مغز و اندام ها، متاسفانه نوزاد دچار افت ذهنی و کاهش ضریب هوشی میشود.
در حال حاضر 30 نوع شیر خشک توسط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در کشور توزیع میشود.