به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری مدیکال ساینس، با افزایش سن پستانداران، سلولهای ایمنی مغز که میکروگلیا (microglia) نام دارند، ملتهب میشوند. با این فرآیند، موادی تولید میشود که عملکرد شناختی و حرکتی را کاهش میدهند. به همین دلیل است که با افزایش سن حافظه و عملکرد مغز کاهش پيدا میكند.
مطالعات محققان دانشگاه ایلینویز نشان میدهد مواد غذایی حاوی فیبر در جلوگیری از این فرآیند نقش دارند. در این مطالعه آمده است استفاده روزانه از مواد غذایی حاوی فیبر، باعث رشد باکتریهای مفید در روده میشوند. این باکتریها با هضم فیبر، زنجیره کوتاه اسیدهای چرب (SCFA) شامل بوتیرات (butyrate) را به عنوان یک محصول جانبی تولید میکنند. مطالعات نشان میدهد بوتیرات خاصیت ضد التهابی روی میکروگلیا دارد و منجر به بهبود حافظه در مدلهای حیوانی شده است. از طرفی سلولهای میکروگلیای ملتهب یک ماده شیمیایی مضر به نام interleukin-1β تولید میکنند که با آلزایمر مرتبط است.
همچنین مطالعات قبلی نشان داد بدن حاوی پروتئینی به نام نیاسین (Niacin receptor 1) است که توسط ژنی به نام NIACR1 احاطه میشود. بیشتر بیماریها از جمله آسم، به دلیل وجود التهاب در بدن روی میدهند، نیاسین یا ویتامین B3 سبب کاهش التهاب میشود.
یکی از مهمترین دلایل بروز سرطان روده نیز کمبود پروتئین نیاسین در بدن است. رژیم غذایی حاوی فیبر، باعث فعال شدن نیاسین و افزایش اثرات ضدالتهابی آن میشود.
مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از ذرت، انواع لوبیا، نخود فرنگی، گندم و محصولاتش، عدس، گلابی، سیب، بادام، تمشک، گل کلم، آووکادو، آلوی سیاه، انبه، انواع توت، کدوتنبل.
کاهش کلسترول، کاهش تری گلیسیرید، کاهش مشکلات گوارشی، بهبود آسیبهای کبدی، کاهش تصلب شرایین، کاهش التهاب عروق، کاهش آرتروز، کاهش احتمال بروز دیابت نوع 1 و کاهش آب مروارید برخی از خواص فیبر است.
نتایج این تحقیقات در نشریه Frontiers in Immunology منتشر شده است.