احتمالا تا به حال نمیدانستید که اگر به اسید معده دسترسی داشتید و آن را روی پوستتان میریختید، باعث سوختگی پوست میشدید. با این وجود ما برای حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن نیاز به اسید معده داریم. در واقع سطوح کم اسید معده باعث کاهش جذب مواد مغذی و مشکلات گوارشی میشود.
اسيد معده به جذب پروتئینها و مواد معدنی در بدن کمک میکند و باعث از بین رفتن باکتریها و انگلهای مضر سیستم گوارشی میشود. برآورد شده که 22 درصد آمریکاییها از کمبود اسید معده یا همان هیپوکلریدریا رنج میبرند.
نکته شگفت آور این است کمبود اسید معده در بزرگسالان، مشکلات گوارشی بیشتری را نسبت به افزایش آن ایجاد میکند.
با علائم کاهش اسید معده آشنا شويد:
- سوزش سر دل: اکثر مردم هنگام سوزش معده، تصور میکنند که اسید معده بیش از حد دارند درحالی که گاهی اوقات کاملا برعکس است. وقتی مقادیر اسید معده پایین میآید، غذا به درستی در سیستم گوارشی جذب نمیشود. این به نوبه خود تولید گاز را افزایش میدهد که ممکن است مانند سوزش سر دل، احساس شود. داروهای آنتیاسید را خودسرانه نباید در این هنگام مصرف کرد. ابتدا از کاهش یا افزایش اسید معده خود با مشورت با پزشک مطمئن شوید و بعد سراغ داروها بروید.
- عدم هضم گوشت: کاهش سطح اسید معده باعث تلاش سیستم گوارشی برای هضم مواد غذایی مانند گوشت و دیگر پروتئینها میشود. به همین دلیل است که ممکن است بعد از خوردن گوشت دچار احساس خستگی، سرگیجه یا تهوع شوید.
- گاز و نفخ بعد از خوردن: این علائم به شما هشدار میدهند که سیستم گوارشی به درستی کار نمیکند. همچنین میتواند دلیل رشد بیش از حد باکتریها باشد.
- آلرژی و عدم تحمل مواد غذایی: اگر شما مبتلا به آلرژی غذایی و یا عدم تحمل مواد غذایی هستید، ممکن است دچار کاهش اسید معده شده باشید. در حالی که محققان نمیتوانند ثابت کنند که چطور اسید معده بر آلرژی و حساسیت غذایی تاثیر میگذارد، ولی به عقیده آنها پیوند قوی در این میان وجود دارد.
- کمبود مواد مغذی: این نکته به درستی ثابت شده است که سطوح پایین اسید معده با منع جذب مواد مغذی در بدن شما ارتباط مستقیم دارد.
- مشکلات پوست مانند اکنه: روده سالم باعث حفظ سلامت پوست شما نیز میشود. متاسفانه در این میان کاهش اسید معده باعث رشد بیش از اندازه باکتریها شده که خود مسمومیت پوست را به دنبال دارد. به همین دلیل است که 40 درصد از افراد مبتلا به آکنه داراس سطوح اسید معده کم هستند.
- سندرم روده تحریکپذیر: این سندرم نیز که تعداد زیادی از افراد را گرفتار خود میکند، با سطوح اسید معده کم ارتباط مستقیم دارد زیرا باعث تجمع باکتریها و سموم میشود.
- کاهش جذب ویتامینها: اسید معده به تجزیه ویتامینها، مواد معدنی و مواد مغذی دیگر موجود در غذای مصرفی کمک میکند تا از جذب موثر مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند نیاسین، اسید فولیک، ویتامین ب 12، ویتامین سی، بتا کاروتن، منیزیم، آهن، روی، و کلسیم اطمینان حاصل شود. تمام این مواد مغذی برای دستیابی به سطوح کافی انرژی، سیستم ایمنی قوی در برابر بیماری، سطوح متعادل هورمونها و همچنین حفظ قدرت استخوانها، دندانها، چشمها و اندامهای دیگر ضروری هستند.
- سرطان: میزان بسیار كم اسید موجود در معده دلیل عمده ابتلا به سرطان معده و سایر بیماریهای مزمن است. خطر پیشرفت این بیماریها زمانی بیشتر میشود كه نسخههای بیرویه ای برای كم كردن اسید معده تجویز میشود. در واقع دلیل اصلی ابتلا به این بیماریهای خطرناك كمبود اسید معده است نه زیاد بودن آن. تست میزان اسید موجود در معده اقدامی جدی و پیشگیرانه برای داشتن بدنی سالم است. به همین دلیل كسانی كه به این بیماریها مبتلا هستند علاوه بر تشخیص بیماریشان باید به میزان اسیدیته معده خود نیز توجه كنند.
*منبع: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي