به گزارش ایسنا، سیدمحمدرضا آقایی اظهار کرد: طبق آماری که در دنیا ارائه شده، هر هشت ثانیه یک نفر جان خود را بر اثر ابتلاء به بیماری دیابت از دست میدهد.
وی با اشاره به این که متأسفانه نیمی از مردم استان یزد درگیر بیماری دیابت هستند افزود: در استان یزد ۱۰۰ هزار نفر بیمار دیابتی و ۱۰۰ هزار نفر در معرض خطر است که اگر بدون پیشگیری به مسیر خود ادامه دهند، طی ۱۰ یا ۱۵ سال آینده، آنها نیز به آمار دیابتیهای استان اضافه میشوند و زمانی که خانوادههای آنها را نیز به آمار اضافه کنیم میبینیم که ۶۰۰ هزار نفر در یزد در معرض خطر دیابت و یا دارای بیماری دیابت هستند.
مدیر مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت یزد با بیان این که در هر ۳۰ ثانیه در جهان، عضوی از بدن یک فرد به خاطر دیابت از دست میرود ادامه داد: در استان یزد ۱۵ درصد از افراد دیابتی دچار زخم پا و ۱۵ درصد هم قطع عضو داشتهاند.
این کارشناس مسائل آموزش سلامت در استان یزد تصریح کرد: ۵۰ درصد مرگ و میر در استان یزد به خاطر دیابت و یا قلب و عروق است.
آقایی خاطرنشان کرد: با توجه به همین مسائلی که در یزد وجود دارد، در سال ۱۳۷۶ مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت استان راهاندازی شد و چهار وظیفه عمده پژوهش، آموزش، پیشگیری و درمان را در این مرکز انجام میدهیم.
مدیر مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت یزد با بیان این که ما در استان یزد مجله انگلیسی زبان برای کارهای پژوهشی داریم که به صورت مرتب در هر حال چاپ است گفت: طرحهای بزرگ پژوهشی در دستور کار خود قرار دادیم و هم وارد مدارس شدیم تا بتوانیم اطلاعات علمی و پژوهشی به دست آوریم. در سال ۹۶ به ۱۰۰ مدرسه آموزش و پرورش رفتیم که در این مدارس ۴۷ درصد دختران دبستانی یا چاق بودند و یا اضافه وزن داشتند.
پیش از این نیز مدیر گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفته، استان یزد یکی از استانهای پیشرو در مصرف مواد قندی است.
دکتر یوسف نقیایی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه یکی از جنبهای تغذیه سالم، رعایت الگوهای مصرف غذای سالم است، اظهار کرد: در بین الگوهای غذایی، الگوی تهیه مصرف مواد قندی، نمک، روغن، میوه و سبزیجات مورد توجه بیشتری قرار میگیرد.
وی، مقدار توصیه شده مصرف روزانه مواد قندی برای پیشگیری از دیابت را کمتر ۲۵ گرم عنوان و تصریح کرد: این درحالی است که سرانه مصرف مواد قندی در استان بیش از ۳ برابر مقدار توصیه شده است. به حداقل رساندن مواد غذایی حاوی قندهای ساده و حذف یا کاهش مصرف شیرینیها از جمله راهکارهای توصیه شده برای مقابله با بیماری دیابت است.
نقیایی با اشاره به بالا بودن میزان روغن مصرفی در استان، گفت: مردم یزد ۱.۵ برابر بیشتر از میزان روغن توصیه شده در روز مصرف میکنند که به عبارت دیگر هر فرد برای تأمین انرژی لازم باید روزانه ۳۰ گرم روغن دریافت کند این در حالی است که هر فرد یزدی روزانه ۴۵ گرم روغن مصرف میکند. با توجه به این که هر نوع روغن حاوی انرژی زیادی است مصرف زیاد آنها میتواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود.
مدیر گروه تغذیه معاونت بهداشتی با اشاره به شیوع چاقی و اضافه وزن در میان مردم یزد، خاطرنشان کرد: به حداقل رساندن مصرف غذاهای سرخ شده، جایگزینی روشهای طبخ به جای سرخ کردن و کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده از جمله راهکارهای توصیه شده برای کاهش چاقی است.
وی در ادامه با بیان این که استان یزد در گروه ۱۰ استان برتر در زمینه شیوع بیماری فشارخون است، تصریح کرد: دریافت زیاد سدیم یا نمک یکی از موارد تغذیهای است که در بروز فشار خون بالا نقش دارد.
نقیایی میزان نمک دریافتی در استان را ۱.۵ تا دو برابر میزان توصیه شده اعلام کرد و گفت: میزان نمک توصیه شده در روز پنج تا هفت گرم و میزان سدیم توصیه شده نیز دو تا هفت گرم است.
وی با بیان این که کاهش دریافت نمک و کمتر اضافه کردن این ماده به غذاها میتواند بخش قابل توجهی از نمک مازاد دریافتی را اصلاح کند، افزود: استفاده از انواع نانهای کم نمک، پنیر کم نمک و کاهش غذاهای پر نمکی نظیر خیارشور بهترین راهکار برای اصلاح این الگوی تغذیهای است.
نقیایی با بیان این که یکی از جنبهای تغذیه سالم، رعایت الگوهای مصرف غذای سالم است، اظهار کرد: در بین الگوهای غذایی، الگوی تهیه مصرف مواد قندی، نمک، روغن، میوه و سبزیجات مورد توجه بیشتری قرار میگیرد.
وی با اشاره به این که عدم رعایت هر یک از الگوهای مصرف میتواند بیماریهایی از قبیل دیابت، فشار خون، سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی را شامل شود، افزود: مهمترین اقدام در راستای رفع و کنترل این بیماریها اطلاع رسانی الگوی تغذیهای آن است.