برخی از کارشناسان، میگویند با رعایت چند قاعده در زندگی، میتوانیم تا حدودی خود را از دچار شدن به این حالتها حمایت کنیم. در اینجا، بهطور مختصر، شش قاعده برای رفتار هوشمندانه و پرهیز از افتادن به دام نادانی معرفی میشود: «بیش از حد دنبال جلب توجه دیگران نباشیم»، «در کمالگرایی حد نگهداریم»، «خیلی به حرف مردم دربارهی خودمان اهمیت ندهیم»، «وقتی موفق نمیشویم، شکست را بپذیریم»، «از پرخاشگری و کینهتوزی بپرهیزیم» و «فکر نکنیم ۱۰۰ درصد درست فکر کردهایم».
- زیادی دنبال جلب توجه نرویم
آدمهای عاقل و باهوش، درک میکنند که چه وقت دیگران دنبال جلب توجه آنها هستند و تلاش میکنند به هر شکل که شده نگاه آنها را به سمت خود بکشانند. شده با حرفهای غلوآمیز، یا وسایل گرانبهایشان یا.... درست است که قضاوت دیگران دربارهی ما مهم است و خوب است کاری کنیم که بقیه نگاهی مثبت به ما داشته باشند؛ اما حواسمان باشد که زیادهروی در این کار نتیجهی عکس میدهد و به زیان ما تمام میشود.
- خیلی کمالگرا نباشیم
یادمان باشد که تقریباً هیچچیز این دنیا خیلی کامل و بیعیب و نقص نیست و حتی به نظر بعضیها بروز نقصها و اشتباهها، از جاذبههای زندگی است. آنچه ما باید بدان اهمیت بدهیم رؤیاهایمان است و تلاش برای تحقق آنها. البته این کار را هم باید بهصورتی انجام دهیم که بقیه، مخصوصاً دور وبریهایمان اذیت نشوند.
- حرف مردم دربارهی ما، اصل نباشد
این تصور غلطی است که بعضیهایمان دچارش میشویم و فکر میکنیم ما در مرکز جهانیم و باید به هر چیزی که مردم، بهویژه دربارهی ما میگویند کاملاً توجه کنیم. هرکسی دغدغهها و زندگی خود را دارد و بیشتر آدمها، حتی وقتی به لباس یا رفتار ما اهمیت میدهند و چیزی دربارهی آن میگویند، معمولاً چند ساعت بعد هیچ چیزی از آن به یاد ندارند.
- شکست را بپذیریم
وقتی موفق نمیشویم و به تعبیر دیگر شکست میخوریم، اگر همان وقت شکست را بپذیریم، در همان موقعیت میمانیم و در این صورت میتوانیم از شکست درس بگیریم و کاری کنیم که شکست باعث قویتر شدن ما بشود. اگر درست با موضوع برخورد کنیم میتوانیم به راههای دیگر برای پیروزی و موفقیت فکر کنیم و فرصتهای تازهای بهدست بیاوریم. مهم این است که از شکست نهراسیم و ناامید نشویم، بلکه با بررسی دلایل ناکامی، به تلاشمان ادامه بدهیم.
- پرخاشگر و کینهتوز نباشیم
مطالعات متخصصان نشان داده است که هوش افراد کینهتوز و دعوایی بهتدریج از رشد بازمیماند و معمولاً این دسته از افراد، آدمهایی میشوند که نسبت به آنچه میتوانستند باشند، از هوش کمتری برخوردارند.
- ما همیشه درست فکر نمیکنیم
از نشانههای آدمهای باهوش و عاقل این است که سعی میکنند هر رویداد یا موضوعی را از جنبههای گوناگون مورد بررسی قرار دهند و احتمال اشتباه کردن را در مورد خودشان منتفی نمیدانند. معمولاً کسانی که با اعتماد بهنفس خیلی زیاد تصور میکنند که همیشه درست میاندیشند و درست تصمیم میگیرند، در معرض پر و بال دادن به نادانی در وجود خود هستند. از چارلز داروین نقل شده که «در بسیاری موارد، نادانی بیشتر به آدم احساس اطمینان میدهد تا دانش و معرفت.»