سبزیجات معطر فواید زیادی دارند. این سبزیجات علاوه بر خوش عطر و طعم کردن غذاها درمانگر نیز هستند. بنابراین توصیه میشود این سبزیجات معطر را به برنامه غذاییتان افزوده و از خواص بینظیر آنها بهره ببرید.
یکی از سبزیجات معطر و پرمصرف، ریحان تازه یا خشک سرشار از خواص آنتیاکسیدانی بالا بوده و طعم ویژهای دارد که ناشی از وجود همین آنتی اکسیدانها است. ریحان حاوی فلاوونوئید و ترپنیک است. نتایج بررسیها تلاش میکنند که این ترکیبات در کاهش میزان کلسترول بد خون و همچنین جلوگیری از رشد تومورها تأثیر دارند. توصیه میکنیم علاوه بر سبزی خوردن در تهیه پاستاها، پیتزا، سوپها و خورشها و همچنین سس گوجه فرنگی و پستو و دیگر غذاها از این سبزی استفاده کنید. ریحان همچنین برای طعم دهی به ماهی و مرغ و همچنین در ترکیب پورهها قابل استفاده است. میتوانید داخل ساندویچها نیز ریحان گذاشته و از طعم خاص آن بهره ببرید.
طعم شاخص و دلنشین گشنیز باعث معروفیت و محبوبیت گشنیز در تهیه غذاهای چینی؛ هندی و مکزیکی شده است. گشنیز تازه طعم بهتری از انواع خشک آن دارد. گشنیز یکی از سبزیجات معطر حاوی کومارین، فتالید، پولی آکتیلن و ترکیبات درمانی دیگری است که باعث تحریک آنزیمهای ضدسرطان در بدن میشوند. توصیه میکنیم در تهیه سس سالسا، پستو و انواع دیگر سسهای مخصوص پاستاها، انواع سالادها و حتی سالاد میوه نیز از این سبزی استفاده کنید. ساندویچ نان و پنیر و سبزی نیز گزینه مناسبی برای بهره مندی از خواص سبزیهای معطر است.
شوید پلو یکی از پلوهای رایج و خوشمزه ایرانی است. شوید تازه حاوی خواص فوق العادهای بوده و ترکیبات آن شامل کارون، کومارین، فلاوونوئیدها، لیموئن و فتالیدها است. نتایج بررسیها نشان میدهد که کارون و لیموئن موجود در شوید باعث نابودی تومورها شده و فلاوونوئیدهای موجود در آن، رادیکالهای آزاد را خنثی میکند. کومارین و فتالیدها نیز ترکیباتی هستند که باعث تحریک آنزیمهای مقابله کننده با سرطان در بدن میشوند. توصیه میکنیم از این سبزی معطر نیز در تهیه سالادها و در ترکیب سسها استفاده کنید.
نعنا جزو سبزیجات معطر است که تنوع زیادی دارد. نعنای سبز و تازه و همچنین نعنای خشک طعم بینظیری به غذاها میدهند. حتماً شما هم سیبزمینی آب پز را با نعنای خشک مصرف کردهاید و به خوبی میدانید این سبزی خشک چه تأثیری در بهتر شدن طعم سیب زمینی دارد. در طب سنتی از این سبزی معطر برای تسکین دل درد، بوی بد دهان و گلودرد استفاده میشود.
ترکیبات قوی موجود در برگ نعنا مانند کارون، لیمون، مانتول و غیره مانع از رشد تومورها میشوند. توصیه میکنیم به چای سبز و دیگر نوشیدنیهایتان نعنای تازه اضافه کنید. نعنای خشک یا تازه را به ماست، انواع سسها، پاستاها و حتی پنیر اضافه کرده و میل کنید. افزودن این سبزی معطر به غذاهای گوشتی نیز علاوه بر خوش طعم شدن آنها باعث افزایش خواص آنها نیز میشود.
جعفری یکی از سبزیجات معطر پرمصرف در سرتاسر جهان است که خواص و طعم فوق العادهای دارد. توصیه میشود جعفری تازه میل کنید و از مصرف جعفری خشک بپرهیزید چون فواید جعفری تازه به مراتب بیشتر است. جعفری تازه حاوی فلاوونوئیدها، کومارین و ترکیبات دیگری است که قدرت آنتی اکسیدانی بالایی دارند و باعث تحریک دستگاه ایمنی بدن و مسدود شدن مواد سرطانزا میشوند.
میزان بالای کلروفیل در جعفری نیز باعث مقابله با بوی بد دهان و خوشبو شدن نفس میشود. توصیه میکنیم علاوه بر تزیین غذاها در تهیه انواع سسها، خورشها، سالادها، پاستاها و دیگر غذاهایتان از جعفری استفاده کنید.
طعم خاص مریم گلی از آن یک چاشنی خوب برای طبخ و مصرف گوشت پرندگان ساخته است. میتوانید از این سبزی به صورت تازه و خشک استفاده کنید. مریم گلی یکی از سبزیجات معطر است که حاوی ترکیبات قوی ضدسرطانی است که به کاهش بیماریهای قلبی و سرطان کمک میکنند.
نتایج پژوهشها تلاش میکنند سینئول و الکل پریلیل موجود در جعفری باعث کاهش رشد تومورها میشوند. فلاوونوئیدها و لوتئولین نیز باعث پیشگیری از تغییرات سرطانزا در سلولهای بدن میشوند. میتوانید از این سبزی در غذاهای حاوی گوشت، پیتزاها، پاستاها و تهیه نان تازه خانگی استفاده کنید. مریم گلی برای طعم دهی به ماهی و مرغ و همچنین در تهیه سسها استفاده میشود.
طعم تند و تیز ترخون همراه قدیمی ماهی بوده و برای خوش طعم شدن سس سرکه و انواع سسهای دیگر استفاده میشود. ترخون حاوی ترکیباتی است که برای مقابله با سرطان موثر بوده و قدرت رشد تومورها را کاهش میدهد. این نوع از سبزیجات معطر باعث تحریک آنزیمهایی میشود که مانع از ابتلا به سرطان میشوند.
ترخون در تهیه خوراک لوبیا و غلات استفاده میشود. سس سرکه و زیتون نیز با افزودن اندکی ترخون خوش طعمتر میشود. حتماً در تهیه ساندویچها از این سبزی استفاده کنید. ترخون با ماهی، مرغ، هویج، آرتیشو، بادمجان و خوراک نخود قابل استفاده است.
برگهای آویشن تازه و یا آویشن خشک یکی از پرمصرفترین و محبوبترین سبزیجات معطر دنیا است. این سبزی معطر در آشپزی فرانسوی و ایتالیایی جایگاه ویژهای دارد. آویشن حاوی ترکیباتی مانند سینئول، لیموئن و پینن است که مانع از رشد تومورها شده و ترشح آنزیمهای ضدسرطان را در بدن افزایش میدهند.
لوتئولین که در نعنا فلفلی، مریم گلی و آویشن نیز وجود دارد باعث مسدود شدن تغییرات سرطان زا در سلولهای بدن میشود. حتماً از آویشن در تهیه سس مخصوص پاستاها استفاده کنید. این سبزی معطر را به خورشها و سوپها نیز اضافه کنید. آویشن برای خوش طعم کردن ماهی، مرغ و بوقلمون نیز یک گزینه خوب است.
منبع: تبیان