همشهری آنلاین - روناک حسینی: «برای صید ماهی کوچک میتوانی در سطح بمانی ولی اگر میخواهی ماهی بزرگ صید کنی، باید به عمق بروی.» دیوید لینچ، فیلمساز امریکایی و برنده نخل طلای کن، ایدهها را به ماهی تشبیه میکند. او در کتاب صید ماهی بزرگ که مجموعهای از حدود ۸۰ یادداشت کوتاه است، شرح میدهد که چطور آشناییش با مراقبه تعالیبخش، موجب شد تا راه خود را از درون خشم و افسردگی به خلاقیت باز کند. لینچ میگوید سی و چند سال است که صبح و عصر مراقبه میکند؛ در فرودگاه، موقع کار و همهجا.
او خاطره روزی را تعریف میکند که برای اولین بار مراقبه را تجربه کرد، «به درون شیرجه» زد و بعد از مدتی دید که چطور ترسها، نگرانیها، خشم و افسردگی، چیزهایی که لینچ از آنها با عنوان «لباس دلقکی پلاستیکی خفهکننده» یاد میکند، کمکم محو شدند.
هر چند مراقبه نمیتواند کاری کند که هرگز خشمگین، غمگین، خسته و رنجیده نشویم، اما کمک میکند راهی به درون خود پیدا کنیم و شیوهای مخصوص به خود برای مواجهه با زندگی کشف کنیم. شیوه لینچ، به او آموخته است که چطور ایدهها را صید کند، آنها را مثل تکههای پازل کنار هم بچیند و اثری هنری خلق کند و باور کند «شیرجه زدن به درون واقعا همه چیز را بهتر میکند.»
دیوید لینچ، سه بار نامزد جایزه اسکار شد و سال گذشته جایزه اسکار افتخاری دریافت کرد. او از فیلمسازان سرآمد این عصر است و از آثار او میتوان به کله پاککن، مرد فیلنما، توئینپیکس، از ته دل وحشی، مخمل آبی و مالهالند درایو اشاره کرد. او درآمد حاصل از کتاب صید ماهی بزرگ را صرف برنامههای مراقبه تعالیبخش در مدارس میکند.
کتاب صید ماهی بزرگ؛ مراقبه، هشیاری و خلاقیت، با ترجمه علیظفر قهرمانینژاد توسط نشر بیدگل منتشر شده و به چاپ هفتم رسیده است.
در این ویدیو، دیوید لینچ از خلاقیت میگوید: