همشهری آنلاین_ سمیرا باباجانپور: توجه به رشد و توسعه شهرسازی در بافت نوساز و تقویت و ساماندهی بافت فرسوده ، بیشک گامی مهم برای رسیدن به یک منطقه ایدهآل شهری برای زندگی است. «فریدون حیدری»، شهردار منطقه۵، از تلاش شهرداری برای افزایش کیفیت زندگی در این منطقه میگوید.
یکی از مهمترین موضوعهایی که این روزها در شهرداری تهران اهمیت پیدا کرده است، نگهداشت شهر است. موضوعی که هم هزینههای شهرداری را کاهش میدهد و هم توجه به آن کیفیت زندگی شهری را بالا میبرد، این موضوع در منطقه ۵ چگونه در حال انجام است؟
منطقه ۵ بهعنوان یکی از بزرگترین مناطق شهر تهران، مساحتی نزدیک به ۵۳ هکتار را در بر میگیرد. بر همین اساس، روزانه باید محدوده ۱۱ میلیونمترمربعی در منطقه، رفت و روب شود که متشکل از معابر و اماکن عمومی در این منطقه است. برای انجام هرچه بهتر این کار، وظایف در معاونت خدمات شهری منطقه و عوامل نواحی هفتگانه تقسیم شده و با به کارگیری نزدیک به ۱۷۷ دستگاه ماشینآلات و تجهیزات تخصصی و هزار و ۱۰۰ نیروی کارگری و خدمات شهری، این مهم بهصورت شبانهروزی در حال پیگیری است و این اقدام صرفنظر از همه مأموریتها اعم از نگهداشت بوستانها، ساماندهی صنایع و مشاغل، زیباسازی، عمرانی، اجتماعی و زیستمحیطی و تنها در حوزه خدمات شهری و رفت و روب در منطقه اجرایی میشود.
همچنین در قالب طرح «نگهداشت شهر»، نیروهای خدمات شهری منطقه و عوامل کارگری مرتبط در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هر هفته بهصورت متمرکز در محلهها و محورهای بزرگراهی حضور پیدا کرده و به انجام اقدامات لازم میپردازند تا به رشد شاخص رضایتمندی شهروندان کمک کرده و شهروندان بهصورت ملموس، عملکرد شهرداری را در این حوزه مشاهده کنند.
برای مدیریت هرچه بهتر این برنامه، اکنون بیش از ۴ هزار و ۶۰۰ مخزن زباله در نقاط مختلف محدوده طراحی شده تا شهروندان بتوانند ضمن رعایت اصل تفکیک، به موضوع نگهداشت شهر کمک کنند ضمن اینکه هم اکنون ۴۲۵ عدد مخزن مکانیزه نیز جایگزین مخازن فرسوده شده است. در همین قالب، در طول سال ۱۳۹۸، بهصورت ماهانه نزدیک به ۶۰۰ تا ۷۰۰ تن زباله در محدوده منطقه ۵ جمعآوری شده است. اما موضوع جلوگیری از تفکیک غیرمجاز زباله، طرحی است که با استفاده از ظرفیت نیروهای معبربان به جدیت در دستور کار قرار گرفته و با متخلفان بر اساس ضوابط و قوانین، برخورد لازم انجام میشود.
سال ۱۳۹۹ را با ویروسی آغاز کردیم که همه فعالیتها و تعاملات عادی زندگی را برهم زد. شما در شهرداری منطقه ۵ چه برنامهریزیهایی برای کنترل این ویروس انجام دادید؟
همانگونه که میدانید، نه تنها فعالیتهای شهرداری منطقه ۵ با پاندمی شدن بحران «کرونا» متوقف نشد که حتی برای مدیریت این بحران، بهعنوان یکی از دستگاههای اساسی دخیل در مبارزه با ویروس کرونا، در سطح منطقه توانست در لحظات نخستین اعلام این بحران، ستاد مبارزه با کرونای منطقه ۵ را با حضور سپاه، بسیج، آتشنشانی، مدیریت بحران و شورایاری و دستگاههای مرتبط برای اجرایی کردن هرچه بهتر مصوبات ستاد مبارزه با کرونا تشکیل دهد تا بتواند بهصورت نظاممند، اقدامات لازم را در محدوده منطقه، به دور از موازی کاری، انجام دهد.
بر همین اساس، شهرداری که مسئولیت حفظ نظافت شهر را برعهده دارد، ضمن حفظ عملیات جاری نگهداشت شهر همچون رفت و روب معابر، پروژههای مستمر نگهداشت را شامل نظافت پلها و هر فضایی که احتمال انتقال ویروس کرونا در آن محل وجود داشت، در دستور کار قرار داد. یکی از اماکنی که در این منطقه پیش از وقوع کرونا نظافت آن بهصورت ویژه در دستور کارقرار گرفته بود، نظافت و گندزدایی سرویسهای بهداشتی عمومی بود که با وقوع کرونا این کار ادامه پیدا کرد و به سایر نقاط بوستانها نیز گسترش یافت.
شما سال گذشته برای مرمت پل تاریخی محله کن که بر اثر بارش باران تخریب شده بود، بسیار تلاش کردید و خودتان بارها از اهمیت این محله تاریخی و با اصالت صحبت کردهاید. با این همه هنوز حال و روز بافت مسکونی کن و وضعیت باغهای آن ناخوش است. برای این موضوع چه برنامههایی در نظر گرفتهاید؟
موضوع احیای بافت کن، یکی از اولویتهای منطقه است که در معاونتهای مختلف منطقه و نهادهای بالادستی همچون معاونت شهرسازی و معماری، شورایشهر تهران و شورای عالی معماری و شهرسازی پیگیری آن در جریان است. حفظ باغها و احیای بافت کن بر اساس مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی موضوعی است که در طول چند سال گذشته در جریان بوده و هم اکنون در مراحل پایانی قرار دارد که پس از ابلاغ مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی و تعیین چارچوب عملکردی منطقه در این محدوده، طرحهای مرتبط برای احیای بافت آن پیادهسازی میشود. نکته مهم مربوط به بهسازی و مناسبسازی بافت مسکونی محله کن است که هم اکنون مشاوران مربوطه در حال طراحیهای لازم برای ساماندهی آن هستند و خوشبختانه این کار در مراحل پایانی خود قرار دارد.
یکی از راههای توسعه شهری، ورود بخش خصوصی در پروژههای شهری است. در شهرداری منطقه ۵ با بخش خصوصی چه میزان تعامل وجود دارد و به چه اندازه دارای اهمیت است؟
شهرداریها بهعنوان «نهادهای محلی خدمات رسان» میتوانند با به کارگیری ظرفیتهای بالقوه بخش خصوصی، پتانسیلهای نهفته در مناطق را فعال و شکوفا کنند. هم اکنون شهرداری منطقه در قالب شیوههای تعیین شده از سوی نهادهای مربوطه از جمله سازمان مشارکتهای مردمی شهرداری تهران، اهتمام خود را برای اجرای پروژههای برنامهریزی شده یا پیشنهادی به کار بسته است و امیدواریم بتوانیم با استفاده از این ظرفیت، عملکرد خوبی را برای منطقه ثبت کنیم.
- بهرهبرداری از پروژههای شهری و فرهنگی به زودی
با اینکه بحران کرونا بسیاری از پروژههای شهری را متوقف و یا روند کار را کند کرده است، شهرداری منطقه ۵ برای سال ۱۳۹۹ طبق مصوبات ستاد مبارزه با کرونا برنامههای مفصلی تدارک دیده است. شهردار منطقه ۵ در اینباره میگوید: «این روزها بسیاری از پروژههای احداثی منطقه با رعایت دقیق مصوبات ستاد مبارزه با کرونا به فعالیت خود ادامه میدهند. بر اساس اقدامات انجام شده در طول سال گذشته، این روزها ساخت و تجهیز سوله ورزشی «کن» در حال اتمام است و مرکز اسکان کارگری ناحیه ۲ نیز مراحل تجهیز نهایی را میگذراند. همچنین برنامهریزی برای اجرای ۹ طرح دیگر شهری از جمله تکمیل سوله ورزشی «ارم»، بازسازی سرای محله «اکباتان»، تجهیز و توسعه پارک جنگلی «کوهسار» و بوستان «جوانمردان» انجام شده و هم اکنون در حال طی مراحل لازم برای اجرایی شدن آنها هستیم. »