بسیاری از افراد نمی‌دانند که آیا مایعات موجود در مواد غذایی کنسرو شده سالم هستند یا خیر. برای پایان دادن به همه شک و تردیدها، در این مقاله، ما به تفصیل توضیح می‌دهیم که چه زمانی باید از آن استفاده کنید و چه زمانی بهتر است آن‌ها را دور بریزید.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تبیان، کنسرو کردن مواد غذایی یک استراتژی مؤثر است که به مردم این امکان را می‌دهد که از برخی مواد غذایی فصلی در فصول دیگر در طول سال نیز بهره‌مند شوند. در واقع با این روش شما از کیفیت غذایی و بهداشت صحیح آن‌ها اطمینان حاصل می‌کنید. از طرف دیگر، این راهکار به شما این امکان را می‌دهد که مازاد مواد غذایی موجود در خانه را ذخیره کرده و از خراب شدن برخی محصولات جلوگیری کنید. اما مایع موجود در مواد غذایی کنسرو چه طور؟ آیا مصرف آن درست است؟

گاهی اوقات، این مایع حاوی مقدار مطلوبی از ریزمغذی‌های مفید است. با این حال، گاهی اوقات نیز از مواد افزودنی یا مقدار زیادی سدیم تشکیل شده که بهتر است از مصرف آن جلوگیری کنید. در این مقاله، ما به شما خواهیم گفت که در چه مواقعی باید این مایع را مصرف کنید.
 

مایعات موجود در کنسرو ماهی 

با توجه به ماهیت این مواد غذایی، مایعی که معمولاً تولیدکنندگان از آن برای تضمین حفاظت مناسب این محصولات استفاده می‌کنند، روغن است. بنابراین و از آنجایی که ویتامین‌های محلول در چربی در این محیط حل می‌شوند، توصیه می‌شود از مایع این کنسروها برای جلوگیری از هدر رفت مواد مغذی استفاده کنید.

از طرفی کمبود ویتامین D در سطح جامعه بسیار شایع است. کمبود این ماده مغذی طبق یک مقاله علمی منتشرشده در سال 2016 با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی همراه است. ماهی‌های چرب مانند ماهی تن که معمولاً به‌صورت کنسروشده مصرف می‌شوند یکی از معدود غذاهایی است که دوز قابل توجهی از این ویتامین را تأمین می‌کند. بنابراین، دور ریختن روغن درون قوطی به معنای کاهش قابل توجهی در تأمین این ماده مغذی لازم است.

تن ماهی بخوریم یا نخوریم؟

مثلا یکی از روش‌های مصرف روغن درون تن ماهی این است که هنگام دم کردن برنج تن ماهی را به طور کامل با کمی سبزی به برنج اضافه کنید و بگذارید دم بکشد. در این صورت دیگر نیازی نیست که به برنجتان نمک و روغن اضافه کنید.

در موارد دیگر، مایع موجود در ماهی کنسرو از آب‌نمک تشکیل شده است. در این نوع شرایط، مصرف آن ممکن است خیلی مفید نباشد، زیرا می‌تواند سطح سدیم را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
بر اساس مقاله‌ای که در مجله Nutrients منتشر شده است، مصرف زیاد سدیم با افزایش خطر فشارخون مرتبط است. بنابراین، هنگام تصمیم‌گیری در مورد استفاده یا عدم استفاده از مایع موجود در مواد غذایی کنسرو، باید این مسئله را در نظر بگیرید.

نکته‌ی دیگری که باید در نظر داشته باشید بیسفنول آ است. معمولاً قوطی‌های فلزی دارای این ترکیب هستند و مصرف مایعات موجود در کنسروها ممکن است باعث تجمع این مواد سمی در بدن شود. پس کنسروهایی را خریداری کنید که دارای قوطی‌های بدون بیسفنول آ (BPA) هستند.
پایعات موجود در کنسرو سبزیجات

اغلب سبزیجات کنسرو شده شامل مایعی هستند که از آب، اسید اسکوربیک و گاهی اوقات نمک تشکیل شده است. به همین دلیل، مصرف آن‌ها تقریباً بی‌ضرر است، مگر این که شما باید میزان سدیم دریافتی روزانه‌تان را تنظیم کنید. در این‌جور موارد می‌توانید از کنسروهای کم‌سدیم یا کم‌نمک استفاده کنید.

در اغلب مواقع، مردم این مایع را دور می‌ریزند زیرا این امر می‌تواند بر کیفیت غذای آماده شده با آن از نظر رنگ و بو و طعم و مزه تأثیر بگذارد، نه به این دلیل که برای سلامتی مضر باشد. با این وجود توصیه می‌شود برای شناسایی مواد افزودنی احتمالی موجود در محصول، به برچسب آن‌ها دقت کنید. اگر مواد نگهدارنده‌ای به غیر از اسید اسکوربیک را در آن دیدید، توصیه می‌شود این مایع را در حد اعتدال مصرف کنید.

با وجود همه این‌ها، مردم معمولاً قبل از استفاده از کنسروهای سبزیجات برای آماده‌سازی و پخت غذاها، بعضی از انواع آن‌ها مانند ذرت کنسروشده، نخودسبز کنسروشده و ... را شستشو می‌دهند، زیرا این مایع باعث تغییر طعم غذا می‌شود.
به هر حال، مصرف مایعات موجود در سبزیجات کنسرو شده، موجب کاهش دریافت ویتامین‌های محلول در آب، مانند ویتامین‌های گروه B، می‌شود. دلیل این امر هم این است که این ویتامین‌ها می‌توانند در طی فرآیندهای نگهداری و عملیات حرارتی وارد این مایع شوند.

نکاتی در مورد سبزیجات کنسرو شده 
اگرچه متخصصان بر مصرف غذاهای تازه بیش از غذاهای فرآوری شده یا بسته‌بندی شده تاکید دارند و در واقع اولویت آن‌ها غذاهای تازه است؛ اما نباید فراموش کنید که سبزیجات کنسرو شده از محصولاتی هستند که وقتی دسترسی به نوع تازه‌ی آن‌ها وجود ندارد، توصیه می‌شوند. آن‌ها تقریباً دارای همان خواص تغذیه‌ای انواع تازه‌شان هستند و کیفیت ارگانولپتیکی (مشخصات ظاهری، طعم، بو، مزه) قابل قبولی دارند.
در واقع گاهی اوقات نگهداری نامطلوب سبزیجات یا مسافت زیاد بین تولیدکننده تا مصرف‌کننده باعث می‌شود که خواص برخی سبزیجات کاهش یابد و کنسروها از این نظر خوب هستند.
از طرفی تحقیقات نشان داده‌اند که به دلیل گرمای حاصل از فرآیند پخت و پز، برخی از مواد غذایی کنسرو شده از نظر برخی مواد مغذی مثل آنتی‌اکسیدان‌ها از انواع تازه و یخ‌زده‌شان مغذی‌تر هستند؛ مانند گوجه‌فرنگی، کدوتنبل، ذرت، هویج و اسفناج.

علاوه بر این، کنسرو سبزیجات این امکان را به شما می‌دهند که مواد غذایی غیرفصلی را نیز مصرف کنید و همچنین نیازی نباشد که دائم به سوپرمارکت‌ها و مغازه‌ها مراجعه کنید. البته همچنان باید حواستان به بیسفنول A و میزان سدیم آن‌ها باشد. 

  • آنچه باید در مورد مایع موجود در مواد غذایی کنسرو شده به خاطر بسپارید

در مورد مصرف مایعات موجود در مواد غذایی کنسرو شده باید بدانید که تجزیه و تحلیل برچسب‌های مواد غذایی بسیار مهم است. اگر تشخیص دادید که در یک محصولی مواد نگهدارنده زیادی، فراتر از سدیم یا اسید اسکوربیک وجود دارد، باید با احتیاط بیشتری آن را مصرف کنید. البته این یک امر غیرمعمول است، و آنچه رایج است این است که تولیدکنندگان غذاها را در آب‌نمک کنسرو می‌کنند که این فقط برای بیماران مبتلا به فشارخون بالا و کسانی که پزشکشان برای دریافت سدیم یا نمک برایشان محدودیتی در نظر گرفته، مضر است.