همشهری آنلاین_ مهدی اسماعیلپور: هرچند 935 هکتار فضای سبز موجود، تا حدودی به این منطقه رنگ و لعاب داده است، اما برای شادابتر و چشمنوازتر کردن صنعتیترین محدوده شهر تهران که سکونت و زندگی در آن به شکل جزیرهای در لابهلای بزرگراهها جریان دارد، طرح و برنامه ویژهای را میطلبد. در همین راستا، چند نقطه از منطقه از سوی شهرداری نورپردازی شده و برنامههای دیگری در دست اقدام است تا چهره محلهها، بیش از پیش، درخشان و چشمنواز شود. طرحهایی که با تکمیل و اجرای همه آنها میشود اینگونه گفت که منطقه 21 پوستاندازی میکند.
- نورپردازی 13 پل سوارهرو و عابرپیاده
به تازگی، 6 نقطه در منطقه 21 نورپردازی شده است. نورپردازیهایی که در تاریکی شب، چشماندازی زیبایی دارد و جلوه ویژهایی به معابر بزرگراهی یعنی «آزادگان»، شهید «لشکری» و «فتح» بخشیده است. 6 پل سواره رو شامل پلهای شهید «شوشتری»، شهید لشکری و فتح در بزرگراه آزادگان، پل ورودی بلوار «گلها» در بزرگراه فتح و پلهای خروجی گلها و «یوترن» مقابل مرکز «هوا و فضای سپاه» در بزرگراه شهید لشکری مدتی است که تابنده و درخشان شدهاند و توجه هر بیننده و خودروهای عبوری را به خود جلب میکنند. همچنین، 3 پل عابرپیاده نیز در بزرگراه آزادگان نورپردازی شده تا در مجموع 9 نقطه در منطقه نورپردازی شده باشد. رئیس ادره «زیباسازی» منطقه 21 از نورپردازی 4 پل سوارهرو دیگر خبر میدهد و به همشهری محله میگوید: «نورپردازی 4 پل دیگر هم در دست انجام است. پل «بانک ملی»، پل «سهراه شهریار»، پل زیرگذر«کن» و پل «دوگاز»، نورپردازی خواهند شد.»
- تخریب نورپردازیها از سوی سارقان و اداره برق!
«رضا بابازاده مقدم»، یکی از مشکلات اصلی نگهداشت نورپردازیهای منطقه را حجم بالای سرقت کابل و پروژکتورها عنوان میکند: «در زمینه نورپردازیها یکی از مشکلات اصلی ما حجم بالای سرقتها است. سارقان، کارتنخوابها و افراد معتاد اغلب لوازم و تجهیزاتی مانند پروژکتور و کابلهای برق را سرقت میکنند. بهویژه در نورپردازیهای پلهای عابرپیاده که دسترسی آسانتری دارند. در سالهای گذشته، همکاران ما در اداره زیباسازی، نقاط مختلفی را نورپردازی کرده بودند که به مرور از بین رفتند. همانگونه که اشاره شد، از مهمترین تخریب شدنها و از بین رفتن نورپردازیها، موضوع سرقتها است. موضوع بعدی به کارکرد و عمر مفید پروژکتورها بر میگردد که استاندارد آن 3 تا 4 سال است. یعنی در بهترین حالت اگر سرقت و تخریبی هم صورت نگیرد، نورپردازیهای انجام شده، حداکثر پس از 3 سال، نیاز به تعویض دارند. موضوع دیگر به اداره «برق» بر میگردد. به هرحال در جاهایی که کنتور نداریم، مجبوریم از برق عمومی استفاده کنیم که اداره برق یا کابل را جمعآوری میکند یا اقدام به قطع برق یا تغییر فاز در آن نقطه میکند که در نتیجه نورپردازی انجام شده از بین میرود. در نتیجه، علاوه بر اجرای نورپردازی، موضوع حفظ و نگهداشت آن نیز مهم است تا از بین نرود.»
- 18 هزارمترمربع رنگآمیزی
یکی دیگر از کارهای انجام شده برای زیباسازی منطقه، جانمایی «پرچم»های رنگی در معابر است. 700 پرچم در نقاط مختلف منطقه با توجه به موقعیت جغرافیایی، حجم تردد معبر و همچنین جهت وزش باد، جانمایی شده است. رئیس اداره زیباسازی میگوید: «هرچند نگهداشت این پرچمها از جمله آلودگی و شستوشوی آنها سخت است، اما برای زیباتر شدن چهره منطقه و معابر آن از این ابزار هم استفاده میشود. در کنار نورپردازی 9 پل سوارهرو و عابرپیاده و همچنین جانمایی 700 پرچم، یکی دیگر از کارهای انجام شده از سوی اداره زیبا سازی، رنگآمیزی تجهیزات شهری و جدارهها است. در این راستا، حدود 3 هزارمترمربع از دیوارها رنگآمیزی شده و حدود 15 هزارمترمربع دیگر نیز در دست انجام است.» بابازاده، درباره طرحها و رنگهایی که برای این منظور استفاده میشود، به همشهری محله میگوید: «رنگآمیزی و پاکسازی جدارهها و مبلمان و تجهیزات شهری امسال با جدیت بیشتری دنبال میشود. در بازدیدهای انجام شده و گزارشهای مردمی، جدارههای درجه یک شناسایی شدهاند. در انتخاب رنگ و طرحها تابع مقررات سازمان زیباسازی هستیم. برای انتخاب رنگها باید از «پالت» و استاندارد رنگی تبعیت کنیم. در رنگآمیزی مبلمان و تجهیزات شهری تنوع چندانی نداریم. درباره جدارهها تلاش میکنیم از رنگهایی استفاده کنیم که به فضای شهری آسیب وارد نکند. اگر رنگ خیلی تند باشد سبب ایجاد اغتشاش بصری میشود. از سوی دیگر، رنگهای گرم و تند مانند قرمز به مرور در معرض آفتاب و باران دچار رنگ پریدگی شده و خود موجب زشت شدن چهره شهر میشود. رنگهای زرد و آبی و سبز ماندگاری بیشتری دارند، اما اگر این رنگها غالب باشند هم سرد بودن آنها مشکلساز میشود. بنابراین باید رنگها به شکلی انتخاب شوند که یک تعادل و موازنه رنگی ایجاد شود.»
تهرانسر در اولویت است
رئیس اداره زیباسازی درباره محلهها و نقاطی که برای رنگآمیزی در اولویت هستند، اینگونه توضیح میدهد: «اگر جای مناسبی برای نورپردازی و رنگآمیزی وجود داشته باشد، چه محور و معبر و چه میدان و ساختمان از آن فضا استفاده میکنیم. محورهای فرا منطقهای مانند بزرگراه آزادگان و شهید لشکری که تردد در آنها بیشتر است، در اولویت هستند. در محلهها نیز به زیباسازی توجه داریم، اما با توجه به اینکه اغلب جمعیت منطقه در «تهرانسر» متمرکز شده و معابر و مراکز مهم ما در این محدوده قراردارد و حجم تردد در این محله بالا است، طبیعی است که تمرکز ما روی آن بیشتر از دیگر محلهها باشد. البته این به معنای این نیست که به محلههای دیگر توجهی نداشته باشیم. زیبایی همه محلهها برای ما مهم است و منظور میزان و تعداد کارهای انجام شده است که در معابر و محلههای پر جمعیتتر بیشتر خواهد بود.»