همشهری آنلاین_زهرا کریمی: این مسیر رایجترین مسیر از داخل بوستان جمشیدیه است که از کوچهای پیش از ورودی اصلی این پارک که تابلویی مسیر کلکچال را مشخص کرده، آغاز میشود. معمولاً پایتختنشینان برای کوهنوردی سبک و طبیعتگردی آخر هفتهها مهمان این قله میشوند. انتخاب این مسیر نسبت به دربند، درکه و دارآباد دلایلی دارد که در این گزارش با تعدادی از کوهنوردان و گردشگران درباره این انتخاب صحبت کردهایم.
یکی از جاذبههای مهم گردشگری طبیعی پایتخت حرکت از بوستان قدیمی جمشیدیه به سمت قله کلکچال است. این مسیر رایجترین مسیر از داخل بوستان جمشیدیه است که از کوچهای پیش از ورودی اصلی این پارک که تابلویی مسیر کلکچال را مشخص کرده، آغاز میشود. معمولاً پایتختنشینان برای کوهنوردی سبک و طبیعتگردی آخر هفتهها مهمان این قله میشوند. انتخاب این مسیر نسبت به دربند، درکه و دارآباد دلایلی دارد که در این گزارش با تعدادی از کوهنوردان و گردشگران درباره این انتخاب صحبت کردهایم.
«کاوه باقری» درباره مسیر کوهنوردیاش میگوید: «نذری برای سلامتی یکی از نزدیکانم دارم و هر هفته به مزار شهدای گمنام در تپه نورالشهدا کلکچال میآیم. بیشتر مواقع با تیم کوهنوردان به دشت هویج و دریاچه تار میروم و آنجا شب چادر میزنیم و در کمپ هستیم. بعد از ۳ سال به کلکچال آمدهام و چندان رضایت ندارم. چون امکانات ویژهای برای گردشگران تدبیر نشده است. معمولاً کسانی که به قله میآیند از گردشگران بوستان جمشیدیه هستند و امکانات کوهنوردی لازم را ندارند. بنابراین لازم است در مسیر کوهنوردان کلبههایی مانند ایستگاه استراحتگاهی یا کافه ساخته شود.»
- مسیر ناایمن برای سالمندان
«پیام صحرایی» از اهالی محله بوکان میگوید: «نزدیک منزل خیابان کوهستان یا (بوکان) سابق را برای کوهنوردی داریم و هم کلکچال. ما معمولاً کلکچال را انتخاب میکنیم. چون بوکان انتخاب صخرهنوردان و سنگنوردان است و بیشتر کارگاههای آموزشی آنجا برگزار میشود و سر و صداست و شلوغ میشود. هرچند که مسیر کلکچال برای سن و سال ما کمی دشوار و ناایمن است اما مسیر خلوت و ساکت را بیشتر ترجیح میدهیم.»
- نیازمند رسیدگی و توجه
«صادق قره قزلو» سرگروه تیم کوهنوردان است. او میگوید: «اگر بخواهیم مسیر کلکچال را نسبت به مسیر کوهنوردی دربند، درکه و دارآباد مقایسه کنیم شاید از نظر ایمنی و چشمانداز چندان قابل قیاس نباشد. چون این مسیر کم درخت است و جذابیتهای گردشگری و تنوع مانند دربند و درکه را
ندارد. کلکچال نیاز به رسیدگی و توجه دارد و باید بستر مناسب برای همه اقشار را فراهم کرد.»
- یادمان شهدای گمنام
«دانیا رستمیان» ساکن قلهک است و از زمانی که ویروس کرونا شایع شده ماهی یکبار برای فاتحهخوانی شهدای گمنام به اینجا میآید. او میگوید: «اینجا یادمان ۸ شهید گمنام است و گاهی برای زیارت شهدا میآیم. مزار این شهدا بهانه کوهنوردی چند سالهام شده است. متأسفانه یادمان و اطراف محوطه در حال تخریب است و از زمانی که کرونا جدیتر شد درهای حسینیه هم بیشتر مواقع بسته است و به راحتی نمیتوان زیارتنامه خواند و این مسیر احتیاج به ایجاد جذابیتهای بیشتری برای گردشگران دارد. باید نصب وسایل ورزشی، ساخت خانههای ورزشی و ایستگاه مسابقات ورزشی در نظر گرفت و با نورپردازی شبهای مسیر کلکچال روشن شود.»
- «علیاصغر محسن شیخی» معاون رئیس بنیاد مستضعفان/ افزایش ایمنی برای شهروندان
یادمان شهدای گمنام کلکچال در تپههای نورالشهدا یکی از ۲۶۴ یادمان شهدا در تهران است و با توجه به محل ساخت سازه آن در ارتفاعات و مراجعه بیش از ۵۰۰ نفر گردشگر، زائر و کوهنوردان به محوطه یادمان از شاخصترین یادمانهای پایتخت به شمار میآید. بنابراین نگهداری و مرمت سازه در آب و هوای کوهستانی برای ایمنی شهروندان نیاز به عملیات بازسازی و تعمیرات ویژه دارد. با «علیاصغر محسن شیخی» مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاعمقدس استان تهران هفته گذشته در جوار یادمان شهدای گمنام با «سید حمید موسوی» شهردار تهران دیدار کرد و گفت: «این یادمانها هیئت امنایی اداره میشود و شهرداری منطقه یک یکی از اعضای هیئت امناست. بنابراین در عرصه فرهنگی و حفظ و نگهداری یادمان درخواست ما از شهرداری منطقه یک تأمین اعتبار برای حفظ و نگهداری یادمان در این مکان عمومی است.» محسن شیخی افزود: «ساخت سازه یادمان شهدا و نصب آن در کوهستان فضای معنوی خاصی ایجاد کرده است. بنابراین میتواند استراحتگاهی امن برای زائران، گردشگران، کوهنوردان و طبیعت گردان باشد. هدف اصلی فراهم شدن امکانات و افزایش ایمنی محوطه به نفع عموم شهروندان است و در حقیقت شهروندان بهرهبرداران اصلی به شمار میآیند.»
- «سید حمید موسوی» شهردار منطقه یک/جذب حداکثری گردشگران به شمال پایتخت هدف ماست
«سید حمید موسوی» شهردار منطقه یک و جمعی ازمعاونانش برای شناسایی و رفع مشکلات کوهنوردان و گردشگران از مسیر کوهنوردی کلکچال تا یادمان شهدای گمنام بازدید کردند که نویدبخش رویدادهای خوب در آینده برای پایتختنشینان خواهد بود. در اینباره گفتوگوی کوتاهی با شهردار منطقه یک انجام دادهایم.
با توجه به جاذبههای گردشگری منطقه یک و شمیران، مسیر کوهنوردی کلکچال چه جایگاهی در بین سایر جاذبههای گردشگری شمال تهران دارد؟
شهروندان تهرانی شمیران را با مسیرهای کوهنوردی و طبیعت کوهستانی میشناسند و این مسیر مانند درکه، دربند، دارآباد و توچال روزهای آخر هفته گزینه انتخابی تعدادی از گردشگران، طبیت گردها، کوهنوردان و زائران یادمان شهدای گمنام است. بنابراین این نقطه منطقه یکی از تأثیرگذارترین جاذبههای گردشگری در جذب شهروندان به منطقه یک است. این بازدید حضوری برای شناسایی و رفع مشکلات و به حداکثر رساندن گردشگران به شمال تهران است. مسیر کلکچال نیاز به ایمنسازی بیشتر برای تردد آسان، فراهم کردن زیرساختها، مرمت و بازسازی سازه یادمان شهداری گمنام و محوطهسازی در مسیر دارد که با تخصیص اعتبارات این امکانات بهزودی فراهم میشود.
طرح توسعه رینگ گردشگری از شرق تا غرب منطقه از برنامههای شما در مدیریت منطقه یک است. برای تحقق این طرح تاکنون چه کارهایی صورت گرفته است؟
نگاه ما سوق سرمایهها از ساختوساز مسکن به توسعه گردشگری در شمال پایتخت است. به همین منظور بهعنوان تسهیلکننده در امور ۳ گام مهم و اساسی باید برداشته شود. گام نخست در توسعه گردشگری کاهش ترافیک در خیابانهای منطقه است که تاکنون تمهیدات خوبی در اینباره انجام شده است. برای توسعه گردشگری بهصورت هدفمند با کمک معاونتها در شهرداری منطقه یک در حال پیگیری و تقویت مسیرهای گردشگری از جمله دربند، درکه، دارآباد، توچال و کلکچال هستیم.
این کارها شامل توسعه و راهاندازی ۳ مرکز امداد و نجات و یک مرکز دیگر است که بهزودی آماده افتتاح و بهرهبرداری میشود. استقرار ایستگاههای آتشنشانی در مسیر درکه، ساخت سرویسهای بهداشتی و رفع مشکلات سایر سرویسهای بهداشتی قدیمی در مسیر کوهنوردان، نصب تابلو راهنما و تخلیه به موقع مخازن زباله و از همه مهمتر ایمنسازی مسیرها را در دستور کار داریم. همچنین همسو با توسعه پایدار مهمترین هدف فرهنگسازی برای حداکثر رساندن حضور گردشگران به شمال پایتخت و از طرفی به حداقل رساندن آسیبها به طبیعت بکر اطراف شهر است. گام بعدی مذاکره با صنف هتلداران و مالکان اراضی بزرگ در حریم منطقه است.