تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۲

متولی موقوفه آق‌مشهد در ساری در حالی برای ۵۶۰۰ هکتار از جنگل‌های هیرکانی حکم مالکیت گرفته که قوه قضائیه برای پرونده این موقوفه ۳ رای مبنی بر باطل بودن موقوفه بودن این منطقه در سال‌های ۸۳ و ۸۴ صادر کرد اما این رای‌ها به طرز عجیبی گم شدند و پرونده دوباره باز شد.

همشهری آنلاین - سید محمد فخار: یافته‌های جدید روزنامه همشهری در پرونده وقف ۵۶۰۰ هکتار از اراضی کشور در آق‌مشهد مشخص کرد که این وقف از همان ابتدا در مراجع قضایی ابطال شده بود. ۳ رأی ابطال از سوی مراجع قضایی برای پرونده وقف آق‌مشهد صادر شده بود که با مفقود شدن این آرای قضایی، ماجرای وقف آق‌مشهد پیچیده‌تر شد و اکنون اسناد این احکام که در اختیار سازمان بازرسی کل کشور است، در مسیر رسیدن به دفتر رئیس قوه قضاییه است.

این احکام ۱۷سال پیش وقف آق‌مشهد را ابطال کرده بود که بر این اساس حتی بررسی مجدد پرونده وقف آق‌مشهد موضوعیت ندارد و این وقف از ابتدا باطل و غیرقانونی تشخیص داده شده است. سند دیگری در اختیار روزنامه همشهری قرار گرفته است که براساس آن متولی وقف جنگل آق‌مشهد در یک قرارداد دوجانبه بهره‌برداری از جنگل آق‌مشهد را به آقای «قاف» واگذار کرده است. آقای «قاف» پیش‌تر در یک پرونده محکوم شده بود و در پرونده‌ای دیگر حکم جلب او صادر شده و اکنون متواری است.

  • ۳ رأی باطل‌کننده وقف

شواهد جدید از پرونده وقف ۵۶۰۰هکتار جنگل‌های ساری نشان می‌دهد از نظر قانونی رأی‌های موقوفه خواندن آق‌مشهد باطل است و باید مالکیت این بخش از جنگل‌های مازندران به منابع طبیعی کشور باز گردد.

از ۲هفته پیش درپی اعلام سخنگوی قوه قضاییه، ماده۴۷۷ برای پرونده اعمال شده تا در معاونت قضایی این قوه بررسی شود که وقف این جنگل خلاف شرع است یا خیر اما اسناد دیگری وجود دارد که پرونده را از هرگونه بررسی دوباره بی‌نیاز می‌کند.

براساس اخبار رسیده به همشهری، سازمان بازرسی کشور خواهان رسیدگی به رأی سال ۸۲ و ۸۳ در پرونده آق‌مشهد شده است. این رأی قرار است طی نامه‌ای برای رئیس قوه قضاییه فرستاده شود تا بزرگ‌ترین شاهد قانونی برای توقف وقف باشد. اسناد این رأی در ۳ دادگاه بدوی، تجدیدنظر و فرجام‌خواهی بر غیرقانونی بودن وقف جنگل‌های هیرکانی تأکید داشت اما طی ۱۷ سال اخیر این رأی از دید دستگاه قضایی دور مانده بود.

براساس قانون پرونده‌ای که در ۳مرحله مذکور محکوم شده باشد، عملا غیرقابل باز شدن است و گم شدن رأی در اداره منابع طبیعی مازندران موجب شده بود پرونده سال۹۲ تا ۹۸ دوباره باز شود و رای عجیب برای موقوفه خواندن آق‌مشهد صادر شود. بدین‌ترتیب با مشخص شدن رأی سال ۸۲ و ۸۳، عملا باید خاص‌ترین پرونده تاریخ منابع طبیعی کشور به نفع انفال مختومه اعلام شود.

  • پای آقای قاف در جنگل

پای آقای « قاف» به پرونده وقف ۵۶۰۰ هکتار جنگل باز شده است. «محمد داسمه» وکیل دادگستری و فعال محیط ‌زیستی در این‌باره به همشهری می‌گوید: شخصی با نام فامیلی آقای«قاف» که قرارداد بهره‌برداری آق‌مشهد را هم‌اکنون در اختیار دارد، زمانی کارمند پیمانکار دادگستری بوده و به‌دلیل کلاهبرداری به ۲ سال زندان محکوم می‌شود. هم‌اکنون نیز یک حکم کلاهبرداری دارد و فراری است و یک شاکی حکم جلب وی را در اختیار دارد. وی متحد آقای «خ» متولی موقوفه آق‌مشهد است. قرارداد او همچنان برای بهره‌برداری از منابع طبیعی آق‌مشهد پابرجاست و هنوز دنبال پرونده اثبات وقف است. نکته جالب اینکه آغاز قرارداد بهره‌برداری وی با آقای «خ» درست به سال۱۳۹۲ برمی‌گردد؛ زمانی که رأی بدوی برای وقف اعلام شدن آق‌مشهد اعلام می‌شود.

داسمه تأکید می‌کند: هر دعوی را فقط یک ‌بار می‌توان در دستگاه قضایی مطرح کرد و تنها در دادگاه‌های تجدیدنظر و فرجام‌خواهی می‌توان مورد را بررسی کرد. بنابراین موضوع در سال‌های ۹۲ تا ۹۸ اساسا نباید دوباره مطرح می‌شده و اینکه چگونه رأی مهم قبلی به ‌صورت خائنانه گم شده جای بسی سؤال دارد. به هر ترتیب موضوع بررسی مجدد وقف آق‌مشهد باطل است و مشمول اعتبار امر مختومه می‌شود.

  • درخواست بهره‌برداری

نگرانی از قطع درختان در آق‌مشهد همچنان ادامه دارد. متولی وقف آق‌مشهد و آقای «قاف»متحد او تاکنون ۲بار درخواست بهره‌برداری از جنگل را به منابع طبیعی داده‌اند و این در دوره تنفس جنگل می‌تواند موجب نابودی یکی از ارزشمندترین جنگل‌های تاریخی کشور شود.

آق‌مشهد که طبق رأی اسفند۹۸ دیوان عالی کشور موقوفه اعلام شده، بخشی از جنگل‌های دوره سوم زمین‌شناسی است که ۱۴۰۰سال پیش به‌عنوان انفال و اراضی حکومتی نامیده شد و تأکید ۲شخص مذکور بر وقفی بودن آن، ممکن است برای مقاصدی باشد که بهره‌برداری تلقی شود. به‌ویژه آنکه از ابتدای سال‌جاری حتی برداشت چوب‌های شکسته شده درختان هم ممنوع اعلام شد.

هم‌اکنون هزاران درخت راش، ممرز، بلوط، توسکا، افرا، شیردار، آزاد، کلهو، انجیلی، و ملج در آق‌مشهد وجود دارد که برای حفاظت از آن، منابع طبیعی بارها به منطقه سر زده است اما خطر بهره‌برداری از درختان نادر هیرکانی همواره وجود داشته و دارد.

حسینعلی خادمی متولی موقوفه آق‌مشهد پیش از این به همشهری گفته بود که:« اراضی آق‌مشهد ساری «هیرکانی» نیست و سازمان جنگل‌ها با مطرح کردن چنین عناوینی می‌خواهند روی جنگل‌خواری خود در آق‌مشهد سرپوش بگذارند.»  وی خاطر نشان کرده بود که تسلیم توطئه‌ها علیه این موقوفه نمی‌شود و این بخش باستانی از جنگل‌های کشور، نباید انفال تلقی شود.

بیشتر بخوانید: 

برچسب‌ها