تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۱

در این راهنما به شما خواهیم آموخت که چگونه بین عسل واقعی و تقلبی و سایر محصولات کندو، تفاوت قائل شوید.

در سال های اخیر شاهد افزایش تمایل به مصرف محصولاتی که برچسب "طبیعی" ، "خام" و "ارگانیک" دارند هستیم. این موضوع نتیجه افزایش آگاهی مردم در مورد خوراکی‌های تجاری و عوارض جانبی آنها است که این علاقه رو به افزایش در مصرف خوراکی های ارگانیک منجر به تکثیر مارک هایی شده است که ادعا دارند محصولشان طبیعی است. بقدری این برندها افزایش یافته اند که بالاخره شما را با انبوهی از سوالات در مورد نحوه تولیدشان مواجه می کند.

چگونه میتوان متوجه شد که کدام محصول طبیعی است؟ محصولات زنبور عسل از جمله عسل، موم، ژل رویال، گرده گل و بره موم از جمله این محصولات هستند که سوال پرسیدن در مورد کیفیتشان اجتناب ناپذیر است.

برای خرید عسل طبیعی ۲ قدم زیر را بردارید:

  • اول از خودتان بپرسید که آیا واقعا به عسل نیاز دارید؟

ممکن است تعجب کنید، اما ما از شما می خواهیم که قبل از خرید عسل طبیعی کمی بیشتر فکر کنید. زنبورها برای تولید نیم کیلوگرم عسل از ۲ میلیون گل بازدید کرده اند. برای تولید این طلای مایع تلاش های باورنکردنی صورت گرفته است. آن را دست کم نگیرید.

بنابراین ابتدا از خودتان بپرسید که برای چه چیزی به عسل احتیاج دارم؟

برای مثال اگر از عسل به عنوان جایگزینی در پخت کیک استفاده می‌کنید باید به شما بگوییم که چیز خوبی در انتظار شما نیست. اگر عسل در دمای بیش از ۴۵ درجه سانتی گراد قرار بگیرد بیشتر خواص مفید خود را از دست می دهد. علاوه بر آن تولید سم هم میکند و به سادگی به فروکتوز و گلوکز تبدیل می شود. چه کاری است!؛ شما می توانید بجای عسل از فروکتوز یا گلوکز استفاده کنید. در نتیجه، عسل نباید تحت هیچ فرایندی قرار بگیرد و بهتر است عسل را به صورت خام مصرف کنید و از خواص مفید آن بهره مند شوید. میتوان برای شیرین کردن کیک ها از موز استفاده کرد، اما شما می توانید شکر قهوه ای، تصفیه نشده یا ملاس را نیز امتحان کنید.

روی عسل هایی که توسط زنبورداران تولید می شوند سرمایه گذاری کنید. بدین ترتیب هم از زنبورداران حمایت کرده اید بلکه احتمال هدر رفتن پول تان با خرید عسل تقلبی کاهش می یابد.

عسل تقلبی در بیشتر موارد با انواع شربت مانند ذرت، دکستروز، شکر، ملاس یا طعم دهنده های دیگر و مواد افزودنی دیگر تولید شده است. در این موارد فروشنده به دنبال تولید مقادیر بیشتر و فروش آن در قیمت بسیار پایین است.

هرگونه قندی که توسط زنبور عسل جمع آوری نشده و به عسل اضافه شده باشد، آن عسل تبدیل به عسل تقلبی شده است. حتی عسلی که با تغذیه زنبور با محلول آب و شکر تولید شده باشد هم عسل ناخالص محسوب می شود. اگرچه آزمایش هایی وجود دارند که تقلب در عسل را تشخیص می دهند اما همه مردم در خانه‌شان آزمایشگاه ندارند.

محققان دریافته‌اند که بیشتر عسل های تقلبی در دنیا از کشور چین وارد شده اند. این محصولات با تحمیل قیمت دامپینگ (بسیار پایین) که غیرممکن برای رقابت با تامین کنندگان ملی است، تولیدات محلی عسل را به خطر می اندازد.

عسل تقلبی عمدتا در قفسه سوپرمارکت ها وجود دارند. ما نمی گوییم که همه شیشه های عسل در سوپرمارکت ها عسل های جعلی هستند اما شما همیشه باید برچسب محصول را چک کنید و از اصالت عسل مطلع شوید. کورکورانه به برچسب های "ارگانیک" اعتماد نکنید بلکه از منطق طبیعی خود پیروی کنید؛ حداقل  به دنبال اطلاعات زنبوردار، پروانه بهداشت یا شماره نظارت باشید. به منشا گُلی که عسل از آن حاصل شده است نیز توجه کنید. برای مثال برای خرید عسل کنار که از شهد گلهای درخت کنار حاصل میشود به وجود نام این گل روی عسل توجه کنید.

ژل رویال

ژل رویال یکی از پرطرفدارترین محصولات کندو است که مقدار تولید آن بسیار کم است. برای تولید تجاری ژل رویال زنبورها را با محلول قند تغذیه میکنند تا مقادیر بیشتری ژل تولید کنند. تنها راه شما برای تشخیص کیفیت ژل رویال آزمایشگاه های تخصصی است. قیمت ژل رویال اصل ایرانی نسبت به مشابه بی کیفیت چینی گران تر است. در صورت نگهداری ژل رویال در ظروف مناسب مانند ظروف چوبی، پلاستیکی یا شیشه ای تیره و جلوگیری از نفوذ نور، گرما و هوا و همچنین نگهداری آن در یخچال میتوان این ماده ارزشمند را به مدت یکسال نگهداری کرد. ژل رویال در دمای یخچال تا دو ماه قابل مصرف و در دمای فریزر تا یکسال قابل مصرف است. ژل رویال در دمای محیط در مدت کوتاهی خواص خود را از دست می‌دهد. رنگ ژل رویال سفید شیری تا زرد کم رنگ است و در صورتی که فاسد شده باشد به رنگ قهوه‌ای کم‌ رنگ یا تیره درمی‌آید. طعم آن تلفیقی از طعم ترش و شیرین، تند و گس است.

گرده گل

نکات زیادی برای ارزیابی کیفیت گرده گل وجود ندارد. تنها نکته این است که هر چه تنوع رنگ دانه های گرده گل بیشتر باشد از خواص بیشتری بهره مند خواهید شد. این بدان معناست که زنبورها امکان تغذیه از منابع مختلف شهد را داشته اند. گلهای مختلف، منابع غذایی مختلفی برای زنبورها فراهم می کند که منجر به سلامت و قویتر شدن آنها می شود. گرده گل که سرشار از پروتئین، مواد معدنی، ویتامین ها، کربوهیدرات ها و ... است طعم بدی ندارد و میتوانید روزانه در انواع نوشیدنی ، سالاد و یا حتی به تنهایی مصرف کنید. گرده گل برای مقابله با آلرژی فصلی، افزایش انرژی، درمان پروستات، کاهش ریزش مو، افرایش استحکام ناخن ها و بسیاری از موارد دیگر استفاده می شود.

موم

اخیرا رایج شده است که تولید کنندگان اذعان می کنند از موم مصنوعی استفاده می کنند و این خیلی خوب است. چراکه شما می دانید پول خود را صرف چه چیزی می کنید. اگرچه هنوز هستند کسانی که به دروغ ادعا دارند محصولشان طبیعی است. موم های تازه بافته شده به رنگ سفید هستند که به مرور زمان از رنگ سفید به رنگ زرد تا قهوه‌ای تبدیل می شوند. موم سفیدی که در بازار مشاهده می کنید و در صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد با روش های شیمیایی به رنگ سفید درآمده اند. چگالی موم طبیعی ۰.۹۶ است یعنی روی آب شناور می‌ماند، غیر قابل حل در آب (آب گریز) است و وقتی آب می شود باید کاملا مایع باشد نه چسبناک.

بره موم

در حال حاضر هیچ روش شناخته شده ای برای تولید مصنوعی بره موم یا زهر زنبور وجود ندارد. با این حال می توانید به برندی اعتماد کنید که در فرایند تولید این محصولات به زنبورها آسیب نمی زنند. برای خرید بره موم طبیعی کلیک کنید. بره موم بصورت خام خاصیت چندانی ندارد و باید برای بهره مندی از حداکثر خواص این ماده ارزمشند عصاره آن را تهیه کنید. بهترین حالت استخراج عصاره بره موم با پایه الکل است. بهتر است بدانید که بره موم خام ماده قهوه‌ای رنگ و چسبناک است که در صورت جویدن ممکن است به دندان‌هایتان بچسبد در حالی که شما می توانید پودر عصاره بره موم یا نوع مایع آن را تهیه و به راحتی مصرف کنید.