- کوه بیبی شهربانو و دهها متولی
یکی از سرنخهای مهم کلاف سردرگم مشکلات کوه بیبی شهربانو به اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرری میرسد اما «امیرمصیب رحیمزاده» رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرری معتقد است یکی از سرنخهای مهم کلاف سردرگم مشکلات کوه بیبی شهربانو به اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرری میرسد. متولیان حفظ میراث فرهنگی کشور به تنهایی نمیتوانند این شرایط را تغییر دهند و برای جلوگیری از تخریب کوه بیبی شهربانو و آثار باستانی مجاور آن باید نهادهای مختلف مانند محیطزیست، سازمان منابع طبیعی، شهرداری منطقه ۲۰ و... با اداره میراث فرهنگی همکاری کنند.
- قوانین حریم معادن رعایت نمیشود
«علی عبدی» بر این باور است که فعالیت کارخانه سیمان در دل بافت مسکونی توجیهاتی منطقی و قانونی دارد. معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران میگوید: «بسیاری از ساکنان مجاور معادن و صنایع معدنی به فعالیت این صنایع در داخل بافت مسکونی اعتراض دارند، در حالی که رعایت نشدن حریم معادن، وجود صنایع معدنی را به مشکل تبدیل کرده است. بر اساس قانون در حریم ۲۰۰ تا ۵۰۰مترمربعی معادن نباید مجوز ساختوساز داده شود، ولی بسیاری از شهرداریها به این امر توجه نکردهاند و با دادن مجوز ساختوساز بافت مسکونی در حریم معادن باعث نارضایتی شهروندان و در مواردی موجب تعطیلی معادن مختلف شدهاند.»
عبدی بر نظارتهای فنی دقیق بر برداشت معادن تأکید دارد و میگوید: «برداشت و بهرهبرداری معادن بر اساس ضوابطی خاص و به میزانی تعیین میشود که منابع طبیعی را تهدید نکند. اگر معدنی بیش از مقدار مجاز برداشت داشته باشد از فعالیت آن جلوگیری میشود. این مراقبت درباره معادن و کارخانههای مجاور کوه بیبی شهربانو هم انجام میشود.»
- کوهخواری خطر زلزله را افزایش میدهد
شهردار منطقه ۲۰، معتقد است کوهخواری و تخریب کوه بیبی شهربانو خطر تکرار زلزلههای تاریخی شهرری را افزایش میدهد. همشهری صلاحیت تایید علمی بودن چنین نظریهای را ندارد اما «فرهاد افشار» میگوید: «نباید نقش کارخانه سیمان در اقتصاد و اشتغالزایی شهرری و اهمیت صنعت تولید سیمان را نادیده گرفت، اما گسلهای شهرری از زلزلهخیزترین گسلهای تهران هستند و تخریب کوههایی مانند کوه ری(بیبی شهربانو) باعث سستی زمین و احتمال وقوع زلزله میشود.» افشار این کوه را از ظرفیتهای گردشگری مهم شهرری عنوان میکند و میگوید: «باید این ظرفیت عظیم گردشگری حفظ و تقویت شود.»
- قوانین به روز نشدهاند
«زهره عبادتی» نظارت بر استانداردهای محیطزیستی کارخانه سیمان و صنایع آلاینده مجاور کوه بیبی شهربانو را کافی و گسترده میداند. رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان ری میگوید: «تشخیص میزان رعایت استانداردهای محیطزیستی برعهده سازمان حفاظت محیطزیست است. بر اساس نتایج آزمایشات و نمونهبرداریهایی که انجام شده، اغلب واحدهای کارخانه سیمان از جمله واحدی که تازه افتتاح شده، بر اساس استاندارد است.» او تعطیلی واحد ۶ کارخانه را بهعنوان شاهد ادعای خود ذکر میکند و میگوید: «تعارف هم نداریم و هر جا احساس کنیم صنایع نمیتوانند استانداردها را رعایت کنند برخورد میکنیم و جلو فعالیت آنها را میگیریم همانطور که واحد ۶ را چند هفته تعطیل کردیم تا استانداردهای زیستمحیطی را رعایت کند.
آلودگی دودکش یکی از واحدها هم تأیید نشده و برای استانداردسازی فعالیت آن مهلت تعیین شده است.» عبادتی اختیارات سازمان حفاظت محیطزیست را برای حفظ کوه بیبی شهربانو و جلوگیری از فعالیت معادن کوهخوار کافی نمیداند. او میگوید: «بر اساس اصلاحیه قانون معادن سال ۹۲، محیطزیست فقط در مناطق چهارگانه پارکهای ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاههای حیات وحش و مناطق حفاظت شده حق دخالت دارد و مجوزهای برداشت و حفاریهای سایر مناطق را سازمان صنایع و معادن مستقلا صادر میکند.» به گفته او قوانین در حال بهروز شدن است و اگر در قوانین موجود تغییراتی به وجود آید، سازمان حفاظت محیطزیست بر فعالیت صنایع معدنی مجاور کوه بیبی شهربانو نظارت بیشتری خواهد داشت.
پا برجا ماندن کارخانه سیمان در مجاورت کوه بیبی شهربانو و در قلب بافت مسکونی شهرری مدیون راههای گریزی است که در قانون گنجانده شده است. عبادتی میگوید: «بر اساس قانون، صنایعی که پیش از سال ۱۳۶۴ فعالیت خود را آغاز کردهاند، با رعایت الزامات زیستمحیطی میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. کارخانه سیمان تهران هم با استفاده از تکنولوژی روز آلودگی محیطزیستی خود را کاهش داده تا گرد و غبار و آلودگی کمتری در فضا منتشر کند.» طرح ثبت کوه بیبی شهربانو در فهرست آثار ملی را میتوان از جمله طرحها و قوانین بازدارندهای به شمار آورد که مجوز قانونی برداشت کار