همشهری آنلاین_حسن حسنزاده: تیرهای چوبی و سیمانی فرسوده و مزاحم سالهاست که در برخی محلههای قدیمی منطقه ۳ به معضل شماره یک همسایهها تبدیل شدهاند؛ از خطر همیشگی سقوط در اثر تصادف خودروها و وزشباد تا خطر برقگرفتگی عابران و مسدود کردن راه خودروهای امدادی. اما ساکنان محلههای قلهک و دهونک در میان دیگر محلههای منطقه ۳ به دلیل بافت فرسوده و کوچهها و معابر کمعرض فراوان، بیشتر با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند. با وجود این خبر رسیده که سال ۱۴۰۰ میتواند سال پایان معضلات برای همسایگان این تیرهای مزاحم باشد. سری به محلههای قلهک و دهونک زدیم و در گفتوگو با شورایاران ابعاد مشکل را بررسی کردیم.
اگرچه محلههای قدیمی منطقه ۳ هنوز هم برخی کوچههای خاطرهانگیز و سنتی خود را حفظ کردهاند اما ساکنان این معابر با مشکلات ریز و درشت بسیاری دست و پنجه نرم میکنند. در محله قلهک که هنوز هم برخی کوچههایش یادآور روزگار گذشته شمیران است، ساکنان کوچههای ۱۷ شهریور، سجاد، حافظ و... پس از نوسازی خانههای قدیمی و عقبنشینی املاک براساس طرح تفصیلی با مشکلات مربوط به تیرهای مزاحم دست به گریبانند. با گذر از هیاهوی خیابان پر تردد شریعتی به کوچه ۱۷ شهریور میرسیم.
یک تیر سیمانی در ورودی کوچه نیمی از عرض معبر را اشغال کرده و هر روز از ساکنان کوچه آزمون رانندگی میگیرد. انگار تن این تیر سیمانی خسته از برخورد پیدر پی بدنه خودروها زخمی شده و دیگر توان سرپا ماندن ندارد. «حبیبالله حبیبی» عضو شورایاری محله قلهک که از ساکنان همین کوچه است میگوید: «فقط در کوچه ۱۷ شهریور ۳ تیر سیمانی مزاحم داریم که تردد خودروها را با مشکل مواجه میکند. بسیاری از خانههای این کوچه نوسازی شده و پارکینگ تأمین کردهاند اما ورود به کوچه آنقدر مشکل است که خیلیها عطای پارکینگ شخصی را به لقایش میبخشند و در معابر اطراف پارک میکنند. در نتیجه نوسازی و تأمین پارکینگ هم دردی از معضل کمبود جای پارک در محله دوا نکرده است.»
- نه آمبولانس و نه خودرو باربری
تیرهای مزاحم و انبوه کابلهای درهمتنیده روی آنها در دیگر معابر اطراف کوچه ۱۷ شهریور هم دیده میشود. در کوچه سجاد هم چند تیر سیمانی مزاحم که پس از نوسازی و عقبنشینی املاک حالا در میانه معبر جا خوش کردهاند، همچنان برای تردد خودروها مشکلساز میشوند. تیرهای مزاحم دسترسی خودروهای امدادی را به این کوچهها غیرممکن کردهاند.
حبیبی میگوید: «سال گذشته یکی از اهالی کوچه بیمار شد ولی از آنجایی که به دلیل قرارگیری تیرهای مزاحم امکان دسترسی آمبولانس به کوچه وجود ندارد، پرستاران به سختی بیمار را از این کوچههای تودرتو به آمبولانس رساندند. یکی دیگر از مشکلات ساکنان این کوچهها که بیشتر گریبان مستأجران را میگیرد اسبابکشی است. خودروهای باربری نمیتوانند وارد کوچه شوند و کارگران مجبورند لوازم و اثاثیه منزل را از دل این کوچهها تا خیابان شریعتی یا دولت حمل کنند که هزینه اضافی به مستأجران تحمیل میکند.»
- خطر سقوط تیرهای چوبی در کمین عابران
تیرهای مزاحم در محله دهونک هم مشکلات بسیاری برای رفت و آمد خودروها و حتی عابران پیاده ایجاد کردهاند. در بالادست میدان شهدای دهونک، جایی که کوچه حسینیه به دهها معبر باریک و خانههای قدیمی و فرسوده بالادست میرسد، پیدا کردن تیرهای برق مزاحم کار دشواری نیست. بیش از ۴۰ تیر چوبی و سیمانی در دل کوچههای تنگ و ترش محله جا خوش کرده و مشکلات ریز و درشت بسیاری برای همسایهها به ارمغان آوردهاند.
تیر چوبی نبش بنبست اول در همان بدو ورود به بالادست محله، خلاصهای از وضعیت دیگر تیرهای چوبی و سیمانی دهونک را به نمایش گذاشته است. تیر چوبی با انبوهی از رشته سیمهای درهم تنیده انگار از فرط خستگی به سوی خانههای اطراف سر خم کرده و هر لحظه ممکن است با برخورد یک خودرو دیگر نقش زمین شود.
«امیر ونکی» شورایار محله میگوید: «بیشتر تیرهای چوبی و مستهلک محله در همین کوچههای کمعرض قرار دارد. صدای برخورد موتورسیکلتها و خودروهای عبوری با پایه تیر دیگر به صدایی عادی برای همسایهها تبدیل شده. اگر از خطرات برخورد خودروها بگذریم، وزش بادهای شدید هم یک نگرانی دیگر برای همسایههاست.»
- سد راه آمبولانس و خودرو آتشنشانی
مشکلات تیرهای چوبی در محله دهونک وقتی جدیتر به نظر میرسد که از وضعیت دسترسی خودروهای امدادی به معابر بالادست دهونک باخبر میشویم. در بنبست اول، یک تیر چوبی دیگر درست در مرکز کوچه قرار گرفته و لامپ کمنور روی آن هم نور ضعیف کوچه را تأمین میکند. همسایهها پایه تیر را با صفحهای فلزی بستهاند تا تیرچوبی تا آخرین توان در برابر سقوط مقاومت کند.
اما محل قرارگیری تیرچوبی است که راه را بر خودروهای امدادی میبندد. بیش از ۵۰۰ خانه در بالادست محله دهونک قرار دارد و تیرهای چوبی دسترسی خودروهای امدادی به بالادست محله را محدود کردهاند. «سید یاسر زاهدی» عضو شورایاری محله دهونک میگوید: «تعداد زیادی از تیرهای چوبی و سیمانی فرسوده محله راه خودروهای امدادی را مسدود کردهاند.
مثل تیرچوبی نبش کوچه چهاردهم که یکی دیگر از نمونههای دردسرساز در محله است. اگرچه عرض کوچه حسینیه و بسیاری از معابر فرعی آن کم است اما راهکارهایی مثل کابلکشی زمینی و حذف تیرهای مزاحم میتواند راه عبور خودروهای امدادی را باز کند. همچنین یکی دیگر از مشکلات تیرهای چوبی و فرسوده در محله، کابلکشی قدیمی و بروز نوسان در برق است. مسئلهای که بارها زمینهساز سوختن لوازم برقی اهالی شده است.»
- جابهجایی تیرهای مزاحم بهزودی انجام میشود
اگرچه طی سالهای گذشته اهالی دهونک، قلهک، اختیاریه و شماری از دیگر محلههای منطقه ۳ با مشکلات تیرهای فرسوده و مزاحم چوبی دست و پنجه نرم کردهاند اما سال ۱۴۰۰ خبرهای خوبی برای ساکنان این محلهها در راه است. در جلسه هیئترئیسه کارگروه عمران و حمل نقل شورایاری منطقه ۳ که در دفتر معاونت فنی و عمرانی شهرداری منطقه برگزار شد، موضوع پیگیری و حل این معضلات در دستور کار قرار گرفت.
«آرش ثمری نیک» رابط و عضو هیئترئیسه شورایاری منطقه میگوید: «اگرچه مسئولیت ذاتی جابهجایی تیرها برعهده ادارههای برق مناطق است اما از آنجایی که تیرهای مزاحم یک معضل شهری هم محسوب میشود براساس تعامل ادارههای برق و شهرداری مناطق اقدامات لازم برای جابهجایی تیرهای مزاحم انجام میشود. در منطقه ۳ و براساس توافق شهرداری و اداره برق منطقه، بهزودی عملیات جابهجایی تیرهای مزاحم توسط اداره برق انجام میشود. در شهرداری منطقه ۳ حدود ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار برای محلههایی که با مشکلات تیرهای مزاحم روبهرو هستند در نظر گرفته شده است. امیدواریم سال ۱۴۰۰ مشکلات تیرهای مزاحم در این محلهها به خط پایان برسد.»