به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مجله سلامت، دانه آفتابگردان همانند سایر آجیلها و دانهها، منبع خوب و سالمی از اسیدهای چرب ضروری است. یکی از اسیدهای چربی که در این دانهها وجود دارد لینولئیک اسید نام دارد. علاوه بر این، دانههای آفتابگردان منبع خوبی از فیبر، اسیدهای آمینه (به خصوص تریپتوفان)، ویتامین، فیتوسترول ها و مواد دیگر است.
با اینکه بیشتر افراد بر این باورند که مصرف چربی میتواند به افزایش وزن ناخواسته منجر شود اما واقعیت همیشه چنین نیست. مصرف اسیدهای چرب سالم میتواند به سیستم قلبی عروقی سالم منجر شود و وزن بدن را در مقدار پایدار و ثابت نگه دارد.
همچنین مصرف چنین چربیهایی میتواند سطح التهاب بدن را کاهش دهد. منابع سالمی از چربیها همچون مواردی که در دانه آفتابگردان یافت میشود، بلوکهای سازنده غشاهای سلولی در نظر گرفته میشوند و می توانند سطح هورمونها را متعادل سازند، جذب مواد غذایی در طول وعده غذایی را کندتر کنند و به شما اجازه دهند مدت زمان طولانیتری سیر بمانید.
این چربیها همچنین به عنوان حاملان ویتامینهای محلول در چربی همچون ویتامینهای A،D،E و K عمل میکنند. با اضافه کردن منابع سالم چربی به رژیم غذایی میتوانید بدن سالمتری داشته باشید.
۱- دانه آفتابگردان و سلامت قلب
وجود ویتامین E بالا در این دانهها (۸۰ درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین با یک چهارم پیمانه از دانههای آفتابگردان تامین میشود) به کاهش التهاب بدن کمک میکند و جلوی ابتلا به بیماریهای متعددی را میگیرد.
ویتامین E که به عنوان گاما توکوفرول نیز شناخته شده است یک آنتیاکسیدان قدرتمند است و در آجیلها و دانههایی همچون دانه آفتابگردان یافت میشود. محققان در حال حاضر میدانند که سطح بالای التهاب با خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مرتبط است و می تواند خطر سکته، سرطان، دیابت و حتی اختلالاتی همچون آلزایمر و پارکینسون را افزایش دهد.
مصرف مکرر دانه های آفتابگردان می تواند سطح کلسترول را متعادل نگه دارد،فشار خون را کمتر کند و از بروز بیماریهای قلبی پیشگیری نماید. دانه آفتابگردان غنی از آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضد التهابی است که استرس اکسیداتیور را کاهش می دهد و از حضور رادیکال های آزاد در بدن می کاهد. بر اساس یکی از مطالعه منتشر شده در مجله Agricultural and Food Chemistry، مزایای فیتوسترول موجود در دانهها و آجیلها در دانه آفتابگردان بیشتر است.
فیتوسترول مسئول متعادل نگه داشتن سطح کلسترولهای ناسالم در بدن است و همین امر می تواند بهترین پیشگیری برای بیماری های قلبی عروقی باشد.
ویتامین E یک نوع ویتامین محلول در چربی است. این موضوع بدین معنی است که برای جذب شدن در بدن باید به همراه چربی مصرف شود. همین امر مزایای دانه آفتابگردان برای جذب ویتامین E را بیشتر می کند. آنتی اکسیدانهای ویتامین E در ذرات کلسترول یافت می شود و می تواند از آسیب رادیکال های آزاد جلوگیری کند.
۲- خواص ضدسرطانی دانه های آفتابگردان
مطالعات نشان می دهد دانه آفتابگردان برای پیشگیری از سرطان مفید است. محدوده مهم آنتیاکسیدانها، مواد معدنی و سایر ویتامینهای موجود در دانه آفتابگردان به کاهش استرس اکسیداتیو کمک میکند و جلوی بروز سرطان را میگیرد.
مطالعات انجام شده نشان می دهد مواد مغذی موجود در دانه های آفتابگردان ترکیبات پیشگیرانه شیمیایی دارند که فاز اولیه رشد و توسعه سرطان را خنثی می کنند و جلوی رشد تومورها را می گیرند. آنتی اکسیدانهایی که در دانه آفتابگردان یافت میشود برای ترمیم DNA مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند رشد سلولهای سرطانی را کندتر کند.
همین امر باعث میشود مصرف دانه آفتابگردان بهترین روش برای پیشگیری از سطران باشد و خطر عود آن را کاهش دهد. گاما توکوفرول( ویتامین E) نیز اثر موثری در کمک به پیشگیری از سرطان خواهد داشت. مطالعات نشان می دهد که ویتامین E از مردان در برابر سرطان پروستات محافظت میکند.
مطالعه جدید انجام شده در دانشگاه تگزاس نشان می دهد که این ماده می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه کمک کند. دانه آفتابگردان در برگیرنده سلنیم نیز هست. این ماده آنتی اکسیدانی است که برای پیشگیری از سرطان سینه مهم است.
مطالعات انجام شده بر روی سلنیم نشان میدهد که این ماده به ترمیم DNA کمک می کند و در سمزدایی مواد مضر مفید است. سلنیم به بدن کمک میکند جلوی رشد و تکثیر سلول های سرطانی را بگیرد و رشد تومورها را متوقف سازد.
۳- مزایای دانه آفتابگردان برای تنظیم تیروئید
متأسفانه، کتابخانه ملی ایالات متحده و موسسه ملی بهداشت اکنون تخمین میزنند که حدود ۲۷ میلیون آمریکایی از بیماری تیروئید رنج میبرند، در حالی که زنان و افراد مسن حتی بیشتر حساس هستند.
یکی از دلایل عمده اختلالات تیروئید، از جمله کمکاری تیروئید و پرکاری تیروئید، کمبود سلنیم معدنی است که دانههای آفتابگردان خوشبختانه منبع خوبی از آن هستند. غده تیروئید مسئول تنظیم دمای بدن، ضربان قلب، تولید پروتئین و کنترل میزان متابولیسم بدن است.
بنابراین اختلال تیروئید با علائم مختلفی (افزایش وزن، خستگی، دمای بدن غیر طبیعی و غیره) نشان داده می شود و تشخیص آن بدون آزمایش خون و ادرار میتواند مشکل باشد. یک نکته کلیدی برای کنترل اختلالات تیروئیدی بدون استفاده از دارو؛ مصرف سلنیم و ید در رژیم غذایی است.
۴- سلامت استخوان با مصرف دانه آفتابگردان
دانههای آفتابگردان مقادیر بالایی از مواد معدنی همچون منیزیم را فراهم میکند که بیشتر افراد دچار کمبود آن هستند. منیزیم نقش مهمی در داخل بدن دارد.
این ماده به تعادل نسبت کلسیم/پتاسیم در داخل سلولها کمک میکند و برای سلامت کلی سیستم قلبی عروقی ضروری است و به داشتن فشار خون سالم کمک میکند.
این ماده ساختار اسکلتی را سالم نگه میدارد و به پیشگیری از شرایط مرتبط با از دست دادن چگالی مواد معدنی در استخوان کمک میکند. منیزیم به کاهش سردردهای میگرنی مزمن، یبوست، خستگی مزمن و حتی نشانههای مرتبط با خلق و خو همچون افسردگی و اضطراب کمک میکند.
دانههای آفتابگردان منبع غنی از ویتامین B همچون ویتامین B۵ هستند. همانند سایر انواع ویتامین B ویتامین B۵ نیز نقش مهمی در متابولیسم انرژی دارد زیرا به عنوان کوآنزیم در واکنشهای شیمیایی تولید کننده انرژی در داخل بدن عمل میکند.
اسید پانتوتنیک نقش مهمی در سنتز چربیها، تنظیم هورمونها و حفظ سلامت و عملکرد مغز دارد. با اینکه کمبود شدید ویتامین B۵ زیاد شایع نیست اما کمبود خفیف نیز در برگیرنده نشانههایی همچون خستگی، گرفتگی عضلانی و پلانتار فاشئیت (Plantar Fasciitis) است.
۵- خواص دانههای آفتاب گردان برای تنظیم قند خون
رژیم غذایی غنی از آجیلها و دانهها می تواند میزان هیپرگلیسمی را کاهش دهد و به تعادل سطح قند خون کمک نماید. این موضوع احتمال ایجاد سندرم متابولیک از جمله دیابت یا مقاومت به انسولین را کاهش می دهد. ما می دانیم جمعیتهایی که رژیم غذایی غنی از دانهها و آجیلها دارند، ترکیبات موجود در دانهها به مبارزه با بیماریهای ناشی از قند خون کنترل نشده کمک میکند.
سطح قند خون کنترل نشده و مقاومت به انسولین منجر به التهاب بیشتر، افزایش وزن و حتی پاسخهای خود ایمنی میشود. اما خوشبختانه مواد مغذی قدرتمند در دانههای آفتابگردان به توقف افزایش و کاهش سطح قند خون کمک میکند.
بسیاری از مردم افت یا افزایش قند خون را به علت رژیم غذایی با شکر زیاد، دانههای تصفیه شده، نوشیدنیهای شیرین و غذاهای فرآوری شده تجربه میکنند. به عنوان مثال مطالعات انجام شده نشان میدهد منیزیم اثر محافظتی در برابر توسعه دیابت نوع ۲ دارد.
۶- سلامت پوست با خوردن دانه آفتابگردان
مطالعات انجام شده نشان میدهد که ویتامین E برای حفظ پوستی شاداب، سالم، جوان و قدرتمند مفید است. دانههای آفتابگردان در برگیرنده ویتامین E و اسیدهای چرب ضروری است که باعث می شود آب پوست تامین گردد و جلوی آسیبهای مرتبط با آلودگی و خورشید گرفته شود.
مطالعات بر روی حیوانات نشان میدهد که هم دانه آفتابگردان و هم دانه کتان میتواند سلامت پوست را تامین کند و پوست را از نشانههای آسیب حتی با افزایش سن نیز مصون دارد. محققان بر این باورند که چنین اثری در انسانها نیز وجود دارد.