همشهری آنلاین _ مریم قاسمی: حضور دستفروشان و وانتیها در محدوده محله فردوس منطقه ۱۸ به حدی رسیده که گوشه و کنار خیابانها، از جمله خیابان شهید بیگلو، که محلی برای فعالیت و کسب کار این افراد شده، بسیار شلوغ شود. این امر آرامش را از اهالی ربوده است و کسی نیست تا برای همیشه به این وضع خاتمه دهد. به گفته اهالی فردوس، نیروهای شهرداری بارها با اجرای طرح برخورد با سدمعبرها و وانتیها برای ساماندهی معابر اقدام کردهاند، اما این طرحها نتوانسته عامل بازدارنده دائمی باشد و همچنان مشکل به قوت خود باقی است.
کسب کار غیرقانونی وانتیها و دستفروشان در معابر محله فردوس به جز ایجاد ترافیک و شلوغی و آلودگی صوتی و بصری و... نظم و انضباط شهری را بر هم میزند، بهطوری که برخی تصور میکنند هرکسی میتواند گوشهای از معابر عمومی را از آن خود کند و در آن کسب و کار راه بیندازد. مجموعهای از این مسائل باعث شده تا گلایه اهالی محله فردوس از سدمعبریها افزایش پیدا کند و به اصطلاح شهروندان بومی و محلی، زنگ وضعیت قرمز را به صدا درآورد. در این زمینه و برای روشن شدن مسئله سدمعبریها در محله فردوس بد ندیدیم به سراغ افرادی برویم که معتمد و امین محله هستند و میتوانند در اینباره اظهار نظر کنند.
- تنوع سدمعبریها در محله فردوس
«حسن صمدی فرد» دبیر شورایاری محله فردوس، ابتدای صحبتهایش گفتههای اهالی را تأیید میکند و در ادامه به تشریح جزئیات و ناگفتههای مسئله سدمعبریها در محله فردوس میپردازد. این جوان ۳۰ ساله محله فردوس که دبیری شورایاری محله را در اختیار دارد، درباره علت ناراحتی و نارضایتی اهالی میگوید: «سدمعبر در محله فردوس به چند بخش تقسیم میشود. نخستین مورد مربوط به سدمعبرهایی است که در آن عامل انسانی دخالت دارد، یعنی کاسبان بخشی از پیادهروها و حتی قسمتی از خیابان را قرق و در عبور و مرور شهروندان اخلال ایجاد میکنند. مزاحمت آنها فقط به اینجا ختم نمیشود. این کار کسبه، نما و فضای محلهمان را زشت و غیرقابل تحمل میکنند و از طرف دیگر باعث آلودگی محیطی و بروز مسائل بهداشتی میشود.»
صمدی فرد ادامه میدهد: «برخی از کاسبان و مغازهدارها به دلیل ناآگاهی از قانون و حقوق شهروندی تجهیزات و لوازم کار خود را بیرون از محل کسب و کار میگذارند. مثلاً دستگاه فر اغذیهفروشی به جای اینکه داخل مغازه باشد در پیادهرو گذاشته میشود و یا مغازهدارانی که جعبههای میوه و باکس چیپس و پفک، وسایل بازی برقی، لباس و پوشاک و... را در مسیر عابران پیاده میگذارند. فقط این نیست.
نکته تأسفبار این است که برخی از کاسبان فضای جلو مغازهشان را که بخشی در پیادهرو و بخشی در خیابان است به دستفروشان متفرقه اجاره میدهند که با پهن کردن بساطشان مسیر عبور و مرور شهروندان را باریکتر و نا امنتر میکنند.» دبیر شورایاری محله فردوس عنوان میکند که برخی از فروشندگان مواد پروتئینی قسمتی از پیادهروها را برای پاک کردن و قطعه قطعه کردن مرغ و ماهی اختصاص دادهاند که مسائل بهداشتی زیادی دارد و بیشتر اوقات شیرابهها و خردههای ضایعات این اقلام در کف پیادهروها و خیابان میریزد.
- وانتیها، مخل آسایش و امنیت اهالی
به همراه دبیر شورایاری محله فردوس وارد خیابان شهید بیگلو میشویم که یکی از معابر شلوغ و پرجمعیت است. در میانه راه از اهل محل درباره سدمعبرها و چگونگی ایجاد مزاحمت برای شهروندان پرسیدیم. احمدآقا، میوهفروش محلهمان، با ترس و نگرانی پاسخ ما را میدهد و تأکید میکند که این حرفها دردسری برایش نداشته باشد. او تعریف میکند که سالهاست چند وانتی میوهفروش، که اهل یک قوم و قبیلهاند، در ابتدای خیابان پارک میکنند و به مردم میوه میفروشند. این آدمها با این کارشان باعث کسادی بازار مغازهدارها شدهاند و این قشر حتی نمیتواند از پس اجاره ماهانه خود برآید. فراموش نکنیم که مغازهدارها هر سال عوارض و مالیات میپردازند، اما وانتیها بدون هزینه و به راحتی پول به دست میآورند و کسی جلودارشان نیست.» صمدی فرد گفتههای این شهروند ناراضی را تأیید میکند و میگوید: «به هر حال شرایط زندگی و دشواریهای مالی و اقتصادی به گونهای است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. به نظر بنده این افراد نیز برای تأمین معاش زندگی نیاز به کسب و کار دارند، اما از راه درست و قانونی.»
- لزوم راهاندازی بازارچهای ثابت در فضایی مناسب
صمدی فرد دبیر شورایاری محله فردوس درپاسخ به این سؤال که راهحلی برای پایان دادن به مسائل سدمعبریها در محله فردوس وجود دارد؟ میگوید: «به نظر میرسد باید کنترل دقیقی بر فعالیت این فروشندگان وجود داشته باشد و همه نهادها از جمله مسئولان اداره ساماندهی و نیروی انتظامی اجازه این کار را به آنها ندهند و محله به نحو مطلوبی ساماندهی شود. کنترل دقیق محله برای جلوگیری از حضور وانتیها، فروشندگان اجارهای و دستفروشان فقط با همکاری شهروندان و تلاش مسئولان نیروی انتظامی و شهرداری منطقه ۱۸ میسر خواهد بود.»
وی ادامه میدهد: «ایجاد بازارچههای ثابت در فضاهای مناسب در محلهها برای ساماندهی این فروشندگان از جمله وانتیها و دستفروشان میتواند تا اندازه زیادی این مشکلات را کاهش دهد و رضایت شهروندان را برآورده کند. مثلاً از ابتدای خیابان شهیدان اسماعیلی تا ابتدای خیابان شهید بیگلو در طول مسیر باغراه حضرت فاطمه(س) زمین و فضای مناسبی برای این کار وجود دارد و شهرداری میتواند خودش برای این افراد غرفههایی را راهاندازی کند و حتی اجارهای متعارف و منصفانه برایشان در نظر بگیرد تا با میل و رغبت بیشتری در آنجا مشغول به کار شوند. نمونه مشابه این طرح در منطقه ۱۷ و در محدوده پل ساوه اجرا شده که مورد استقبال اهالی نیز قرار گرفته است.»