به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نمناک، رطوبت و باقیمانده موادغذایی محیطی مطلوب برای رشد میکروبها در اسفنج به وجود میآورد و باکتریهای موثر در ابتلا به مسمومیت غذایی مانند ای کولی، سالمونلا، کمپیلوباکتر و پاتوژنهای در حفرههای ریز اسفنج ظرفشویی زندگی و رشد میکند و سبب انتشار و انتقال آلودگی به ظروف و مواد غذایی میشوند.
بنابراین اگر همه نقاط آشپزخانه را تمیز میکنید اما میپندارید که اسکاچ و اسفنج ظرفشویی به علت تماس دائمیشان با آب و مواد شوینده، جزو تمیزترین لوازم خانهاند، سخت در اشتباهید پس بهتر است همیشه اسکاچ و اسفنج های ظرفشویی را تمیز و ضد عفونی کنید.
راهنمای شستوشوی اسکاچ و اسفنج ظرفشویی
شستوشوی اسفنج با ضدعفونیکننده:
برای اینکه بتوانید میکروبهای موجود در اسفنج را از بین ببرید لازم است ۱۰ درصد سفیدکننده را با ۹۰ درصد آب مخلوط کنید و اسفنج را چند ساعت و یا یک شب در این محلول قرار داده و سپس خارج کرده و آبکشی کنید. بهتر است اسفنجی را که با این روش شستهاید در مقابل نور آفتاب قرار دهید تا خشک شود و میکروبهای آن از بین برود. استفاده از این روش بین ۳۷ تا ۸۷ درصد از باکتریها را از بین میبرد.
تمیز کردن اسفنج با مایکروویو:
پس از شستشوی اسفنج با آب داغ آن را درون یک کاسه پر از آب قرار دهید و به مدت دو سه دقیقه درون مایکروویو بگذارید. در این مدت مواظب باشید آب کاسه تبخیر نشود و اسفنج آتش نگیرد. پس از اتمام زمان یادشده، ابتدا بگذارید اسفنج خنک شود و سپس آن را از کاسه بیرون آورید. ۹۸ درصد از باکتریها و میکروبهای درون اسفنج با این روش از بین میروند.
دقت کنید این روش برای اسفنجٰها و یا اسکاچهایی که در تهیه آنها از ذرات فلز استفاده شده مناسب نیست.
شستوشوی اسفنج با آب جوش:
برای از بین بردن میکروبهای اسفنج ابتدا ظرفی را از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید تا آب جوش آید سپس اسفنج را ۱۰ دقیقه درون آب در حال جوش بگذارید تا میکروبهای آن از بین برود. برای اسفنجهایی که در تهیه آنها ذرات فلزی به کار رفته است از این روش استفاده نکنید.
تمیز کردن اسفنج با ماشین ظرفشویی:
برای از بین رفتن میکروبها و باکتریهای اسفنج یا اسکاچ، آنها را همراه با ظروف، درون ماشین ظرفشویی قرار دهید تا آب جوش درون ماشین ظرفشویی همراه با پودر شوینده آن، اسفنجها را ضد عفونی کند.
ضدعفونی کردن اسفنج با سرکه:
برای اینکه آلودگیهای داخل اسفنج از بین برود، یک شب اسفنج یا اسکاچ را در سرکه قرار دهید.
شستن اسفنج با مایع ظرفشویی:
یکی دیگر از روشهایی که تا حدودی میکروبهای درون اسفنج را میزداید این است که بعد از اتمام شستوشوی ظروف، اسفنج یا اسکاچتان را با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید و سپس آن را با فشار زیاد آب، آبکشی کنید طوری که آب از بافت آن خارج شود و سپس آن را در جریان هوا قرار داده تا خشک شود.
آبلیمو برای ضدعفونی کردن اسفنج آشپزخانه:
آبلیمو روش خوبی برای پاکسازی اسفنجهای آشپزخانه است و یک عامل ضدباکتری طبیعی به شمار میرود که به ضدعفونی کردن سطوح و اجسام کمک میکند. برای ضدعفونی کردن اسفنج آشپزخانه با آبلیمو آب داغ را در ظرفی بریزید و سپس آب چند لیمو را به آن اضافه کنید و سپس، اسفنج را برای ۲۰ دقیقه در این ترکیب قرار دهید و در آخر، اسفنج را با آب سرد و صابون مایع بشویید.
روغن اساسی درخت چای برای ضدعفونی کردن اسکاچ:
روغن درخت چای خواص ضد میکروبی دارد و به کنترل رشد باکتریها و از بردن بوی بد کمک میکند و استفاده از آن روش خوبی برای از بین بردن ریزجانداران روی سطوح مختلف به شمار میرود. برای ضد عفونی کردن اسکاچ با روغن اساسی درخت چای در یک فنجان آب جوش ۱۵ تا ۲۰ قطره روغن اساسی درخت چای بریزید و ترکیب کنید و اسفنج را برای ۲۰ دقیقه درون آن بگذارید. سپس اسفنج را بیرون آورده و فشار دهید تا مواد زائد آن خارج شود و سپس با صابون آن را شسته و آبکشی کنید و در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود.
نکات مهم در مورد اسکاچ
اسکاچ کهنه را دور بیاندازید
هر چند وقت یک بار( دو هفته یکبار )، در صورت کهنه شدن و یا فرسوده شدن اسفنج و اسکاچ، آنها را دور بیاندازید و اسفنج نو جایگزین آن کنید.
اسکاچ جداگانه تهیه کنید
بهتر است اسفنج و اسکاچ که با آن ظروف را می شویید از دیگر اسفنج هایی که سطوح آشپزخانه، سینک یا تخته مرغ و ماهی با آن تمیز می شود، تفکیک شود. اما اگر اسفنج با خون و زواید گوشت و مرغ و ماهی تماس پیدا کرد، باید با دقت بیشتری شسته و ضد عفونی شود.
سیم و اسفنج را در سینک رها نکنید
پس از استفاده از اسفنج و اسکاچ و ابر، آن را درون سینک ظرفشویی رها نکنید زیرا با هر بار باز کردن شیر آب و خیس شدن اسفنج رشد میکروبها در بافت اسفنج بیشتر میشود زیرا برای تکثیر میکروبها، رطوبت بهترین شرایط را فراهم میآورد.
نکته پایانی درباره اسکاچ و اسفنج
برای جلوگیری از رشد باکتریها و میکروبها در اسکاچ و یا اسفنج، آنها را حداقل هر ۳ یا ۴ روز یک بار با استفاده از یکی از روشهای ذکرشده ضدعفونی کنید. هنگام بکارگیری این روشها به علت آسیب نرسیدن به پوست دست، حتما از دستکش استفاده کنید.