همشهری آنلاین_حسن حسنزاده: آمارها میگویند آتشسوزی یکی از پرتکرارترین حوادث در آپارتمانها و برجهای مسکونی است؛ در برجهای بلندمرتبهای که اتفاقاً تعدادشان در مناطق شمالی شهر کم نیست و هر برج دهها خانواده را در دل خود جا داده است، غفلت و سهلانگاری یکی از ساکنان میتواند شعلههای آتش را به جان دیگر واحدهای مسکونی بیندازد. اگرچه حادثه هرگز خبر نمیکند اما آگاهی هرکدام از ساکنان برج از نکات ایمنی، آپارتمان و برجی ایمن در برابر آتشسوزی میسازد.
در این گزارش به بهانه فرا رسیدن روز پیشگیری از آتشسوزی، «مجید محمودینیا» کارشناس پیشگیری و حفاظت از حریق سازمان آتشنشانی تهران راهنمای ساکنان برجها و آپارتمانهای مسکونی میشود.
۱. تلفن ۱۲۵ را به خاطر بسپارید و به محض وقوع آتشسوزی، از آتشنشانان کمک بخواهید.
۲. از چیدن و قراردادن هرگونه کالا در معابر خروجی برج از راهروها، پلکانها، پیش ورودیها، نزدیک درهای خروج و پنجرهها حتی بهصورت موقت خودداری کنید.
۳. برای دسترسی سریع و آسان به خارج از ساختمان ضروری است در تمام طبقات و مسیر پلکان، علائم خروج از نوع نورتاب نصب کنید.
۴. برای کنترل و اطفای حریق احتمالی در ساختمانها و برجها باید تمام طبقات به شبکه آب آتشنشانی با ملزومات استاندارد تجهیز شوند.
۵. وجود خاموشکنندههای متناسب با کاربری در محل در لحظات نخست آتشسوزی کمکی مؤثری در کنترل و اطفای حریق میکند.
۶. برای اطلاعرسانی و اقدام به موقع هنگام آتشسوزی باید همه نقاط برج به سیستم کشف و اعلام حریق اتوماتیک تأیید شده تجهیز شود.
۷. در ورودی به دهلیزهای پلکان و لابی آسانسور در تمامی طبقات برج باید از نوع مقاوم، دودبند، خود بسته شو و بدون قفل و بست باشد.
۸. در پشتبام باید برای خروج اضطراری همواره آمادهباشد و هرگز از طرف داخل به بیرون قفل و مسدود نشود.
۹. برای پیشگیری، مقابله و برخورد صحیح و اصولی با آتش و انجام رفتار مناسب در شرایط بحران، همه مالکان، مستأجران یا کارکنان برج بهتر است با مراجعه به نزدیکترین ایستگاه آتشنشانی علاوه بر گذراندن آموزشهای تکمیلی در مانورهای آموزشی شرکت کنند.
۱۰. آشپزخانه یکی از عوامل مهم آتشسوزی است. موارد موبوط به ایمنی آشپزخانه بهویژه اجاق گاز، شیر و شیلنگ گاز را بررسی و از سالم بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
۱۱. دستمالهای نظافت، دستمال کاغذی و قاشقهای چوبی را نزدیک اجاق گاز قرار ندهید.
۱۲. از انبار کردن روزنامه، پارچه، ملزومات آشپزخانه و هر چیز دیگر درفر اجاق خوراکپزی خودداری کنید.
۱۳. برای هر وسیله گازسوز یک شیر و شیلنگ مخصوص به خود نصب کنید و از چندراهیها استفاده نکنید.
۱۴. هیچگاه وسایل برقی مثل سماور و توستر که بهصورت اتومات کار میکنند را تمام مدت در حالت آماده به کار قرار ندهید و به محض استفاده آنها را کامل خاموش کنید.
۱۵. از اجاق گازهای مجهز به سیستم ترموکوپل استفاده کنید.
۱۶. توجه نکردن به ایمنی سیم سیار، فیوز، کابل و تجهیزات فرسوده الکتریکی عامل حدود یک سوم آتشسوزیهای برجها و آپارتمانهای شهر تهران است. در تعمیر و نگهداری آنها دقت کنید.
۱۷. هیچگاه خانه را در حالی که غذا روی اجاق روشن قرار دارد ترک نکنید.
۱۸. هرگز سیم برقدار را از زیر فرش یا موکت عبور ندهید و از سیم سیار برق بهعنوان سیم دائم استفاده نکنید.
۱۹. اجاق گاز را در محل مناسب و دور از کوران هوا قرار دهید و هر چند وقت یکبار روغن و چربی هود را تمیز کنید.
۲۰. شل و داغ بودن دوشاخه و پریز از نشانههای خطر است. به آن اهمیت دهید.
۲۱. هیچگاه از پریز برق یخچال، ماشین لباسشویی، فر برقی، وسایل صوتی و تصویری انشعاب دیگری نگیرید و سیم برق آنها را مستقیم به پریز یا محافظ وصل کنید.
۲۲. اشیای قابل سوختن را نزدیک لامپها قرار ندهید. در حد امکان روشناییها باید دارای قاب و حفاظ ایمنی مناسب باشند.
۲۳. محل شیرهای اصلی گاز، آب و فیوزهای برق را بدانید و مطمئن شوید میتوانید در زمان آتشسوزی یا ترک خانه به مدت طولانی، آنها را ببندید و از مدار خارج کنید.
۲۴. هر فرد باید آتشنشان خانه خود باشد. زیر سینک ظرفشویی آشپزخانه، یک شیر آب، نصب و شیلنگ آبی که به دورترین اتاق خانه برسد تعبیه کنید. این شیلنگ بهترین خاموشکننده در زمان آتشسوزی خواهد بود.
۲۵. اطراف کنتور برق برج باید عاری از هرگونه کالا، ضایعات و مواد قابل اشتعال باشد.