همشهری آنلاین_بهاره خسروی : هر چند ۲ سال است که پاندمی «کوویدـ ۱۹» حسابی همه مردم جهان را به تکاپوی مطالعه و کنکاش برای کشف راههای درمان و افزایش ایمنی بدن برای مقابله با این بیماری انداخته است، اما نباید از بیماریهای شایع فصلی هم غافل بود و چه بسا همین بیماریهای شایع فصلی مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگیهای ساده پیشزمینه ابتلا به کرونا شوند.
بر این اساس و برای پیشگیری از بیماریهای شایع فصلی پاییز، «زهرا اسحاقی»، کارشناس مرکز مشاوره فضای سبز منطقه ۱۰، دستورالعمل تهیه چند دمنوش ساده خانگی را آموزش میدهد. البته در شرایط بیماری هیچ چیز جای مراجعه به پزشک را نمیگیرد و استفاده از دمنوشها به جای دارو و پزشک توصیه نمیشود.
- چای زنجبیل
زنجبیل یکی از گیاهان دارویی پرخاصیت و کاربرد است. در طب سنتی قومیتهای مختلفی در دنیا از این گیاه دارویی برای درمان بسیاری از بیماریها کمک میگرفتهاند. این گیاه برای درمان تهوع، کماشتهایی و برای کم کردن التهاب و درد استفاده میشود. استفاده از چای زنجبیل برای درمان آنفلوآنزا و بهطور کلی سرماخوردگی توصیه میشود.
روش مصرف:کافی است در زمان مصرف چای ۲ یا ۳ تکه زنجبیل در فنجان بریزید. به همین سادگی شما یک دمنوش ضد سرماخوردگی حاوی زنجبیل دارید.
- چای سرد
چای سرد یکی از انواع چایهای معمولی سیاه و سفید و سبز است که با یخ خنک شده است. البته اگر معده حساسی دارید و سیر باعث تحریک معده شما میشود، حتماً این چای را بنا به شرایط سلامتیتان مصرف کنید.
مواد لازم
• ۳ یا ۴ تکه برش زنجبیل تازه با پوست
• یک حبه سیر
• پودر کتیین
• چای انتخابی (سیاه، سبز، الیانگ، گیاهی)
• مقداری عسل بهعنوان طعمدهنده
• شیر (اختیاری)
روش تهیه
ابتدا تکههای زنجبیل و سیر را در یک قابلمه کوچک با آب بجوشانید و سپس روی چای مورد نظر بریزید و در مرحله آخر پودر کتیین اضافه کنید. بعد از ۲۰ دقیقه که از درپوش استفاده کردید، مقداری عسل و شیر که اختیاری است، اضافه کنید. دمنوش آماده است.
نکته: توجه داشته باشید که بهتر است ۳ یا ۴ فنجان در طول روز از این نوشیدنی استفاده کنید. یک وعده هم قبل از خواب بنوشید تا تعریق روند بهبودتان را تسریع ببخشد.
- چای گیاهی
یک روش عالی برای درمان علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا مصرف چای گیاهی است. چایهای گیاهی سرشار از آنتیاکسیدان هستند و برای خنثی کردن آثار و مضرات رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو و پیشگیری از سرطان بسیار اثرگذارند. علاوه بر این، فلوراید موجود در این چایها به افزایش سلامت دهان و دندان و پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند.
طرز تهیه: آب جوش را روی گیاهان دارویی، مانند آویشن و...، بریزید و حداقل ۲۰ دقیقه روی لیوانتان درپوش بگذارید و صبر کنید. پس از دم کشیدن، میتوانید آن را خالی یا با مقداری عسل یا قند یا نبات میل کنید.
- دمنوش آبلیمو و سیر
از بهترین ترکیبهای دارویی بهویژه در طب سنتی ایرانی سیر و لیمو است، ترکیبی که از آن بهعنوان اکسیر سلامتی یاد میکنند. این ترکیبی باعث باز شدن عروق کرونر قلب و شریانهای مغزی میشود و از بروز سکته قلبی پیشگیری میکند. همچنین مصرف آن باعث کاهش فشار و چربی خون میشود. این دمکرده باید در صورت ابتلا به سرماخوردگی در طول زمان بیماری مصرف شود.
مواد لازم
• ۳ یا ۴ عدد سیر خردشده
• ۳ یا ۴ تکه زنجبیل تازه
• عسل
• آب
• ۲ یا ۳ عدد لیمو
روش تهیه
در یک ظرف آب، زنجبیل و سیرها را بریزید و اجازه دهید به مدت ۲۰ دقیقه بجوشد. سپس آبلیمو و عسل را به این ترکیب اضافه کنید و کمی صبر کنید تا دمنوش در دمای محیط کمی خنک و برای میل کردن آماده شود.
- مریم گلی
مریم گلی یک گیاه همیشه سبز از خانواده نعناع است. این گیاه سرشار از ترکیبات شیمیایی مشتق از ویتامینها و مواد معدنی است. کمک به کاهش ریزش مو و درمان طاسی سر و درخشندگی مو، کاهش التهاب و خاصیت آرامبخشی، درمان التهاب لوزه و گلو از خواص دارویی مریم گلی است و به همین دلیل مصرف آن در دوران سرماخوردگی توصیه میشود.
نکته: استفاده از این دمنوش به زنان باردار و شیرده توصیه نمیشود.
روش مصرف:یک و نیم قاشق چایخوری از پودر خشکشده این گیاه یا ۳ قاشق چایخوری تازه را به یک فنجان چای اضافه کنید.
- بخور گیاهان دارویی
یکی از راههای درمانی و مؤثر برای سرماخوردگی بخور کردن است. استنشاق در بخار گیاهان باعث باز شدن گرفتگی مجرای مخاطی میشود و سرفه را تسکین میدهد. ضمن اینکه بخور در این دوران به خواب راحت کمک فراوانی میکند. در این بخش، روش ساده استفاده از بخور گیاهان دارویی در خانه توضیح داده میشود.
مواد لازم
• ۴ فنجان آب
• گیاهان انتخابی: آویشن، رزماری یا...
• حوله بزرگ
روش تهیه
درون یک ظرف شیشهای بزرگ یا کاسه سرامیکی آب جوش بریزید و بعد مقدار قابلتوجهی از گیاه مورد نظرتان را به آن اضافه کنید و زمانی که عطر گیاه در بخار آب قابل استشمام شد، حوله را روی سرتان بیندازید با رعایت فاصله به مدت ۱۰ دقیقه یا بیشتر داخل ظرف بخار تنفس کنید. هنگام بخور مراقب باشید تا پوست صورتتان نسوزد.
- شربت سرفه پیاز
ترکیب عسل با پیاز مانند آنتیبیوتیک عمل میکند و با میکرو ارگانیسمهایی که به مجاری تنفسی حمله میکنند مقابله میکند و درمان سرفه میشود. ترکیب عسل و پیاز از دوره باستان تا امروز بهعنوان یک شربت ضدسرفه و مؤثر در درمان سرماخوردگی توصیه میشود. این ۲ ترکیب خاصیت آنتیبیوتیکی و خلطآوری دارند و سرفه را کاهش میدهند. در واقع، شربت حاصل از این ۲ ماده غذایی مانع از حاد شدن شرایط ریهها میشود، چراکه سرفههای خشک به دفع خلط مربوط نمیشوند. این سرفهها به تحریک گلو یا عفونت مربوط میشوند که در صورت درمان نشدن بهموقع ممکن است مزمن شوند.
مواد لازم
• ۲ یا ۳ عدد پیاز
• شکر قهوهای یا سفید
• شیشه استریلشده و خشک و درپوش
روش تهیه
ابتدا پیازها را پوست بکنید و آنها را درلایههای باریک برش دهید. کمی بعد به آن عسل اضافه کنید و در ظرفی که درپوش دارد، بریزید. ۱۲ ساعت به این ترکیب دست نزنید و در یخچال نگه دارید. بعد از این مدت برای درمان هر روز آن را میل کنید.