هاکی روی یخ در ایران قدمت کمی دارد و تنها یک سال و نیم از آغاز فعالیت رسمی آن سپری شده است. به عبارتی تا دو سال پیش نه نامی از این رشته ورزشی بود و نه مکان و ورزشکار حرفه‌ای در این زمینه وجود داشت چه برسد به بانوان که در این حوزه حرفی برای گفتن داشته باشند.

همشهری آنلاین _ ثریا روزبهانی: حضور تیم‌هاکی روی یخ بانوان ایران در مسابقات قهرمانی آسیا و کسب عنوان نایب قهرمانی و بازتاب‌های وسیع آن در رسانه‌های داخلی و خارجی بهانه‌ای شد تا احوالی از این تیم بپرسیم و با سرمربی، مربی و برخی از اعضای آن حین تمرین برای آمادگی در رقابت‌های پیش رو هم‌صحبت شویم.

این نخستین اعزام تیم‌هاکی روی یخ بانوان به مسابقه‌ای برون‌مرزی بود و هیچ مسابقه رسمی پیش از این در کار نبوده است. قرار تمرین‌ ساعت ۸:۳۰ در سالن‌هاکی ایران مال است. لباس رزم مثل شوالیه‌های جنگجو پوشیده و با چوب‌های‌هاکی وارد میدان می‌شوند. «کاوه صدقی» رئیس انجمن اسکیت‌هاکی روی یخ ایران و سرمربی تیم، می‌گوید: «این بچه‌ها نزدیک به دو دهه است با اسکیت‌های چرخ‌دار تمرین می‌کنند.

از وقتی که در ایران ‌مال صاحب پیست یخ استاندارد المپیک شدیم تیم‌هاکی روی یخ هم شکل گرفت و حضور تیم‌ملی در تورنمنت آزاد امارات، نخستین تجربه بین‌المللی تیم‌های‌هاکی روی یخ ایران بود که با نتایج خوبی در بخش بانوان همراه شد. زمین «آیس باکس» خرداد سال گذشته در مجتمع ایران ‌مال افتتاح شد که کاملاً استاندارد از نظر ابعاد و طبیعی بودن یخ است. صد و یازده سال بعد از فعالیت فدراسیون جهانی‌هاکی، ایران توانست به عضویت فدراسیون درآید. این رشته در ایران فدراسیون ندارد و به‌عنوان یک انجمن زیرمجموعه فدراسیون اسکیت فعالیت می‌کند. هدف اصلی از حضور در این رویداد ورزشی، کسب آمادگی برای مسابقات جهانی قرقیزستان و مسابقات آسیایی در اردیبهشت سال آینده است.»

  •  مدال‌های جهانی را درو می‌کنیم اگر...

«بیشتر بچه‌های تیم از طبقه متوسط جامعه هستند و از خیلی از تفریحات خود برای رسیدن به هدف‌شان درهاکی می‌گذرند. بازیکنانی از ورامین و شهرری و اطراف آن داریم.» صدقی اینها را می‌گوید و ادامه می‌دهد: «آنها با استعداد و درایت خودشان به این جایگاه رسیده‌اند. اگر کوچک‌ترین توجهی به این بچه‌ها شود مطمئنم که موفقیت‌های بزرگی برای کشورمان رقم خواهند زد.» رئیس انجمن اسکیت‌هاکی روی یخ ایران می‌گوید: «با زمین و مربی رایگان توانستیم در تورنمنت امارات شرکت و در بخش بانوان نتایج عالی کسب کنیم. سطح مسابقات امارات واقعاً بالا بود و اتفاق بزرگی برای دختران ایران رخ داد که توانستند به دو پیروزی دست یابند، اما در فینال برابر روسیه شکست خوردیم و در نهایت بانوان عنوان نایب قهرمانی را از آن خود کردند. با حضور تیم در این مسابقات اکنون می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که در ۶ ماه آینده، در مسابقات جهانی مدال‌آور خواهیم شد.»

  •  ما حمایت نمی‌شویم

به باور کاپیتان ملی‌پوش ایران، تیم‌هاکی روی یخ بانوان مستعد قهرمانی است: «از آذر سال گذشته تا الان تیم‌ملی برای رقابت‌ها تمرین می‌کند. در کنار آن بازیکنان به‌صورت انفرادی یا باشگاهی هم تمرینات را انجام می‌دهند. اغلب بازیکنان چون قبلاً این‌لاین‌هاکی بازی کرده‌اند و قوی هستند توانستند با پشتکار و تلاش و تمرین خود را بالا بکشد و در زمان کوتاهی به پیشرفت چشمگیری برسند. درخشش در رقابت‌های آسیایی باعث شد شهروندان این رشته را بهتر بشناسند.» او مشکلات مالی را مانعی بزرگ بر سر راه ورزشکاران این رشته می‌داند و می‌گوید: «اغلب اعضای تیم خودشان مجبور به تأمین هزینه‌ها هستند و وسایل این رشته بسیار گران است. هزینه‌های مالی یک طرف سختی‌های وارد کردن آن از طرف دیگر فشار زیادی به ورزشکاران تحمیل می‌کند.

نبود زمین مناسب در همه شهرها از مشکلات دیگر این رشته ورزشی است. برخی بازیکنان ساکن شهرهای تبریز و اصفهان هستند و به دلیل نداشتن زمین مناسب برای تمرین، مجبورند به تهران بیایند. مسابقات امارات نخستین دوره مسابقات ما در سطح بین‌المللی بود. اغلب کشورها مهارت تیم‌هاکی روی یخ بانوان ایران را باور نداشتند و نمی‌دانستند که اصلاً چنین تیم حرفه‌ای وجود دارد. با همه اینها هدف ما قهرمانی آسیاست. با توجه به اینکه ما به تازگی عضو فدراسیون جهانی‌هاکی روی یخ شده‌ایم باید در تمام مسابقات شرکت کنیم تا وارد رنکینگ شویم.»

  •  جایی برای فرشته‌ها نیست

رشته ‌هـــاکی محدودیتی برای بانوان ایجاد نمی‌کند و لباس‌های‌هاکی یکی از پوشیده‌ترین لباس‌های ورزشی است و فرقی برای دختر و پسر ندارد. سنایی می‌گوید: «در جامعه ما جا افتاده که برخی فعالیت‌های ورزشی مختص آقایان است، مثل فوتبال و فوتسال، اما به نظر من این‌طور نیست و ما قادریم این ذهنیت را تغییر دهیم.
 از بچه‌های ما مستندی به نام «جایی برای فرشته‌ها نیست» ساخته شد. این فیلم دغدغه‌ها و مشکلات بانوان ورزشکار این رشته را به خوبی به تصویر کشید. اعضای تیم همه بر این عقیده‌ایم که دختر بودن محدودیتی برای ما ایجاد نکرده است، البته سختی‌هایی وجود دارد که مربوط به ناشناخته بودن این رشته است. بیشتر افراد فقط با تیم پسران‌هاکی روی یخ آشنا هستند. رشته‌هاکی روی یخ آینده روشنی دارد و امیدوارم که طرفداران بیشتری از بانوان جذب این رشته شوند، چراکه هر قدر متقاضی بیشتر باشد، اتفاق‌های بهتری برای آن می‌افتد و حامیان مالی بیشتری پیدا خواهد کرد.»

  • فقط تهران و مشهد «آیس‌هاکی» دارد

«اعظم سنایی» هدایت و کاپیتانی تیم‌هاکی روی یخ بانوان را برعهده دارد. او فعالیت ورزشی‌اش را از سال ۱۳۸۰در رشته اسکیت سرعت شروع کرد و سال ۱۳۸۴ تصمیم گرفت تاهاکی این‌لاین یعنی‌هاکی با اسکیت چرخ‌دار را امتحان کند. سنایی از خرداد سال گذشته که پیست آیس باکس در مرکز خرید ایران مال افتتاح شده، جذب این رشته شد. در حالی که نکات مهم را به ورزشکاران داخل باکس یادآوری می‌کند، درباره نحوه آشنایی‌اش با این رشته ورزشی می‌گوید: «با راه‌اندازی پیست ایران مال و داشتن امکانات ورزش آیس‌هاکی، به این رشته روی آوردم. آیس‌هاکی از این‌لاین‌هاکی مهیج‌تر است.» دیگر اعضای تیم این‌لاین‌هاکی هم وارد این رشته شدند. سنایی درباره تعداد اندک زمین‌های‌هاکی روی یخ برای تمرینات این ورزش می‌گوید: «فقط تهران و مشهد زمین یخ دارند و متأسفانه شهرهای دیگر از این ظرفیت محرومند. در بعضی کشورها فقط در زمستان می‌توانندهاکی روی یخ انجام بدهند، اما در ایران سیستم سرمایشی طوری تعبیه شده که همیشه دمای زمین را متناسب نگه می‌دارد و در همه فصول می‌توان از آن استفاده کرد.»

  • خستگی را به جان می‌خریم

«فاطمه اسماعیلی» ۵ ساله بود که کفش اسکیت به پا کرد، ولی فکرش را هم نمی‌کرد که روزی یکی از اعضای نخستین تیم‌ملی‌هاکی روی یخ زنان ایران باشد و در تورنمنت‌های ورزشی خوش بدرخشد. او امروز درهاکی روی یخ و این‌لاین‌هاکی، یک گلزن حرفه‌ای است. «اسماعیلی» ورزشکار مستعد ورامینی، درباره حضورش در تیم‌ملی می‌گوید: «سال ۹۷ از من برای عضویت در تیم‌ملی این‌لاین‌هاکی دعوت شد. آن سال همراه تیم‌ملی به کره‌جنوبی رفتم و تیم ما سوم آسیا شد. ایستادن روی سکوی قهرمانی بهترین احساس دنیا بود و فکر می‌کردم خوشحال‌ترین دختر روی زمین هستم. از آن روز با انگیزه بیشتری مسیرم را ادامه می‌دهم. در تورنمنت امارات از تیم ایران انتظار نمی‌رفت که چنین عملکردی برابر تیم‌های امارات و روسیه داشته باشند. همه شگفت‌زده شده بودند. برایشان تعجب‌برانگیز بود چطور در مدت یک سال و اندی توانسته‌ایم به این آمادگی برسیم. در روسیه همه امکانات لازم برای این ورزش مهیاست. این کشور سابقه‌ای طولانی درهاکی روی یخ دارد و تعداد زمین‌های یخ آنها بسیار زیاد است. با این وجود از دیدن بازی ما شگفت‌زده شده بودند و ما در یک بازی توانستیم این تیم را ۴ بر ۲ شکست دهیم.» بازیکن تیم‌هاکی روی یخ اصلی‌ترین مشکلش را دوری راه برای استفاده از امکانات زمین یخ می‌داند و می‌گوید: «هر روز حدود ۲ ساعت باید رانندگی کنم تا از خانه به محل تمرین برسم و دوباره این راه را برگردم. واقعاً سخت‌ترین بخش کار همین بعد مسافت است. این مشکل بیشتر بازیکنان هم هست، اما باز به خاطر عشقی که به‌هاکی داریم این خستگی را به جان می‌خریم.» به گفته اسماعیلی، تیم‌ملی‌هاکی روی یخ به برگزاری کمپ‌ها و مسابقات بیشتری احتیاج دارد تا بتواند در مسابقات آینده با آمادگی بیشتری بازی کند.

  • شکوفایی استعدادهای‌هاکی

کمپ استعدادیابی در ایران مال برای علاقه‌مندان به رشته‌هاکی روی یخ راه‌اندازی شده است. «کاوه صدقی» رئیس انجمن اسکیت‌هاکی روی یخ ایران می‌گوید: «یکی از آیتم‌های این استعدادیابی امکان دسترسی امکانات این رشته ورزشی برای همه است. در همین راستا هر هفته تجهیزات رایگان دراختیار نوجوانان ۱۴ تا ۱۸ سال استان‌ها قرار می‌گیرد تا به افرادی که ظرفیتش را دارند کمک کنیم به تیم‌های ملی راه پیدا کنند، اما اگر کسی استعداد خاصی نداشته باشد فقط علاقه‌مند به انجام این ورزش است، می‌تواند روزانه از ۹ صبح تا ۱۰ شب در پیست ایران ‌مال با پرداخت حق عضویت بازی و تمرین کند.»


 ۱۸ بازیکن و ۲ دروازه‌بان از بین نفرات انتخابی در اردو برای مسابقات اعزام می‌شوند.

۳۳ نفر در دور اول برای اردوی تیم انتخاب شدند که ۳۰ نفر در اردوی تیم‌ملی باقی خواهند ماند.

۵ بازیکن و یک دروازه‌بان درهاکی روی یخ در زمین حضور دارند و در مدت مسابقه تیم‌ها می‌توانند به هر تعداد بازیکن‌ها را تعدیل یا جابه‌جا کنند.