همشهری آنلاین- سارا جعفرزاده: روز عاشورا را که میشود عرش و فرش برای مظلومیت امامحسین (ع) اشک میریزند و عزاداری میکنند. در این میان برخی معابر شاهد تجمع عزاداری دستهها و هیئتهای مذهبی هستند. در واقع در هر منطقه یک معبر مرکز عزاداری در روز عاشورا میشود و عزداران حسینی هر کجا که باشند خود را به آنجا میرسانند. خیابان ۱۷ شهریور در جنوب شرق تهران هم روز عاشورا حس و حال عجیبی به خود میگیرد. نخلگردانی، علامتکشی، اجرای آیین گلمالی و شاهحسین گویان از معروفترین عزاداریها درخیابان ۱۷ شهریور است. خیابان ۱۷ شهریور از بزرگراه بعثت در منطقه ۱۵ آغاز میشود و به میدان خراسان در منطقه ۱۲ متصل میشود.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
معروفترین نخل گردانها
یکی از هیئتهایی که در روز عاشورا به خیابان ۱۷ شهریور میآیند هیئت یزدیها و کاشانیهای مقیم تهران هستند. این هیئتها مسیر خود را از ابتدای خیابان ۱۷ شهریور آغاز میکنند و در نهایت به میدان خراسان میرسند. یکی از مراسمهایی که شهروندان به خاطر آن در روز عاشورا به خیابان ۱۷ شهریور میآِیند مراسم «نخلگردانی» یا «نخلبرداری» است که بیشتر این مراسم توسط هیئتهای یزدیها و کاشانیهای مقیم تهران انجام میشود. نخلگردانی یا همان حمل تابوت چوبی نمادی از شهادت امام حسین(ع) است. در روز عاشورا میتوانید تجمعی از هیئتهای یزدیها، کاشانیها و شاهرودیهایی را ببینید که از معروف ترین نخل گردانهای ایران هستند.
علامتکشی به سبک جوانان منطقه ۱۵
جوانان و نوجوانان به سبک عزاداری خاص از جمله «علامتکشی» یا «علم کشی» علاقه دارند. بیشترین تجمع در روز عاشورا در خیابان ۱۷ شهریور مربوط به جوانان و هیئتهای منطقه ۱۵ است که «علم» حمل میکنند. یکی دیگر از سنتهای عزاداری در خیابان ۱۷ شهریور «ادای احترام علمها» به مساجداین خیابان است. در این سنت، شخصی که علم بر روی دوش او است از کنار هر مسجدی که رد میشود، روبروی مسجد میایستد و علم را حرکت میدهد و ادای احترام میکند و در نهایت این علمها در میدان خراسان روبروی یکدیگر قرار میگیرند و به یکدیکر ادای احترام میکنند.
گلمالی به سبک اقوام لر و لک
در روز عاشورا در خیابان ۱۷ شهریور تا چشمتان کار میکند عزادارانی را میبینید که لباسها و سر و صورت خود را «گل مالی» کردهاند. این سبک عزاداری مربوط به مردم «لر» و «لک» است که در سوگ عزیزان خود انجام میدهند و این سنت به مراسم عزاداری امام حسین (ع) هم رسیده است. گاهی اوقات در خیابان ۱۷ شهریور دستههای عزاداری را میبینید که عزاداران تمام قد در گل فرو رفتهاند و از صبح عاشورا تا شب شام غریبان در همین وضعیت هستند. این دستههای عزاداری ظهر عاشورا پشت سر هم در تقاطع «تیر دوقلو» در خیابان ۱۷ شهریور تجمع میکنند.
هیئت شاهحسینگویان
یگی از زیباترین مراسمی که در خیابان ۱۷ شهریور تجمع میکنند میتوان دید مراسم «شاه حسین گویان» است که توسط هیئتهای آذریهای مقیم مرکز انجام میشود. به این مراسم «شاخسی» کوتاه شده «شاه حسین» میگویند. شاخسی در اصل یک رژه نظامی است که در آن عزاداان نوعی چوب یا شمشیر را در دست میگیرند و آن را از زمین تا فرق سر خود حرکت میدهند وقتی چوب به زمین نزدیک میشود همگی با صدای بلند میگویند «شاخسی» به معنای «شاه حسین» و وقتی چوب یا شمشیر به سرشان نزدیک میشود همگی میگویند «واخسی» به معنای «وای حسین». اکثر آذریهای مقیم تهران در روز هر منطقهای باشند برای دیدن این نوع عزاداری خود را به خیابان ۱۷ شهریور میرسانند.
شکوه بندگی در ظهر عاشورا
هیئتهای عزاداری در خیابان ۱۷ شهریور به لحظات ملکوتی اذان ظهر نزدیک که میشوند، در بخشی از خیابان میایستند و نماز جماعت برپا می کنند. شکوه این مراسم در جایی که شهروندان عادی هم با این هیئتها متحد میشوند و به نماز میایستند دوچندان میشود. تجربه خواندن نماز جماعت در ظهر عاشورا آن هم زیر سقف آسمان تصویر شکوه بندگی عزاداران حسینی است.