پیری امری اجتناب ناپذیر است، اما افزایش طول عمر انسان و کند کردن روند پیری برای دهه‌ها در کانون توجه پژوهش‌های علمی بوده است. طی این پژوهش‌ها، دانشمندان تعداد زیادی از مواد دارای خاصیت ضد پیری را شناسایی کرده‌اند که بسیاری از آنها به شکل مکمل قابل مصرف هستند.

به گزارش همشهری آنلاین، پیری که می‌تواند به عنوان زوال مرتبط با گذشت زمان عملکردهای فیزیولوژیکی ضروری برای بقا و باروری تعریف شود، روندی است که بیشتر مردم خواهان کند کردن سرعت آن هستند. در ادامه با ۷ مکمل غذایی دارای خواص ضد پیری بیشتر آشنا می‌شویم.

۱-کورکومین

کورکومین، ترکیب فعال موجود در زردچوبه، نشان داده است که از خواص ضد پیری قدرتمند سود می‌برد که به پتانسیل آنتی اکسیدانی قوی آن نسبت داده می‌شود. پیری سلولی زمانی رخ می‌دهد که تقسیم سلولی متوقف می‌شود. با افزایش سن، سلول‌های پیر انباشته می‌شوند که باور بر این است پیری و پیشرفت بیماری را تسریع می‌کنند.

پژوهش‌ها نشان داده‌اند که کورکومین پروتئین‌هایی خاص، از جمله سیرتوین ها (Sirtuin) و پروتئین کیناز فعال شده با AMP (AMPK) را فعال می کند که به تاخیر در پیری سلول و افزایش طول عمر کمک می کنند.

افزون بر این، کورکومین نشان داده است که با آسیب سلولی مقابله کرده و در آزمایش‌هایی با سوژه‌های حیوانی به طور قابل توجهی طول عمر مگس‌های میوه، کرم های گرد و موش‌ها را افزایش داده است. این ترکیب نشان داده است که بیماری‌های مرتبط با افزایش سن را به تاخیر انداخته و علائم مرتبط با افزایش سن را نیز کاهش می‌دهد.

این ممکن است چرایی ارتباط مصرف زردچوبه با کاهش خطر زوال روانی مرتبط با افزایش سن در انسان را توضیح دهد.

شما می‌توانید مصرف کورکومین خود را با استفاده از زردچوبه در دستورالعمل‌های غذایی مختلف یا مصرف مکمل‌های کورکومین افزایش دهید.

شایان ذکر است که پیش از آغاز مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنید.

۲-اپی‌گالوکاتچین گالات

اپی‌گالوکاتچین گالات (EGCG) یک ترکیب پلی‌فنولی شناخته شده است که به میزان زیاد در چای سبز وجود دارد. این ترکیب فواید سلامت جالب توجهی را ارائه می‌کند و پژوهش‌ها نشان داده‌اند استفاده از آن خطر برخی انواع سرطان و همچنین مشکلات سلامت دیگر مانند بیماری قلبی را کاهش می‌دهد.

اپی‌گالوکاتچین گالات ممکن است پیری را با بازیابی عملکرد میتوکندری در سلول‌ها و عمل روی مسیرهای درگیر در پیری از جمله مسیر سیگنالینگ پروتئین کیناز فعال شده با AMP کند سازد.

همچنین، این ترکیب اتوفاژی، فرآیندی را که در آن بدن مواد سلولی آسیب دیده را از بین می‌برد، تحریک می‌کند.

نوشیدن چای سبز با کاهش خطر دلایل مختلف مرگ و میر، مرگ ناشی از دیابت، سکته مغزی و بیماری قلبی مرتبط بوده است. افزون بر این، مطالعات با حضور سوژه‌های حیوانی نشان داده‌اند که این نوشیدنی می‌تواند در برابر پیری پوست و بروز چین و چروک ناشی از قرار گرفتن در معرض نور فرابنفش پیشگیری کند.

اپی‌گالوکاتچین گالات را می‌توانید با مصرف چای سبز یا مکمل‌های این ترکیب دریافت کنید.

شایان ذکر است که پیش از آغاز مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنید.

۳-کلاژن

کلاژن به واسطه پتانسیل خود در حفظ شادابی و سلامت پوست با افزایش سن به عنوان یک ماده مغذی کلیدی برای حفظ جوانی شناخته می‌شود.

کلاژن یکی از اجزاء جداناپذیر پوست است که به حفظ ساختار آن کمک می‌کند. با افزایش سن، تولید کلاژن کاهش می‌یابد و به از دست رفتن کلاژن منجر می‌شود که بروز نشانه‌های پیری مانند چین و چروک‌ها را تسریع می‌کند.

به عنوان مثال، مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۹ با حضور ۷۲ شرکت کننده زن نشان داد که مصرف روزانه مکمل حاوی ۲.۵ گرم کلاژن - همراه با چند ماده مغذی دیگر از جمله بیوتین - برای ۱۲ هفته به طور قابل توجهی هیدراتاسیون، زبری و انعطاف پذیری پوست را بهبود بخشیده است.

مطالعه‌ای دیگر با حضور ۱۱۴ شرکت کننده زن نیز نشان داد که درمان با ۲.۵ گرم پپتیدهای کلاژن برای ۸ هفته به طور قابل توجهی موجب کاهش چین و چروک های اطراف چشم و افزایش سطوح کلاژن در پوست شده است.

مکمل‌های کلاژن در اشکال مختلف از جمله پودر و کپسول در دسترس هستند.

شایان ذکر است که پیش از آغاز مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنید.

۴-کروسین

کروسین یک رنگدانه کاروتنوئیدی زرد در زعفران است. مطالعات با حضور سوژه‌های حیوانی و انسانی نشان داده‌اند که کروسین فواید سلامت مختلفی از جمله آثار ضد سرطان، ضد التهاب، ضد اضطراب، و ضد دیابت را ارائه می کند.

جدا از خواص بالا، کروسین به واسطه پتانسیل عمل به عنوان یک ترکیب ضد پیری و محافظت در برابر زوال روانی مرتبط با افزایش سن مورد مطالعه قرار گرفته است.

مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژه‌های حیوانی نشان داده‌اند که کروسین به پیشگیری از آسیب عصبی مرتبط با افزایش سن با مهار تولید محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) و گونه های فعال اکسیژن (ROS) که در روند پیری نقش دارند، کمک می کند.

همچنین، کروسین نشان داده است با کاهش التهاب و محافظت در برابر آسیب سلولی ناشی از مواجهه با نور فرابنفش به پیشگیری از پیری در سلول‌های پوست انسان کمک می‌کند.

از آنجا که زعفران یکی از گران‌ترین ادویه‌های جهان است، مصرف یک مکمل زعفران تغلیظ شده روشی مقرون به صرفه‌تر برای افزایش دریافت کروسین است.

شایان ذکر است که پیش از آغاز مصرف هر مکملی با پزشک خود مشورت کنید.

۵-تیانین

ال-تیانین یک اسید آمینه است که به میزان زیاد در برخی انواع چای از جمله چای سبز وجود دارد. این ترکیب ممکن است به محافظت در برابر زوال روانی کمک کند و طی یک مطالعه افزایش طول عمر کرم‌های گرد تا حدود ۵ درصد را نشان داد.

۶- سیر

سیر از خواص ضد التهاب و آنتی اکسیدانی قوی برخوردار است. مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژه‌های حیوانی نشان داده‌اند که مصرف مکمل سیر ممکن است از پیری پوست ناشی از مواجهه با نور فرابنفش و بروز چین و چروک پیشگیری کند.

۷-رزوراترول

رزوراترول یک پلی‌فنول است که در مواد غذایی مانند انگور، توت‌ها و بادام زمینی وجود دارد که ممکن است با فعال کردن برخی ژن‌های خاص به نام سیرتوین‌ها به افزایش طول عمر کمک کند. این ترکیب توانایی خود در افزایش طول عمر مگس‌های میوه، مخمرها و نماتدها را نشان داده است.

این نتایج امیدوارکننده هستند، اما به پژوهش‌های بیشتر با حضور سوژه‌های انسانی برای درک کامل چگونگی استفاده از این مکمل‌ها برای افزایش طول عمر و مقابله با پیری نیاز است.

منبع: برنا