همشهری آنلاین - مریم باقرپور: تا چند روز دیگر پل معلق آسمان ۴ ساله میشود. پلی که نخستین در پایتخت و دومین پل معلق ایران به شمار میآید. این پل به طول ۲۸۰متر و در ارتفاع ۶۸ متری از روی روددره نهجالبلاغه کشیده شده و بوستانهای نهجالبلاغه و پردیسان را هم به متصل میکند. تردد و توقف همزمان ۲۰۰ نفر بازدیدکننده روی عرشه پل از دیگر ویژگیهایش است. بهویژه با گذشت مدت زمان کم، ۲ بخش هیجانانگیز در قالب راپ سوئینگ (تاب معلق) و بانجی جامپیگ هم به آن اضافه شد تا لذت هیجان حضور در این مکان چند برابر شود. اما این روزها گردشگرانی که بوستان نهجالبلاغه میآیند تا از روی پل عبور کنند به درهای بسته روبه رو میشوند.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
جذابیتهای پل برای گردشگران
پل معلق آسمان و مجموعههای راپ سوئینگ و بانجی جامپینگ آن از اواخر مرداد ماه امسال تعطیل شده است. این درحالی است که به گفته «محمود گنجعلی بیک» بهرهبردار پل و مدیرعامل شرکت مکان شهر مهر، پل معلق آسمان از جاذبههای دیدنی پایتخت است و میافزاید: «با ایستادن روی پل میتوان تا حرم امام خمینی (ره) در جنوب و کوههای شمال تهران را دید. همچنین این پل از بزرگراههای زیادی مانند حکیم قابل دیدن است. وقتی داخل بوستان نهج البلاغه هم که باشید با نگاه از داخل دره به بالا به عظمتش پی میبرید.»
او درباره بازیهای هیجانی پل هم میگوید: «این پل با توجه به نوع سازه، ستونها و ارتفاعش قابلیت برنامهریزی برای انواع تفریحها و بازیهای جذاب و هیجانانگیز را دارد. حتی تا چندی پیش هم نخستین راپ سوئینگ(تاب معلق) در ارتفاع ۶۸ متری و بانجی جامپینگ با ۵۵متر ارتفاع راهاندازی شد که بانجی جامپینگ آن در تهران بلندترین است. اما همه اینها از تابستان غیرفعال شدهاند.»
تعطیلی مجموعه تفریحی
ارتقای ایمنی و تعیین تکلیف سرمایهگذار و اعلام برخی دستورالعملها را دلایل تعطیلی پل معلق اعلام شده و البته در روزهای تعطیلی برای ارتقای ایمنی و جلوگیری از لیز خوردن هنگام تردد روی پل، تمام عرشه پل با اپوکسی (نوعی عایق) پوشانده شده و قرار است در آینده نزدیک سیستم نورپردازی ویژهای با تایید سازمان زیباسازی را در آن اجرا شود. گنجعلی بیک میگوید: «پل معلق آسمان میتواند یکی از مهمترین مکانهای گردشگری پایتخت باشد بهویژه آنکه جمعیت زیادی هر روز به بوستانهای نهجالبلاغه و پردیسان مراجعه میکنند و این پل میتوان عامل حضور مردم در هر ۲ بوستان باشد که به دلیل تعطیلی فعلا این موضوع امکانپذیر نیست و ما منتظر اعلام زمان بازگشایی آن هستیم.»
وقتی محیطزیست انتهای پل را بست
البته پس از مدتی که پل معلق آسمان افتتاح شد، امکان رفتن از بوستان نهجالبلاغه به پردیسان از بین رفت و گردشگران پس از رسیدن به انتهای پل باید مسیر رفته را دوباره برمیگشتند. همچنین با وجود جانمایی گیشه بلیت و پایههای پل در بوستان پردیسان، آن دسته از افرادی که علاقهمند به ورود از روی پل از سمت پردیسان بودند، باید بیخیال میشدند چون سازمان محیطزیست با فنسکشی اطراف پایهها مسیر را بست. همین موضوع هم باعث شده تا بسیاری از افراد گلایهمند باشند.
«مهدی صالحی» شهردار منطقه ۲ در پاسخ به تمام مشکلات موجود از تعطیلی تا فنس کشی محیطزیست، میگوید: «پل معلق به دلیل رعایت برخی از موارد ایمنی و تعیین وضعیت سرمایهگذار تعطیل شد و تا پایان آذرماه راهاندازی میشود.»
او درباره بسته ماندن انتهای پل هم میافزاید: «با وجود تفاهمنامههایی که با سازمان محیطزیست داشتیم، این نهاد انتهای پل را حصارکشی کرد و رفع مشکل نیازمند ارتباط و همکاری مدیران اجرایی رده بالاست.»
گردشگری در تهران رونق یابد
پل معلق آسمان علاوه بر قابلیتهای تفریحی و گردشگری، در نهمین کنفرانس ملی و سومین کنفرانس بینالمللی سازه و فولاد در آذرماه سال ۱۳۹۷که بزرگترین رویداد تخصصی سازههای فولادی ایران است، بهعنوان تنها طرح تقدیر شده در زمینه پل انتخاب شد و حالا این روزها در سکوت به سر میبرد. «علیرضا نادعلی» عضو شورای اسلامی شهر تهران که به تازگی بازدیدی از این پل داشته است دراینباره میگوید: «چند دوره به بوستان نهجالبلاغه آمده بودم اما امکان حضور روی پل فراهم نشده بود. راستش باور نکردنی است که ما که به تهران تا حدودی اشراف داریم، از بودن چنین ابنیهها و مکانهای دیدنی بیاطلاع باشیم و چه بسا بسیاری از مردم پایتخت بیشتر از بیاطلاع باشند. متاسفانه گردشگری در تهران اکنون تنها متوجه افرادی است که گردشگر حرفهای تهران هستند. در حالیکه باید با همت مدیران شهری گردشگری تهران را برای همه مردم عمومی کنیم. چون آنقدر مکان دیدنی و تاریخی و تفرجگاه مانند همین بوستان نهجالبلاغه و پل آن با جذابیتهایش وجود دارد که گاه فراموش میشوند. بنابراین باید آنها را معرفی و زیرساختهای دیدنشان را فراهم کنیم تا مردم استقبال کنند.»
او درباره تعطیلی پل معلق هم تأکید میکند: «فکر میکنم همانطور که شهرداری تهران روی قواعد برای وحدت رویهها تأکید دارد در عین حال باید ظرافتهایی را به کار بگیرند تا برخی از پروژهها مانند این پل منحصربهفرد تعطیل نشود. همچنین از همکارانمان در سازمان محیطزیست و کمیسیون خدمات شهری شورایشهر دعوت خواهیم کرد تا در نشستی مشکل را رفع و نقاط ارتباط ۲ بوستان فراهم کنند. حتی اگر لازم باشد در صحن شورایشهر این موضوع مطرح خواهد شد.»
تولد پل در آستانه زمستان
چند روزی به تولد ۴ سالگی تنها پل معلق و کابلی پایتخت نمانده است. گرچه شهردار منطقه ۲ اواخر آذر ماه امسال را زمان راهاندازی مجدد این پل دانسته است اما بسیاری انتظار دارند تا پیش از فصل سرما و بارندگیها پل به بهرهبرداری برسد. البته به گفته گنجعلیبیک که از زمان افتتاح تاکنون در کنار ستون پل در دفتر کارش فعالیت دارد، اینجا در زمستان هم جذاب و تماشایی است.