همشهری آنلاین - فاطمه عباسی: دانههای کدو تنبل ممکن است کوچک باشند، اما مملو از مواد مغذی ارزشمند هستند. خوردن تنها مقدار کمی از آنها میتواند عطش را رفع و بیخوابی را برطرف کند.
دکتر الهام اختری متخصص طب سنتی و استاد دانشگاه ضمن اشاره به این نکته نوشت این تخمهها سرد و تر هستند و به دلیل چربی زیادی که دارند چاق کننده نیز هستند. اسید آمینه موجود در این تخمهها آنها را به خوراکی ضد افسردگی تبدیل کرده و خوردن آن در مقادیر متعادل ایجاد آرامش میکند.
هلث لاین نیز نوشت دانه کدو حاوی بسیاری از مواد مغذی و ترکیبات گیاهی است و ثابت شده فواید سلامتی متعددی دارد:
مطالعات معتبری نشان داده دانه کدو تنبل میتواند نقشی کلیدی در پیشگیری و درمان سرطان سینه ایفا کند. یک مکمل حاوی دانه کدو همچنین پتانسیل کاهش رشد سلولهای سرطانی پروستات را دارد و بر اساس یک پژوهش بزرگ، به تسکین علائم بزرگ شدن این غده و مشکلات ادراری کمک میکند.
یک مطالعه بر روی مردان و زنان مبتلا به مثانه بیش فعال نشان داد که روزانه ۱۰ گرم عصاره دانه کدو تنبل عملکرد ادراری را بهبود میبخشد. کنترل فشار خون (البته با مصرف تخمه غیر شور)، کاهش خطر بیماری قلبی، تشکیل و حفظ استخوانهای سالم، تنظیم سطح قند خون و بسیاری فواید دیگر همگی از خواص این تخمههای پاییزی هستند.
تخمه کدو سرشار از فیبر گیاهی، ویتامین ای، سلنیوم، منیزیم، روی و پتاسیم است و ضد التهاب خوبی است که حتی به کاهش علائم یائسگی هم کمک میکند.
با این حال، انواع مختلفی از تخمه کدو در بازار وجود دارد؛ آقای خانی، تاجر خشکبار و آجیل که از کودکی در این رشته فعالیت دارد، گفت: تخمه کدوهای موجود در بازار یا تولید داخلی هستند و یا از چین وارد میشوند.
تخمه کدوی مرمری که گرانترین تخمه کدو است (در زمان تنظیم این گزارش کیلیویی ۲۸۰ هزار تومان) حاوی روغن مفید بیشتری است و برای کمک به بهبود غده پروستات شهرت دارد. این تخمههای درشت و سفید رنگ را که به دو شکل خام و شور عرضه میکنند از کدو تنبل استخراج میکنند.
تخمه کدوی مشهدی از تخم خربزه درشتتر و گوشتیتر است، با این حال نسبت به تخمه کدوی مرمری زیرتر و کشیدهتر است و به تخمه زبان ماری نیز شهرت دارد. این تخمه قیمتی متوسط (۲۲۰) دارد و بیشتر در مشهد تولید میشود.
تخمه کدوی گوشتی که محصول کدوهای کوچک گرگان و خراسان شمالی است نسبت به دیگر تخمهها قیمت مناسبتری دارد (۱۹۸) و در ترکیب آجیل استفاده میشود. کدوهای دیم کاری شده این تخمهها مصرف خوراکی ندارند اما محصول تخمه آنها پرفروشترین تخمه بازار است که گاهی به شکل عادی بو داده میشود و گاهی به صورت دو آتشه.
با وجود این فواید اگر کدو حلوایی یا کدو تنبل دارید تخمههای آن را دور نریزید. آقای خانی توضیح داد برای بو دادن این تخمهها کافی است آنها را از بافت درون کدو جدا کنید، بشویید و خشک کنید. یک قابلمه را از نمک پر کنید و اجازه دهید روی گاز به حرارتی بالا برسد.
حالا تخمههای خشک شده را کمی اسپری کنید و در قابلمه نمک بو دهید تا عطر آن بلند شود. هر قدر زمان این بو دادن بیشتر شود، تخمهها رنگ تیرهتر و عطر قویتری پیدا میکنند. نوش جان.
اطلاعات تغذیهای:
۲۸ گرم دانه کدو تنبل بدون پوسته تقریبا ۱۵۱ کالری دارد که عمدتا از چربی و پروتئین است.
۲۸ گرم تخمه کدو حاوی این مواد است:
فیبر: ۱.۷ گرم
کربوهیدرات: ۵ گرم
پروتئین: ۷ گرم
چربی: ۱۳ گرم (۶ گرم امگا ۶)
ویتامین کا: ۱۸ درصد از میزان توصیه شده مصرف روزانه (RDI)
فسفر: ۳۳ درصد از RDI
منگنز: ۴۲ درصد از RDI
منیزیم: ۳۷ درصد از RDI
آهن: ۲۳ درصد از RDI
روی: ۱۴ درصد از RDI
مس: ۱۹ درصد از RDI