همشهری آنلاین - ابوذر چهل امیرانی: آن زمان دکتر «علیرضا زاکانی» در نشستی با نخبگان منطقه۱۷ عنوان کرد؛ دیگر معتادان متجاهر را در تهران نخواهیم دید. همان زمان نیز در گفتوگو با رئیس فدراسیون کشتی از وجود ۲۱هزار معتاد در کشور خبر داد که ۶۰درصد آنها در تهران حضور دارند. شهروندان میدانند بیشتر این معتادان در منطقه۱۲ بهخصوص محله «هرندی» حضور دارند و مسئولان با وجود اجرای طرحهای بیشمار در چند سال اخیر، موفقیت زیادی در رفع آسیبهای اجتماعی از این بخش از تهران بهدست نیاوردهاند. اما از آنجا که زاکانی از اهتمام جدی شهرداری برای ساماندهی معتادان خبر داده بود، سراغ رئیس اداره آسیبهای اجتماعی شهرداری منطقه۱۲ رفتیم تا در مورد طرح جدید و فعالیتهای اخیر شهرداری در محلههای پرآسیب این بخش از پایتخت باخبر شویم.
«محمدجواد جلالی» در ابتدای سخنان خود میگوید: «ما در شهرداری به نیروهای انتظامی برای جذب معتادان متجاهر کمک میکنیم. اما در عین حال چندی است مدیریت شهری ماموریتهای جدیدی را تعریف و ابلاغ کرده است. سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران در ماههای اخیر اقدام به راهاندازی کمپهای ماده۱۶ و ۱۵ با عنوان «یاور شهر» کرده تا هر معتادی بنابر سن یا وضعیت جسمانی و... در آنها بستری شود. به عنوان مثال؛ مراکز مجزایی برای نگهداری معلولان، کودکان، بیماران اعصاب و روان، زنان، سالمندان، معتادان دارای زخم باز و افراد دارای بیماری خاص راهاندازی شده که تاکنون بیسابقه بوده است.»
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
ارائه امکانات به سایر نهادها
ارائه خدمات به نهادها، به گفته رئیس اداره آسیبهای اجتماعی شهرداری منطقه۱۲، از دیگر فعالیتهای شهرداری این منطقه است: «به عنوان مثال، اتوبوس در اختیار پلیس مبارزه با موادمخدر قرار میدهیم تا معتادان متجاهر پس از جمعآوری به مراکز پلیس یا کمپهای شهرداری منتقل شوند.»
یکی دیگر از اقدامات که اکنون بهصورت جدی و هر روزه انجام میشود، گشتزنی در محلهها برای انتقال کارتن خوابها، متکدیان و در راهماندهها به گرمخانه است تا در شبهای سرد پاییز و زمستان دچار مشکل نشوند. در این گرمخانهها، افراد پذیرش شده استحمام میکنند، لباس تمیز تحویل میگیرند، از سوی پزشک معاینه میشوند، محل خواب تحویل میگیرند و از آنها با غذای گرم پذیرایی میشود. همه این خدمات بهصورت رایگان ارائه میشود.»
جلالی در ادامه به فعالیت مرکزی به نام «بهاران» در منطقه اشاره میکند که در آنها افرادی حضور دارند که تمایل دارند پاکی خود را با شرکت در جلسات حفظ کرده و ضمن انجام فعالیتهای ورزشی، شغلی فراگرفته و توانمند شوند. درحال حاضر هم، این افراد در مرکز بهاران محله هرندی، مشغول یادگیری و تولید کیف ابزار و کیف چرم هستند و میتوانند پس از مدتی، کارگاه تولیدی برای خودشان راهاندازی و کسب درآمد کنند. در مرکز کارآفرینی محله هرندی هم، زنان سرپرست خانوار و افراد کمبرخودار، فعالیتهای اقتصادی دارند.
زمستان گرم
وی در پاسخ به این سئوال که روزانه چند کارتنخواب از سطح محلهها جذب میشود، میگوید: «اکنون در حال اجرای طرح «زمستان گرم» یا همان «حامی شهر» در منطقه هستیم؛ طرحی که برای جذب کارتنخوابها، متکدیان و افراد بیخانمان اجرا میشود و از ابتدای آذر تا دیشب ۱۱۸نفر را جذب و به گرمخانه منتقل کردیم. در طرح ساماندهی معتادان متجاهر هم، تنها در شب گذشته ۴۰نفر با همکاری نیروهای کلانتری ۱۱۳ و ۱۱۶ از سطح این محدوده شناسایی و جذب شدند.»
جلالی در ادامه به ارائه آمار از فعالیتهای اداره آسیبهای اجتماعی شهرداری منطقه۱۲ در ماههای اخیر میپردازد و میگوید: «از ۱۲دی سال گذشته تا دیشب، ۹۰۴دستگاه خودرو در سطح محلهها برای جذب و پذیرش معتادان و کارتنخوابها راه انداختیم که شامل ۴۷۵دستگاه خودرو سواری، ۳۹۹دستگاه ون و ۳۰دستگاه اتوبوس بود. در این مدت، ۱۷۲۰نفر از نیروهای اداره آسیبهای اجتماعی و عواملی که در طرحها با ما مشارکت دارند، برای جذب معتادان و کارتنخوابها فعالیت کردند و ۹۵۳نیروی انتظامی همیار ما بودند.»
او یادآور میشود که در این مدت ۶هزار و ۲۳۱مرد و ۳۰۱زن معتاد متجاهر در طرح پلیس از سطح محلههای هرندی، مولوی، شوش و مابقی محلههای منطقه۱۲ شناسایی و جذب شدند. در طرح حامی شهر و زمستان گرم نیز هزار و ۴۱۳نفر به گرمخانهها منتقل شدند.
افزایش ظرفیتها تا کسی بیرون نماند
رئیس اداره آسیبهای اجتماعی شهرداری منطقه۱۲ با بیان اینکه هر شب ۲دستگاه اتوبوس از سوی سازمان خدمات اجتماعی در میدان شوش مستقر میشود تا در صورت پر شدن ظرفیت گرمخانه شوش، اقدام به اسکان یا انتقال کارتنخوابها به گرمخانه مناطق دیگر کنند، میگوید: « از آنجا که این روزها به دلیل سردی هوا، کارتنخوابها تمایل چندانی به خروج از گرمخانه ندارند و ظرفیت گرمخانههای منطقه نهایتاً ساعت۱۶ پر میشود، ظرفیت کفخوابی گرمخانه را افزایش دادهایم. به عنوان مثال، ظرفیت گرمخانه شوش ۵۰تخت است، ولی بهدلیل شرایط اضطراری و سرما، اجازه بیرون ماندن افراد بیخانمان را در خیابانها نمیدهیم. بههمین دلیل، کف گرمخانه با موکت پوشش داده شده و پتو، ملحفه و بالشت در اختیار مسئول گرمخانه قرار دادهایم تا ظرفیت پذیرش افراد افزایش پیدا کند. درصورتی هم که تعداد مراجعان بیشتر شود، همگی پذیرش و به گشتهای مناطق دیگر تحویل میشوند تا کسی بیرون نماند.»
همکاری تنگاتنگ با قرارگاه اجتماعی محله هرندی
او درباره همکاری شهرداری منطقه۱۲ با قرارگاه اجتماعی محله هرندی عنوان میکند: «قرارگاه شهید اسداللهی بههمت سپاه پاسداران در محله هرندی فعال است و شهرداری منطقه هم با آنها همکاری دارد. خوشبختانه ظرفیت خیلی خوبی در این قرارگاه وجود دارد و تاکنون اقدامات ارزشمندی هم در منطقه در حوزه محرومیتزدایی انجام دادهاند که میتوان به فعالیت در حوزه بهداشت و درمان، اهدای لوازمالتحریر به دانشآموزان کمبضاعت، ارائه سبد ارزاق به خانوادههای محروم و برپایی میز خدمت برای ثبتنام از افراد فاقد اوراق هویتی اشاره کرد. در حقیقت، مسئولان این قرارگاه هر کار لازم و روی زمین مانده را با کمال میل و روی خوش انجام میدهند و ما هم در شهرداری، نقش پشتیبانی و بهقول معروف تسهیلگری در امور را بر عهده داریم. این تسهیلگری ممکن است ارائه اتوبوس به پلیس مبارزه با موادمخدر برای جمعآوری معتادان متجاهر باشد یا ارائه مکان برای نگهداری کارتنخوابها و...»