همشهری آنلاین-نصیبه سجادی: این خانه را تیمورتاش از سردار محتشم بختیاری خرید و تا زمان مرگ در آن زندگی کرد. تیمورتاش وزیر عدلیه مشیرالدوله قاجار بود که بعدها در کابینه رضاشاه وزیر تجارت شد. او در پایان بخشیدن به سلسله قاجار نقش زیاد و در دوران رضاشاه محبوبیت بسیاری داشت و ملقب به عناوینی چون سردار معززالملک و سردار معظم خراسانی بود، ولی این محبوبیت طولی نکشید و ترس رضاشاه از قدرت گرفتن این وزیر محبوب، سرنوشت بدی برایش رقم زد.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
معماری درخشان
تیمورتاش سال ۱۳۱۲ در زندان رضاشاهی به اتهام خیانت به قتل رسید. فضای خانه تیمورتاش شبیه خیلی از خانههای تاریخی تهران است؛ بنایی بزرگ و باشکوه که باغ باصفایی آن را در برگرفته است. این خانه در ۲ طبقه با نمای آجری ساخته شده و یک زیرزمین نیز دارد. معماری بدنه اصلی خانه تیمورتاش متعلق به زمان ناصرالدینشاه است که در دوران مختلف دستخوش تغییر شده است. ارتفاع در طبقات این ساختمان متفاوت و درهای چوبی و شیشههای رنگی، زیبایی آن را دوچندان کرده است. گچبریها و تزیینات داخلی خانه، ترکیبی از معماری ایرانی، روسی و هندی است؛ به طوریکه آینهکاریهای نفیسی در سقف تالار اصلی کار شده است و گچبریهای ظریف و زیبایی نیز در سرستونها و سایر بخشهای بنا وجود دارد.
ادوات جنگی در یک خانه
رضاشاه علاقه زیادی به خانه تیمورتاش داشت و شاید به همین دلیل بعد از قتل وزیر معززش خانه را مصادره کرد و در اختیار ارتش قرار داد. تا سالها این خانه دانشکده جنگ بود و بعدها به موزه جنگ تبدیل شد. در این خانه، میتوان وسایل و ادوات نظامی را که در دورههای تاریخی مختلف به ایران آورده شده دید؛ به طوریکه در طبقه نخست انواع اسلحه و ادوات جنگی متعلق به دورههای صفویه، قاجار و پهلوی دیده میشود. این ادوات ساخت کشورهایی همچون آلمان، انگلستان، شوروی سابق و ایتالیا هستند که در کنار انواع شمشیر و سرنیزههای فولادی و سلاحهای آمریکایی، انواع کلاهخود، زره و خنجر و قمه، مدالها، لوحهای تقدیر و سایر وسایل تیمورتاش قرار گرفتهاند.
محوطه بیرونی خانه شامل فضای سبزی است که در قسمتهایی از آن ماشینها و هوابردهای جنگی وجود دارد و تعدادی درخت نیز به نشانه دوستی با کشورهای دیگر از جمله ایتالیا، عمان، جمهوری آذربایجان، عراق و پاکستان در محوطه کاشته شده است. علاوه بر اینها سردیس شهدای کشورمان نظیر عباس بابایی، ابراهیم همتی و سرلشکر فلاحی در طبقه دوم این خانه دیده میشود. خانه موزه تیمورتاش در خیابان کارگر جنوبی، میدان پاستور، روبهروی ایستگاه مترو میدان حر، دانشگاه جنگ است.