دستگاه‌ شوک‌دهنده خارجی خودکار (AED) یک دستگاه قابل‌حمل الکترونیکی است که هم برای تشخیص اختلال‌های ریتم مرگبار مانند فیبریلاسیون بطنی و هم با دادن شوک الکتریکی برای درمان اختلال‌های خطرناک ریتم قلب که به ایست قلبی به کار می‌رود.

همشهری آنلاین- علی ملائکه: دستگاه AED یا ایجاد شوک الکتریکی به قفسه سینه بیمار می‌تواند باعث «دفیبریلاسیون» شود، یعنی اختلال ریتم خطرناکی مانند فیبریلاسون بطنی را از بین ببرد و اجازه برقراری دوباره ریتم طبیعی و کارآمد قلب را بدهد.

AED‌ها طوری طراحی شده‌اند که یک فرد عادی نیز بتواند به سادگی از آنها استفاده کند و کاربرد آنها در دوره‌های کمک‌های اولیه آموزش داده می‌شود.

هنگامی که با فردی که دچار ایست قلبی و تنفسی شده مواجه می‌شوید، باید بلافاصله به عملیات احیای قلبی-ریوی با فشردن قفسه سینه (و/یا تنفس دهان به دهان) (CPR)را آغاز کنید و همزمان خودتان یا فرد دیگر باید به اورژانس زنگ بزند.

اگر دستگاه AED در دسترس باشد و شخص دیگری حضور داشته باشد، باید یک نفر احیای قلبی را انجام ددهد و نفرد دوم به دنبال آوردن این دستگاه برود.

هنگامی که دستگاه وارد شد، کافی است دکمه روشن/ خاموش (on/off) (دکمه سبز) آن را بزنید و صفحه دستگاه عملا شما را برای ادامه کار هدایت می‌کند.

باید پیراهن فرد را باز کنید تا بتوانید بالشتک‌های شوک‌دهنده دستگاه را روی قفسه سینه برهنه او بچسبانید.

بعد مطمئن شوید که خودتان یا کس دیگری با جایی از بدن بیمار تماس ندارد

دستگاه به طور خودکار تشخیص می‌دهد که ریتم قلب بیمار چیست و نیاز یا عدم نیاز به شوک را روی صفحه نمایش‌اش نشان می‌دهد.

سپس دکمه شوک (دکمه نارنجی یا قرمز)  را فشار دهید و دستگاه شوک الکتریکی را به قفسه سینه بیمار وارد می‌آورد.

این دستگاه طوری برنامه‌ریزی شده است شده است که ریتم ضربان قلب بیمار را آنالیز می‌کند و فقط در صورتی به او شوک می‌دهد که واقعا ضروری باشد.

اگر ضربان قلب فرد به حالت عادی بازنگشته باشد، باید بلافاصله دوباره عملیات احیای قلبی-ریوی را شروع کنید