همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: دندانها عصب یا ریشههایی دارند که گاهی به دلایل مختلف در معرض آسیب و خطر قرار میگیرند. به همین خاطر باید درمان شوندکه مراحل درمان هم با توجه به میزان پوسیدگی متفاوت خواهد بود.
از آ نجایی که ریشه یا اعصاب دندان زنده است؛ در صورت پوسیدگی باعث ایجاد درد میشود که با توجه به نظر پزشک، در صورتی که میزان آن بیش از حد باشد عصب باید خارج شود تا پوسیدگی گسترش پیدا نکند و درد برطرف شود.
به این ترتیب، درد دندان برطرف میشود و دندان نیز با وجود آنکه ریشه و عصبی ندارد به خاطر زیبایی در دهان باقی میماند.
درمان ریشه
دکتر الناز موسوی خونساری، متخصص درمان ریشه و فلوشیپ دردهای فکی صورتی در باره درمان ریشه دندان میگوید: «مشکلات ریشه دندان مشکل بسیار رایجی است. درمان کانال ریشه یا عصب کشی نیز یک روش درمانی در دندانپزشکی است که وقتی پوسیدگی، پالپ یا عصب دندان را درگیر میکند تجویز میشود.
دراین روش، در واقع دندانپزشک پالپ مرده، عفونی و ملتهب را از داخل دندان آسیب دیده خارج میکند و در نتیجه منبع درد را از بین میبرد.»
مشکلات شایع در درمان ریشه
به گفته این دندانپزشک، اگرچه درمان کانال ریشه یا عصب کشی برای درمان درد بسیار مؤثر است؛ اما گاهی نیز بعد از درمان، درد همچنان باقی میماند.
از شایعترین دلایل درد بعد از درمان ریشه میتوان به این موارد اشاره کرد:
التهاب
درد دندان بعد از درمان کانال ریشه به دلیل التهاب پس از درمان: یکی از شایعترین علل درد دندان پس از عصب کشی، التهاب است که میتواند ناشی از پروسه درمان باشد. در این موارد، تورم در روزها و هفتههای بعد از درمان فروکش میکند و درد خود به خود برطرف میشود.
عفونت
درد دندان بعد از درمان کانال ریشه به دلیل عفونت: عصب کشی برای حذف پالپ عفونی از طریق داخل دندان انجام میشود. بنابراین ممکن است بعد از درمان هنوز مقداری باکتری وجود داشته باشد که میتواند منجر به بافت عفونی و درد بیشتر شود.
البته ممکن است مشکل پس از حمله سیستم ایمنی بدن و کشتن باکتریها خود به خود برطرف شود؛ اما اگر درد ادامه داشته باشد، ممکن است نیاز باشد بیمار آنتیبیوتیک مصرف کند.
مشکل پرشدن دندان
درد دندان بعد از درمان کانال ریشه به دلیل پرکردگیهای خیلی بلند: دکتر موسوی میگوید پس از اینکه دندانپزشک پالپ را از داخل دندان خارج میکند فضای خالی باید با مواد ترمیمی پر شود. اما در صورتی که پرکردگی بلند باشد، هنگام گاز گرفتن و جویدن غذا باعث درد میشود.
البته این مشکل به خودی خود برطرف نمیشود. اما با مراجعه به دندانپزشک و تنظیم پرکردگی، به راحتی از بین میرود.
درمان ناقص و ناکافی
درد دندان بعد از درمان کانال ریشه به دلیل درمان ناقص و ناکافی؛ به گفته این دندانپزشک، بعضی دندانها، بهویژه دندانهای آسیاب میتوانند چندین کانال داشته باشند. اما ممکن است دندانپزشک از درمان یک یا چند کانال غافل شود. به همین خاطر در این گونه موارد، علت اولیه درد هرگز بهبود نمییابد. بنابراین حتی پس از عصب کشی هم درد همچنان وجود دارد و دندان در تماس با گرما، سرما، دردناکتر هم میشود.
آسیب به بافت اطراف
درد دندان بعد از درمان کانال ریشه به دلیل آسیب به بافت اطراف؛ دکتر موسوی میگوید هنگام درمان کانال ریشه، اگر باکتری به طور تصادفی به بافت اطراف وارد شود، مواد پرکننده داخل کانال ریشه از انتهای کانال و نوک ریشه خارج شوند، یا اگر سوهان و وسایلی که برای تمیز کردن داخل دندان استفاده میشود (فایل اندودنتیک) از نوک ریشه خارج شود، آسیب بافتی رخ میدهد. این موارد، با بهبود بافت آسیب دیده، درد از بین خواهد رفت.
مراجعه به موقع به پزشک
به گفته این متخصص، مراجعه به موقع به پزشک ازجمله مهمترین موارد رسیدگی به دندانها و جلوگیری از آسیب بیشتر به آنهاست. درمان کانال ریشه هم روشی مؤثر برای رفع مشکلات ناشی از پالپ آسیب دیده یا عفونی است که معمولاً در از بین بردن درد دندان مؤثر است.
با این حال، اگر درد دندان پس از درمان کانال ریشه همچنان باقی بماند طبیعی است و بیشتر اوقات خود به خود برطرف میشود. البته میتواند به دلایلی که گفته شد نیز باشد.
اما اگر درد بیش از حد یا بیش از پنج روز ادامه داشته باشد باید در اسرع وقت با یک متخصص دندانپزشکی مشورت شود.