همشهری آنلاین- پریسا نوری: لطفعلی خان زند، آخرین پادشاه دلاور زندیه و سرداری رشید بود که ۶ سال بر تخت سلطنت تکیه زد و تقریبا تمامی دوران حکومتش در جنگ سپری شد. دلاوریهایی که این سردار بزرگ از خود نشان داد، سبب شد که شرقشناسان لقب «آخرین شمشیرزن شرق» را به او بدهند. لطفعلی خان زند از طبع شعر نیز برخوردار بود و در طول سلطنت کوتاهمدت خود، اقدامات عمرانی بسیاری برای ایران انجام داد.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
آقامحمدخان قاجار هیچ فرصتی را برای در هم شکستن سلسله زندیه از دست نمیداد پس از شکست لطفعلی خان، خواست در مقابل او سجده کند؛ اما خان زند نپذیرفت. آقامحمدخان دستور داد خان زند را به وقیحترین شکل شکنجه کنند. لطفعلی خان زند را بعد از شکنجه، در محضر خان قاجار کور کردند. آقامحمد خان پیکر نیمه جان آخرین شاه زند را به نشانه پیروزی با خود در شهرهای گوناگون گرداند و در برابر دیدگان مردم نمایش داد. سپس او را به تهران فرستاد و پس از آزار مجدد، دستور کشتنش را داد. به استناد منابع تاریخی، لطفعلی خان زند در سن ۲۶ سالگی به دست میرزا محمدخان در زندان تهران خفه شد و به قتل رسید.
پیکرش را در امامزاده زید در بازار قدیمی تهران به خاک سپردند. امروزه سنگ گوری بر خاکش نهادهاند. این روزها فقط تابلوی بالای سر در مقبرهی کوچک اوست که زائران امامزاده زید را چند لحظهای مبهوت قبر او میکند و هیچ گردشگری اجازه ورود به آرامگاه این سرباز شجاع ایرانی را ندارد.