همشهری آنلاین: قدیمترها که علم پیشرفت چندانی نکرده بود کیمیاگران بسیاری در سردابههای تاریک و آزمایشگاههای قدیمی به دنبال اکسیر جوانی و آب حیات بودند غافل از اینکه این دو گوهر دستیافتنی در زندگی روزمره همه آدمها وجود دارد. اگر شما هم آرزوی ۱۰۰ ساله شدن را در سر میپرورانید به این ۱۰۰ توصیه توجه و عمل کنید.
۱. پسانداز کنید
درست است که پول خوشبختی نمیآورد ولی بیپولی هم باعث دردسر میشود. کارشناسان معتقدند قدرت اقتصادی یکی از مهمترین عواملی است که بر امید زندگی تاثیر دارد. قدرت اقتصادی میتواند سطح آموزش افراد را بالا ببرد، بر تغذیه و سبک زندگی بهتر موثر است و دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی را آسانتر میکند. برای زندگی بهتر و طولانیتر باید برنامهریزی مالی داشته باشید. پسانداز داشتن برای روزهای مبادا یکی از مهمترین جنبههای برنامهریزی مالی است.
۲. بازی کنید
اگر بازیهای کامپیوتری، شما یا اطرافیانتان را از کار و زندگیانداخته دلیل نمیشود تاثیر بازی بر سلامت روح و روان را نادیده بگیریم. براساس تحقیقهای انجام شده، بازی تاثیر مثبت و مستقیمی بر امید به زندگی دارد. البته بازیهایی که شما را به دوستان و خانواده نزدیک کرده و به شما امکان ابراز وجود میدهند. نه بازیهایی که شما را از روابط خانوادگی دور میکنند. پیشنهاد میکنیم در جمعهای خانوادگی و دوستانه به جای بحث درباره گرانی گوشت و مرغ و آجیل یک بازی دستهجمعی راه بیندازید و خوش باشید.
۳. از چربیهای مفید استفاده کنید
هر چه ساختار روغن غیراشباعتر باشد، سالمتر است. روغنهای مایعی مانند روغن زیتون، روغن آفتابگردان و سویا از روغنهای مفید هستند. محققان دانشگاه «مینه سوتا» با بررسی وضعیت ۴۵ زن و مرد در رده سنی ۷۰ تا ۸۰ ساله دچار چربی خون بالا اعلام کردند مصرف روغنهای مایع میتواند با کاهش سطح کلسترول خون امکان افزایش طول عمر در آنها را بین ۵ تا ۱۵ سال، بسته به میزان کاهش سطح کلسترول افزایش دهد. علت این امر نیز وجود اسید چرب امگا ۳ و ۶ در این خوراکیهاست.
۴. به موقع و بهاندازه بخوابید
براساس تحقیقی که در سال ۲۰۰۷ منتشر شده است، کمخوابی در مردان ۲۶ درصد و در زنان ۲۱ درصد خطر مرگ را افزایش میدهد. از سوی دیگر، پرخوابی در مردان ۲۴ درصد و در زنان ۱۷ درصد باعث افزایش خطر مرگ میشود. در این تحقیق خواب کمتر از ۷ ساعت «کمخوابی» و بیش از ۸ ساعت «پرخوابی» تعریف شده است. نظم خواب نیز بر کیفیت آن موثر است. بنابراین توصیه میشود عادت کنید که سر ساعت معینی بخوابید و سرساعت معینی هم بیدار شوید تا هم به اندازه بخوابید و هم خواب باکیفیتی داشته باشد.
۵. شغلتان را دوست داشته باشید
میدانید مهمترین تهدید برای سلامت شمایی که میخواهید ۱۰۰ ساله شوید، چیست؟ استرس شغلی. طبق اعلام سازمان بینالمللی کار، استرس شغلی، هم بر سلامت کارکنان تاثیر میگذارد و هم باعث کاهش انگیزه و ایمنی افراد در محیط کار میشود.
براساس پژوهشها، انسان به طور متوسط ۲۵ درصد از عمر مفید خود را در محیط کار سپری میکند. حالا تصور کنید این مدت را صرف کاری کنید که دوستش ندارید! پس شغلتان را دوست داشته باشید یا شغلی اختیار کنید که مورد علاقه شماست.
۶. چکاپهای دورهای را انجام دهید
از ۴۰ سالگی به بعد باید سالی یک بار چکاپ کامل داشته باشید. آزمایش خون، ادرار و مدفوع، بررسی سلامت دندانها، قلب، اندامهای داخلی، عدم وجود بیماریهای زنان، عدم وجود اختلالهای بینایی و شنوایی و... را در برنامه سالانهتان قرار دهید. محققان معتقدند اگر مردم چکاپ سالانه را انجام دهند، بیش از ۵۰ درصد از مرگ و میرها کاسته خواهد شد.
۷. پیادهروی کنید
نتایج بررسیهای پژوهشگران علوم پزشکی نشان داده افرادی که در جوانی روزانه بیش از ۳۰ دقیقه پیادهروی میکنند و در کنار آن ورزشهای قدرتی هم انجام میدهند، تقریبا چهار سال بیشتر از افرادی که تحرک ندارند، به زندگی ادامه میدهند. پیادهروی علاوه بر اینکه از ابتلا به بیماریهای قلب و عروق جلوگیری میکند مفرح و آرامبخش هم هست. برای روزی ۳۰ دقیقه پیاده روی در یک پارک زیبا و آرام وقت بگذارید، چون ارزش آن چهار سال اضافهتر را دارد.
۸. به موسیقیهای آرام گوش کنید
احساسی که از ۳۰ دقیقه گوش دادن به موسیقی آرام بهوجود میآید معادل آرامشی است که از خوردن یک قرص آرامبخش حاصل میشود. براساس پژوهشهای انجام شده در دانشگاه مکگیل کانادا در سال ۲۰۱۱، گوش دادن به موسیقی، البته به شرط انتخاب درست، میتواند فرد را خوشاخلاق کند و استرس را کاهش دهد. به گفته آنها گوش دادن به موسیقیهای آرام ترشح هورمون دوپامین را در مغز افزایش میدهد. این هورمون نهتنها مسوول تولید نشاط و آرزو است بلکه به فرد توانایی و انرژی میبخشد.
۹. یاد خدا را فراموش نکنید
یک پژوهش بینالمللی که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد میگوید افراد مذهبی با اضطراب بسیار کمتری مراحل مختلف زندگی را پشت سر میگذارند. همچنین تحقیقات پژوهشگران نشان داده است افرادی که از سطح اعتقادات مذهبی بهتری نسبت به دیگران برخوردارند کمتر دچار افسردگی و به طور کل بیماریهای روحی و روانی میشوند. این گروه از افراد هنگام رو به رو شدن با مشکلات، انعطافپذیری بیشتری از خود نشان میدهند. دانشمندان همچنین دریافتند که سرطان در بین افراد مذهبی کمتر شایع است.
۱۰. به لوازم آرایش کممحلی کنید
دانشمندان سازمان غذا و داروی آمریکا دریافتهاند که در محصولات آرایشی، بهخصوص تقلبیها سه ماده خطرناک شیمیایی فرمالدئید، فتالات و تولوئن وجود دارد که در درازمدت میتواند عمر انسان را دست کم پنج سال کوتاه کند.
مواد آرایشی تقلبی، بهخصوص رژلبها دارای سرب هستند؛ مادهای که بر سیستم عصبی تاثیر میگذارد و در درازمدت سبب کاهش یادگیری و ایجاد اختلالهای رفتاری میشود. سرب همچنین یکی از عوامل احساس کسالت دائم در افراد و ایجاد کمخونیهای مزمن است. اگر شما هم جزو دو سوم از جمعیت زنان دنیا هستید که از لوازم آرایشی استفاده میکنید، کمی تجدید نظر کنید.
۱۱. با آفتاب، ضد باشید
اداره غذا و داروی آمریکا تابستان سال ۲۰۱۲ میلادی اعلام کرد میزان مرگ و میر زنان ۲۰ تا ۳۹ سالهای که از کرمهای ضدآفتاب استفاده نکردهاند و پس از ابتلا به نوعی سرطان پوست جانشان را از دست دادهاند ۵۰ درصد افزایش یافته است. با این حال، اوضاع چندان هم بد نیست چون به گفته کارشناسان استفاده صحیح از کرمهای ضدآفتاب عمر انسان را دست کم ۱۰ سال افزایش میدهد. کرم ضد آفتاب سن و سال و جنسیت نمیشناسد. همه آدمها از چهارماهگی میتوانند و باید از این کرمها استفاده کنند.
۱۲. تناسب وزن و اندام را حفظ کنید
حفظ «تعادل وزن» راز طول عمر است. برای این منظور باید از «رژیم غذایی سالم» پیروی کرد. رعایت هرگونه رژیم غذایی غیراصولی میتواند به سلامت سلولهای بدن آسیب وارد کند. «شاخص توده بدنی» (BMI) از تقسیم وزن به کیلوگرم به اندازه قد به متر، به توان ۲ به دست میآید. به ازای هر یک کیلوگرم کاهش وزن در راستای رسیدن به وزن ایدهآل، سلامت بدن به میزان ۵ درصد و طول عمر به اندازه یک ماه و دو هفته افزایش مییابد.
۱۳. درست بنشینید، بایستید و بخوابید
شاید باورتان نشود اما روش صحیح نشستن، ایستادن و خوابیدن، کیفیت عمرتان را زیاد میکند.
برای درست نشستن، پاها باید کاملا روی زمین قرار گیرند و زانوها در راستای استخوان لگن یا کمی پایینتر باشند. گودی کمر نیز باید با بالش کوچکی پر شود. در یک ایستادن درست، ستون فقرات باید کاملا صاف باشد و سر رو به جلو قرار گیرد. روش درست خوابیدن هم این است که یک بالش به نحوی که قوسهای طبیعی ستون فقرات حفظ شود، زیر کمر قرار گیرد. اگر به پهلو میخوابید بهتر است یک بالش کوچک بین دو زانوی خم شده خود قرار دهید. قرار نیست فقط به ۱۰۰ سالگی برسید، قرار است یک ۱۰۰ ساله سالم با پاها، کمر و زانوهای سالم باشید.
۱۴. از تماس با مواد شیمیایی پرهیز کنید
استنشاق مقدار زیاد بخارهای اسیدی میتواند منجر به سوختگی مجاری تنفسی و ششها شود. بعضی از این حلالها از طریق پوست جذب و منجر به سرگیجه، بیقراری و تهوع میشوند. خانمهای خانهدار هم بدانند که مواد شیمیایی موجود در شویندهها میتواند وارد سیستم گردش خون شده و مسمومیتهایی ایجاد کنند. هنگام استفاده از شویندهها حتما از دستکشهای مناسب و ماسک استفاده کنید و مطلقا مواد شوینده را با هم مخلوط نکنید.
۱۵. گل و گیاه پرورش دهید
به گفته پژوهشگران فرانسوی با پرورش گل و گیاه احساسهای شادیآور و حس رضایت از زندگی تا ۵۰ درصد افزایش مییابد و افرادی که به این کار علاقهمند هستند روحیه با نشاطتر ی دارند. رنگ سبز گیاهان و بوی عطر گلها استرس روزانه را از بین میبرد. از بین رفتن استرس هم که احتمال بروز سکته را تا ۴۰ درصد کاهش میدهد. حساب کنید که این گلدانهای کوچک چه تاثیری بر سلامتتان خواهند داشت. پس برای خودتان یک باغچه کوچک یا حتی چند گلدان دست و پا کنید و از گلکاری و باغبانی لذت ببرید.
۱۶. از موهایتان مراقبت کنید
اما مو چه ربطی به طول عمر دارد؟ پاسخ این سوال را سازمان بهداشت جهانی در گزارش سال ۲۰۰۷ داده است: استفاده نکردن از رنگها و سایر مواد شیمیایی برای رنگ کردن و حالت دادن به موها میتواند دست کم پنج سال به عمر انسان بیفزاید. شاید بیشتر تعجب کنید اگر بدانید آسیبی که نور خورشید به موها میزند تنها در ریزش و طاسی نیست، در بعضی از افراد این تابش منجر به سفیدی زودرس موها در سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی میشود. برای جلوگیری از این پیری زودرس، از مواد معدنی، اسید فولیک و ویتامین B بیشتر استفاده کنید و مراقب موهایتان باشید.
۱۷. متعادل باشید
در ایجاد احساس رضایت از زندگی، حرف اول را زندگی خانوادگی میزند و نه موفقیت شغلی؛ این نکته را نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۰۷ در هنگکنگ انجام شد ثابت کرده است. پس به توصیه روانشناسان گوش کنید و مراقب تعادل بین کار و زندگی خانوادگی خود باشید چرا که درآمد بالا بدون داشتن روابط خانوادگی خوب، نمیتواند احساس خوشایندی در شما ایجاد کند.
۱۸. واکسنها را بزنید
«اجرای برنامه واکسیناسیون، در کشورهای مختلف به طور میانگین بیش از ۲۰ سال به عمر انسان افزوده است.» همین یک جمله از زبان یکی از مدیران ارشد برنامه واکسیناسیون سازمان بهداشت جهانی کافی است تا به اهمیت سوزن زدن پی ببرید.
به گزارش سازمان بهداشت جهانی در یک قرن گذشته با اجرای برنامه واکسیناسیون گسترده توسط کشورهای مختلف، شیوع بیماریهای خطرناکی مانند دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، سرخک و فلج کودکان با موفقیت کنترل و در بسیاری از کشورها عملا ریشهکن شدهاند.
۱۹. ورزش کنید
اگر ورزش کردن برایتان سخت است یا حوصله و وقت ندارید، طرف صحبت یکی از مدیران مرکز ملی مبارزه با سرطان آمریکا هستید: «اگر تا به حال ورزش نمیکردید، باید بدانید چند دقیقه شنا کردن و دویدن میتواند مانع ابتلا به بیماریهای کشنده و افزایش طول عمر شود.» دانشمندان این مرکز باور دارند، صرفنظر از وزن، سن و... پرداختن به ورزشهایی مانند شنا و دو و میدانی میتواند عمر انسان را تا هفت سال افزایش دهد. خلاصه اینکه اگر ورزش نمیکنید، بدانید که ۱۰۰ ساله شدن آرزوی محالی است.
۲۰. از تکنولوژی درست استفاده کنید
نه خوره تکنولوژی شوید نه با آن بیگانه باشید. در نیمه اول قرن ۱۴ جمعیت اروپا به دلیل شیوع بیماریهای واگیردار و... از ۸۰ میلیون نفر به ۶۰ میلیون نفر کاهش یافت اما در قرنهای ۲۰ و ۲۱ به دلیل پیشرفت فناوری آمار مرگومیرکاهش یافت و عمر انسان به بالای ۷۰ سالگی رسید. جمعیتشناسان معتقدند با پیشرفت فناوری، متوسط عمر انسان در ۵۰ سال آینده به بیش از ۱۲۰ سال هم میرسد. پس باید با تکنولوژی دوست بود اما در حد تعادل. بعضی از این تکنولوژیها مثل تلفنهای همراه یا لپتاپ عوارض خاص خودشان را دارند؛ تلفن همراه بیش از آنکه به دلیل امواجش برای انسان مضر باشد، متهم ردیف اول بیش از ۴۰ درصد تصادفهاست.
۲۱. سیگار نکشید
آیا میدانستید که آمار سیگار کشیدن در کشورهای توسعه یافته به خاطر بالا رفتن آگاهیها درباره اثرهای منفی سیگار م شده اما مصرف سیگار در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش است؟ ساکنان این مناطق که ما هم جزیی از آن هستیم سالانه بیش از ۱۵ میلیارد نخ سیگار دود میکنند؛ آمار هولناکی است! طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی سیگار کشیدن یکی از مهمترین علل مرگهای قابل پیشگیری است. با ترک سیگار و دوری از دود آن میتوانید به راحتی ۲۵ سال به عمرتان بیفزایید. به هر حال اگر سیگاری هستید، دور ۱۰۰ ساله شدن را خط بکشید.
۲۲. آنتیاکسیدان را بشناسید و مصرف کنید
به گفته پژوهشگران مرکز تحقیقات پزشکی- تغذیهای دانشگاه «ساسکاچوان»، مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان مانند انواع غذاهای دریایی، میوهها و سبزیها به ویژه انواع قرمز، زرد و سبز تیره به میزان ۵ تا ۹ عدد در روز، باعث افزایش طول عمر بین ۲/۹ تا ۳/۱۰ میشود. بهتر است این خوراکیها به صورت خام مصرف شود. این ترکیبها باعث از بین رفتن رادیکالهای آزاد و جلوگیری از ابتلا به انواع سرطانها میشود.
۲۳. خانهتان را ضدزلزله کنید
زلزله ۳/۷ ریشتری که در دسامبر ۲۰۱۲ سواحل شمال شرقی ژاپن را لرزاند، فقط ۱۳ مجروح داشت. در اینکه زلزله میتواند منجر به مرگ شود هیچ شکی نیست اما آمار مرگ و میرهای ناشی از زلزله در کشورهای زلزلهخیزی مثل ژاپن نشان میدهد که میتوان از این پدیده غیرقابل پیشبینی در امان ماند. به گفته کارشناسان استفاده از مصالح نوین و سبک به جای مصالح سنتی و سنگین هزینه ساخت ساختمان را ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش میدهد اما احتمال تخریب آنها هنگام بروز یک زلزله ۷ ریشتری یا بیشتر تنها ۲ درصد است. ارزش هزینه کردن دارد، مگر نه؟
۲۴. حیوانات را دوست داشته باشید
شاید باور نکنید که قناری کوچولوی شما چه تاثیری میتواند بر زندگیتان داشته باشد. به اعتقاد روانشناسان داشتن حیوان خانگی از بروز ۵۰ درصد افسردگیها پیشگیری میکند. محققان فرانسوی در سال ۲۰۱۱ اعلام کردند افرادی که از یک حیوان خانگی مثل پرندگان نگهداری میکنند به مراتب شادتر و سالمتر از افرادی هستند که علاقهای به این کار ندارند. حضور حیوان خانگی در محیط خانه کاهش فشار خون و کاهش حملات قلبی را به همراه دارد. البته همه اینها به شرطی است که به سلامت حیوان خانگیتان اهمیت بدهید و برای چکاپ دورهای به دامپزشک مراجعه کنید تا سلامت خودتان به خطر نیفتد.
۲۵. دوست داشته باشید
«اگر میخواهید عمر بیشتری داشته باشید، هر ماه برای قرارهای دوستانه برنامهریزی کنید.» این توصیه عجیب روانشناسان استرالیایی است که در نظریه «۱۰۰ راه برای رسیدن به ۱۰۰ سالگی» ارائه کردهاند. آنها بر این باورند همراهی با دوستان خوب از بروز بیماریهای قلبی عروقی و افسردگی جلوگیری میکند، مدت نقاهت بیماری را کاهش میدهد و موجب میشود تا فرد آسیبدیده باحمایت عاطفی دوستانش زودتر به شرایط طبیعی برگردد. برای دوستان خوبتان وقت بگذارید واز با هم بودن لذت ببرید و طول عمرتان را افزایش دهید.
۲۶. به روانشناس و مشاور مراجعه کنید
در زندگی لحظههایی وجود دارد که نهتنها به ۱۰۰ ساله شدن فکر نمیکنید بلکه میخواهید زمین دهان باز کند و در آن فرو روید. ترس، اضطراب، غم یا خشم شما را به مرز جنون میبرد. کمک گرفتن از یک مشاور یا روانشناس در همان مراحل اولیه از بروز ۸۰ درصد بحرانها پیشگیری میکند. نباید اجازه دهید مشکل ایجاد شده همه زندگیتان را تحت تاثیر قرار دهد. شاید بهترین توصیه این باشد که نگذارید بحران پیش بیاید، هر از گاهی برای چکاپ روحیه و روانتان سری به یک روانشناس یا مشاور بزنید.
۲۷. با طبیعت آشتی کنید
پنج دقیقه نخست حضور در فضای سبز بیشترین تاثیر را در سلامت روانی شما دارد. این مدت زمان هر چقدر بیشتر شود نشاط بیشتری نصیبتان میشود. پژوهشگران بر این باورند که تداوم حضور در طبیعت طول عمر انسان را افزایش میدهد. بهترین شاهدش آدمهای پیر و سالمی هستند که در مناطق بکر روستایی زندگی میکنند. برای حضور منظم و مداوم در طبیعت برنامهریزی کنید. یک کوهپیمایی هفتگی، گردش در اطراف شهر به صورت ماهانه و یا حتی قدم زدن روزانه در پارک محل، کار خودش را میکند. همچنین در خانه خودتان، هر چقدر هم کوچک باشد، گلدان داشته باشید و بسته به وقت و حوصله خودتان باغبانی کنید.
۲۸. افسردگی را درمان کنید
براساس آمار رسمی سازمان بهداشت جهانی علت ۵۲ درصد از بیماریهای جسمی(روانتنی) و علت ۸۲ درصد خودکشیها، مشکلات روانی به ویژه افسردگی است. خبر خوش اینکه به طور تقریبی ۹۰ درصد اختلالهای اضطرابی و افسردگیها در همان مراحل اولیه به طور کامل درمان میشوند اما هر چه زمان بیشتری از دست بدهید این احتمال هم کمتر میشود. بنابراین اگر مدام دچار تنش میشوید، بیحوصله هستید، احساس بیهودگی و خستگی مفرط میکنید و حس خوبی به زندگی ندارید، حتما به یک روانپزشک مراجعه کنید، چون سلامتیتان در خطر است.
۲۹. طب مکمل را در علم پزشکی روز دنبال کنید
اگر به طب سنتی عقیده دارید و پزشکها و تجویزهای آنها را جدی نمیگیرید، به توصیه سازمان بهداشت جهانی توجه کنید که : «استفاده از روشهای سنتی درمانی به شرطی کارآمد هستند که در کنار علم پزشکی مدرن و به صورت مکمل انجام شوند.» پژوهشگران ژاپنی هم به این نتیجه رسیدهاند که اگر داروهای گیاهی یا درمانهای سنتی به صورت علمی، توسط افراد متخصص و در کنار پزشکی روز تجویز شوند تا ۶۵ درصد تاثیر مثبتی در روند درمان دارند.
۳۰. با اقوام ارتباط برقرار کنید
همین که رفت و آمد فامیلی و معاشرت با کسانی که دوستشان دارید حال شما را بهتر میکند دلیل خوبی است که این ادعای پژوهشگران را بپذیریم که روابط فامیلی و به اصطلاح صله رحم امید زندگی را زیاد میکند. حمایت عاطفی و حضور خانواده به عنوان پشتیبان برای مواقع نیاز، به ما آرامش میدهد. محققان بر اطمینان به آینده به عنوان نتیجه معاشرت با فامیل تاکید زیادی کردهاند. همین امیدواری، حس اطمینان و آرامش بر ارتقای کیفیت سلامت روحی شما تاثیر مثبت دارد.
۳۱. با همکارانتان خوب باشید
براساس پژوهشهای بینالمللی ۲۴ درصد استرس شغلی ناشی از نوع روابط با همکاران است. اگر شاغل هستید، درباره روابطی که با همکاران خود دارید، کمی فکر کنید. شاید لازم به تجدید نظر باشد. اگر روابط مثبتی با آنها ندارید، در محیطی پر از استرس، ناراحتی و خستگی کار میکنید. پس اگر میخواهید از آسیبهای جسمی و روانی چنین استرسی در امان باشید، سعی کنید روابط خوبی با همکارانتان برقرار کنید.
۳۲. به سینما بروید و تئاتر ببینید
آیا میدانستید که در دنیا برخی از روانشناسان در زمینه رواندرمانی با سینما تحقیق میکنند؟ همین کافی است تا به اهمیت هنرهای نمایشی در درمان اختلالهای فکری و در سادهترین حالت رسیدن به آرامش پی ببرید.
براساس تحقیقهای انجام شده دیدن فیلمهای سینمایی مناسب و تئاتر از بهترین فرصتهایی است که به ما کمک میکند به بینش و شناخت جدیدی از خودمان برسیم. دیدن فیلم یا تئاتر مناسب یک روش بسیار موثر برای رسیدن به آرامش و کنده شدن از جنجالهای روزمره است: جایی مینشینید، آرامآرام چیزی میخورید و دو ساعتی به هیچ کاری فکر نمیکنید.
۳۳. خانهتان را تمیز و مرتب نگه دارید
خانه در سلامت روان آدمها به حدی اهمیت دارد که رشتهای به نام «معماری روانشناختی» ایجاد شده است. نظم و تمیزی خانه هم اهمیت زیادی دارد. پژوهشگران سوئدی ثابت کردهاند که خودداری از تمیز کردن خانه، افراد سالم را دچار افسردگی و بیحوصلگی میکند و علائم افسردگی را در افراد افسرده افزایش میدهد. براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی سالانه بیش از یک میلیون نفر بر اثر آلودگیهای درون خانه جان میبازند و استفاده از گیاهان باعث کاهش این آلودگیها میشود.
۳۴. از آلودگی هوا دوری کنید
طبق اعلام مسوولان وزارت بهداشت سالانه ۱۰ هزار و ۶۰۰ مرگ منتسب به آلودگی هوا در کشور ثبت میشود که هر کدام از ما موظفیم سهم خود را از آلودگی هوا کاهش دهیم.
توصیه میشود که از خودروی شخصی استفاده نکنید و معاینه فنی خودرو و سرویس دائمی دستگاههای سرمایشی وگرمایشی خانه را دست کم نگیرید. از طرفی با دانستن اینکه انسان در هر دقیقه ۱۲ تا ۲۰ مرتبه هوا را به درون ششهایش میکشد، باید بیشتر مراقب ریههای خود باشیم. اگر برایتان مقدور است به شهرهای کوچک یا نقاط خوش آب و هوا نقل مکان کنید و در روزهای افزایش آلودگی هوا به هشدارهای ایمنی توجه کنید.
۳۵. تا میتوانید بخندید
آدمها سه جور میخندند: لبخند جزیی میزنند، میخندند یا قهقهه میزنند. محققان مرکز پژوهشهای علوم روانی بریتانیا علاوه بر این تقسیمبندی گفتهاند کسانی که قهقههمیزنند بیشتر از دو گروه دیگر عمر میکنند. میانگین طول عمر افرادی که خندههای کوچک دارند ۴۵ سال، آنها که خندههای متوسط دارند ۷۳ سال و قهقههزنندهها به ۸۰ سال میرسد. خنده همچنین منجر به کاهش هورمونهای تولیدکننده استرس مانند کورتیزول و اپینفرین میشود.
هنگام خنده، مغزاندروفینهایی را آزاد میکند که به کاهش بعضی از دردهای جسمانی هم کمک میکنند. اگر بدانید که به گفته محققان مرکز پزشکی دانشگاه مریلند در سال ۲۰۰۵ خنده باعث اتساع لایه داخلی عروق خونی، اندوتلیوم عروق و افزایش جریان خون میشود، حتما بیشتر میخندید.
۳۶. از مسواک و نخ دندان حتما استفاده کنید
مطابق پژوهشی منتشر شده در سال ۲۰۱۱ مسواک نزدن در شب ۲۰ تا ۳۵ درصد و عدم استفاده از نخ دندان ۳۰ درصد میزان مرگ و میر افراد را افزایش میدهد. گفته میشود دستکم دوبار مسواک زدن در روز با خمیردندانهای حاوی فلوراید کم لازم است اما کافی نیست. برای تمیز نگهداشتن شیارهای بین دندانی، حتما باید بهطور منظم و دستکم روزی یکبار از نخ دندان استفاده کنید. برای نظافت دندانهای خود وقت بگذارید و حوصله کافی به خرج دهید.
۳۷. مرتب به دندانپزشک خود سر بزنید
مطابق با پژوهشهای انجام شده مرگ و میر افرادی که اصلا به دندانپزشک مراجعه نمیکنند در مقایسه با افرادی که دو یا سه بار در سال مراجعه میکنند ۳۰ تا ۵۰ درصد بیشتر است. توصیه میشود دستکم سالی یک یا دوبار برای انجام معاینههای دورهای به دندانپزشک مراجعه کنید. ممکن است این اقدام هزینهساز باشد اما هزینه درمان دندان بسیار بالاتر است. در مورد دورههای زمانی مراجعه، دندانپزشک شما بهترین مرجع است.
۳۸. آقایان خانهداری کنید!
تقریبا برای همه اثبات شده که افراد فعال و پرتحرک بیشتر از آدمهای کمتحرک و تنبل، عمر میکنند اما تعداد زیادی از افراد نمیدانند چه مقدار فعالیت بدنی و ورزش میتواند موجب افزایش طول عمر شود؛ آخرین پژوهشها روی افراد ۳۵ تا ۵۵ ساله در سال گذشته نشان داد هر نوع فعالیت بدنی میتواند موجب افزایش طول عمر شود اما آن دسته از کارهایی که به نسبت سنگینتر هستند؛ مانند خانهداری، حتی برای آقایان! تاثیر چشمگیری در کاهش خطر مرگ زودهنگام و افزایش طول عمر دارند.
۳۹. از کیفیت اتاق و تختخوابتان اطمینان حاصل کنید
مطابق نظر رئیس انجمن طب کار ایران، افراد کمخواب ۱۰ برابر بیش از سایرین در تصادفات رانندگی سهم دارند و به دلیل تمرکز ناکافی دچار شدیدترین حوادث و سوانح رانندگی و شغلی میشوند. از آنجا که یکی از جنبههای اصلی کیفیت و میزان خواب، جای خواب است، توجه به اتاق و رختخواب میتواند سهم مهمی در کاهش این مشکلات داشته باشد. یکی از مهمترین عوامل خواب کم و بیکیفیت، استفاده از لوازم الکترونیکی و ارتباطی در اتاق خواب است. این خوابخرابکنها را به اتاق خواب خود راه ندهید. اتاق خواب نه سینماست، نه دفتر کار است و نه جایی برای خیاطی کردن و اتو کردن لباس و کارهای متفرقه.
۴۰. راننده و عابر قانونمداری باشید
براساس آمار پزشکی قانونی در سال گذشته بیش از ۲۰ هزار نفر در تصادفات جادهای جان خود را از دست دادهاند. در این میان ۴/۴۰ درصد تلفات را رانندگان و ۵/۲۲ درصد را عابران پیاده تشکیل دادهاند. این آمار نشان میدهد که مهمترین عامل مرگ و میر در کشورمان تصادفات رانندگی است و صرفا هم منحصر به سرنشینان خودرو نمیشود و سهم عابران نیز در آن قابل توجه است. ناگفته پیداست که هم باید درست رانندگی کنیم و هم باید بهعنوان عابر پیاده حتما از مکانهای مشخص و با دقت کامل عبور کنیم. رعایت قوانین رانندگی از فاکتورهای مهم در محاسبه شاخص امید به زندگی به شمار میرود.
۴۱. پوکی استخوان را کنترل و پیشگیری کنید
مرگ خاموش پس از سن ۳۵ سالگی گریبانگیر خانمها میشود. هرگونه کاهش قد ناگهانی، دردهای استخوانی و شکستگی در اثر ضربه خفیف را جدی بگیرید. پس از سن ۶۵ سالگی از هر ۳ زن، یک نفر دچار شکستگی مهره و پس از ۷۰ سالگی از هر ۵ زن یک نفر دچار شکستگی استخوان لگن میشود. اگر دوست دارید در جشن تولد ۱۰۰ سالگیتان کمی هم دستافشانی کنید، بدانید مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم، ورزش، دوری از دخانیات و قرار گرفتن در معرض نور خورشید در پیشگیری از پوکی استخوان موثرند.
۴۲. دیابت را کنترل کنید
خبرخوش اینکه از دیابت نوع ۲ که متاسفانه خیلی هم شایع است، میتوانید پیشگیری کنید. راز پیشگیری از دیابت نوع ۲ تغذیه مناسب و فعالیت بدنی کافی است که به ویژه برای افراد در معرض خطر ابتلا به این نوع دیابت بسیار مهم است. اگر به دیابت مبتلا هستید بارعایت نکات زیر میتوانید از پیشرفت بیماری و البته ابتلا به عوارض جدی آن پیشگیری کنید؛ اندازهگیری قندخون، کنترل فشار خون، کنترل چربی خون، ترک سیگار و داشتن وزن متعادل.
۴۳. مراقب شنواییتان باشید
حتی صدای مداوم و غیرآزاردهنده برای انسان مضر است و حساسیت گوش را نسبت به انواع صداها کم میکند. شنیدن صدایی با شدت صوتی ۱۰۰ دسیبل به مدت ۱۰ دقیقه، نیاز به استراحتی به مدت ۲۰ دقیقه در محیطی کاملا آرام دارد تا اثر آن را جبران کند. اگر چه نمیتوانید برخی از آلودگیهای صوتی را کم کنید اما میتوانید با صدای خیلی بلند به موزیک گوش ندهید. اگر در محیط پر سر و صدایی مثل کارخانه کار میکنید حتما از محافظهای مخصوص گوش استفاده کنید. اگر در سنین سالمندی هستید بهتر است هر ۶ ماه یکبار برای انجام تست شنوایی به مراکز شنواییسنجی مراجعه کنید تا در صورت نیاز برایتان سمعک تجویز شود.
۴۴. کمربند و کلاه ایمنی را هرگز فراموش نکنید
اگر کمربند و کلاه ایمنی را زیاد جدی نمیگیرید بدانید: در سال گذشته ۶/۳۵ درصد تلفات رانندگی مربوط به سرنشین غیرراننده یا ترک وسیله نقلیه بوده و مهمترین عامل مرگ در تصادفها ضربه به سر با سهم ۱/۵۴ درصد گزارش شده است. در موارد بسیاری هم ضربههای وارد شده منجر به مرگ نمیشوند اما باعث ضایعاتی جدی مانند قطع نخاع میشوند. این وسایل ایمنی از فاکتورهای مهم در محاسبه شاخص امید زندگی است. مطلقا این دو وسیله حیاتی را بازیچه و مزاحم ندانید.
۴۵. از آلزایمر پیشگیری کنید
براساس تحقیقهای انجام شده، طول عمر قابل پیشبینی برای یک فرد مبتلا به آلزایمر، یک دوم طول عمر قابل پیشبینی برای یک فرد سالم با همان شرایط است. در هر ۷ ثانیه یک نفر به بیماری آلزایمر مبتلا میشود و تا سال ۲۰۴۰ تعداد مبتلایان به آلزایمر در جهان به ۸۱ میلیون نفر می رسید. ۷۰ درصد شیوع این بیماری مربوط به کشورهای در حال توسعه و جهان سومی است. اگر میخواهید یکی از این ۸۱ میلیون نفر نباشید اجازه ندهید ذهنتان تنبل شود. تحقیقات سال ۱۹۹۸ نشان دادهاند مبتلایان به آلزایمر، در مقایسه با دیگران، در فاصله سنی ۲۰ تا ۶۰ سالگی کمتر به ورزش و حرکات بدنی میپرداختهاند.
۴۶. ازدواج کنید
متاهلها مدام میگویند خوش به حالت که مجردی؛ برو خوش باش. آنها احتمالا خبر ندارند که ازدواج کردن به اندازه ترک سیگار بر سلامت و امید به زندگی تاثیر دارد. باورش سخت است ولی تحقیقها نشان داده که ازدواج موفق به خاطر ایجاد حس امنیت و شادی تا ۹ ماه امید زندگی را افزایش میدهد؛ البته به شرطی که ازدواجی اصولی و براساس معیارهای صحیح باشد.
۴۷. مطلقا خوددرمانی نکنید
تحقیقهای انجمن داروی آمریکا نشان داده مردم کشورهای در حال توسعه ۱۰ تا ۱۵ درصد بیش از مردم کشورهای توسعهیافته خودسرانه دارو مصرف میکنند و از میان این افراد ۱۰ درصد عوارض شدید دارویی مانند خونریزی دستگاه گوارش، نارسایی کبد و کلیه، سکته، افزایش فشار خون و... را تجربه میکنند. درست است که یک قرن زندگی، کولهباری از تجربه به همراه دارد اما معنایش این نیست که در همه امور تخصص دارید. پس لطفا پایتان را از کفش پزشکها بیرون بیاورید و دست از خوددرمانی برای خودتان و دیگران بردارید.
۴۸. به مزاجتان توجه کنید
از ۶۵ سالگی به بعد هر ۳ تا ۴ ساعت یکبار به دستشویی بروید. اجابت مزاج یکی از ارکان مهم سلامتی سیستم معدهای-رودهای و عضلات کف لگن است و به تاخیرانداختن آن باعث یبوست میشود. برای جلوگیری از یبوست و درمان آن آب کافی بنوشید. سبزی، روغن زیتون یا روغن بادام شیرین، نان تیره سبوسدار، انجیر و آلو بخورید. مصرف انواع فستفود، چای، قهوه، شکلات، کاکائو و سیگار را قطع کنید یا کاهش دهید. هر تغییر در اجابت مزاج مانند یبوست یا اسهال بیش از دو هفته، وجود خون در مدفوع، درد در ناحیه شکم، دفع ناکامل و کاهش وزن میتواند را با پزشک در میان بگذارید ...
۴۹. مراقب گوشتان باشید
پژوهشهای دانشگاه جان هاپکینز آمریکا در سال ۲۰۱۰ نشان داده بیش از نیمی از افراد بالای ۷۰ سال مشکل شنوایی دارند و این مشکل غالبا از ۵۰ سالگی به بعد شروع میشود. این در حالی است که کمتر از یک پنجم افراد بالای ۷۰ سال از سمعک یا دیگر وسایل کمکی برای شنوایی استفاده میکنند. مراقب سلامت گوشهایتان باشید. در معرض سر و صدای زیاد قرار نگیرید، عفونت گوش را سریع درمان کنید و از وارد کردن اجسام تیز به گوشتان بپرهیزید. شما این گوش را تا ۱۰۰ سالگی لازم دارید.
۵۰. چکاپهای خانگی را منظم انجام دهید
حالا که دارید به سمت ۱۰۰ سالگی میروید، باید چشم و گوشتان را خوب باز کنید. تغییر در رنگ پوست، ریزش شدید مو، تغییر رنگ و یا بوی ادرار و مدفوع، تب، تغییر حالت پوست، احساس ضعف و خستگی مفرط و... میتوانند علامت وجود یک اختلال باشند. بنابراین چکاپهای خانگی را فراموش نکنید. بسیاری از انواع سرطان مانند سرطان پستان از طریق همین چکاپها قابل تشخیص به موقع هستند. تحقیقها نشان داده کسانی که در مراحل ابتدایی بیماری متوجه آن شدهاند، شانس بیشتری برای بهبود داشتهاند.
۵۱. در مقابل بیماریها مثبت و محکم باشید
زود جا نزنید. ۱۰۰ ساله شدن راه پر فراز و نشیبی دارد. اگر خدای نکرده بیماری سراغتان آمد، قبل از اینکه فکر کنید اجلتان رسیده و رو به قبله دراز بکشید، دست و پایتان را جمع کنید. بیماریتان را بپذیرید، درباره آن اطلاعات واقعبینانه به دست آورید و امیدوارانه به درمان روی آورید. محققان دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس در تحقیقی دریافتهاند ۵۷ درصد بیمارانی که روحیه خود را در طول درمان حفظ میکنند، از خطر مرگ رهایی مییابند.
۵۲. سفر کنید
بررسی عدهای از روانشناسان که نتایج آن در سال ۲۰۰۸ منتشر شده، نشان میدهد که سفر میتواند مهارتهای ارتباطی را در افراد تقویت کند و آنها را برای کنار آمدن با تفاوتهای نزدیکان و پذیرفتن محدودیتهای زندگی اجتماعی آمادهتر کند.
کارشناسان معتقدند داشتن روابط اجتماعی گستردهتر و بهتر یکی از مواردی است که بر افزایش امید زندگی اثر میگذارد. فواید سفر آن هم از نوع دستهجمعی، پیر و جوان نمیشناسد.
۵۳. قندخونتان را کنترل کنید
نتایج تحقیقات دانشگاه پنسیلوانیا نشان داده تا سال ۲۰۰۴ ابتلا به دیابت نوع یک در کودکان زیر پنج سال آمریکایی تا ۷۰ درصد افزایش یافته و تعداد موارد تشخیص این بیماری تا سن ۱۴ سالگی، رشد ۲۹ درصدی داشته است. در دنیا، هر ۱۰ ثانیه یک نفر به دلیل عدم آگاهی از دیابت و روشهای کنترل آن، جان خود را از دست میدهد. هر ۳۰ ثانیه نیز یک نفر در جهان به علت ابتلا به زخم پای دیابتی، پای خود را از دست میدهد. برای اینکه بتوانید کمی از کیک تولد ۱۰۰ سالگیتان بخورید، ورزش و تغذیه سالم را فراموش نکنید تا به دیابت مبتلا نشوید و اگر دیابت دارید هم به خوبی بتوانید آن را کنترل کنید.
۵۴. مراقب دستگاه گوارشتان باشید
دستگاه گوارش تحت تاثیر تغییرهای روحی و جسمی قرار میگیرد. هر چقدر سن بالاتر میرود مشکلهای گوارشی مانند یبوست و اختلال در کارکرد روده بزرگ بیشتر گریبانگیر فرد میشود. به طور کلی سه دسته از بیماریهای گوارشی در دوران سالمندی بروز میکنند: سرطانهای مربوط به کارکرد دستگاه گوارش، بیماریهای بدخیم گوارشی و بیماریهای کمخونی. سرطانهای مری، معده، اثنیعشر و روده بزرگ در دهههای ۵۰ و ۶۰ زندگی بیشتر دیده میشود. تغذیه سالم و آرامش روحی در کنترل و پیشگیری از این مشکلات تاثیر بسیاری دارند.
۵۵. فشارخون را کنترل و پیشگیری کنید
تحقیقی در سال ۲۰۰۱ تحقیقات در آمریکا، نشان داده بالا رفتن فشار خون در دوران سالمندی، کیفیت زندگی فرد را مختل میکند. برای افزایش کیفیت زندگیتان، بر کیفیت مواد غذایی که میخورید بیفزایید. مصرف نمک و چربی را به حداقل برسانید و حداقل روزی ۲۰ تا ۳۰ ورزش سبک انجام دهید. در این صورت از سکتههای مغزی و قلبی در امان خواهید بود.
۵۶. درست و به موقع درمان کنید
بیتوجهی به بیماریها یکی از موانع ۱۰۰ ساله شدن شماست. محققان آمریکایی میگویند ۱۰ درصد از کسانی که به موقع به پزشک مراجعه نمیکنند، جان خود را از دست میدهند.
بنابراین فرصتسوزی نکنید. برای هر بیماری به متخصص مربوط مراجعه کنید و داروهایتان را درست و کامل استفاده کنید. بر طبق نتایج پژوهشی در آمریکا ۱۰ تا ۳۰ درصد بیماریهایی که به درستی درمان نمیشوند، مزمن میشوند.
۵۷. معاینه دورهای پروستات را جدی بگیرید
اگر نصف راه را تا فوت کردن شمع تولد ۱۰۰ سالگیتان طی کردهاید، معاینه سالانه پیشگیری از سرطان پروستات را فراموش نکنید. تحقیقهای انجمن سرطان کانادا نشان داده در ۴۲ درصد مردان بالای ۵۰ سال احتمال ابتلا به سرطان پروستات وجود دارد و در ۷۰ درصد مردان بالای ۸۰ سال نیز شواهدی از سرطان پروستات دیده میشود.
توصیه میشود تمام مردان بالای ۵۰ سال هر ساله معاینه پزشکی کامل سرطان پروستات را انجام دهند. مصرف زیاد گوشت قرمز، سابقه خانوادگی و سر و کار داشتن با کود و لاستیک احتمال ابتلا به سرطان پروستات را دو برابر افزایش میدهد.
۵۸. خانمها تست پاپاسمیر را انجام دهید
تست پاپ اسمیر راه شناسایی زودرس سرطان دهانه رحم است. تمام زنان متاهل بین ۲۰ تا ۷۰ سال باید این آزمایش را انجام دهند. در نوبت اول و دوم فاصله آن یک سال است و بعد از آن هر سه سال یکبار تکرار میشود. سرطان دهانه رحم اغلب در زنان بالای ۴۰ سال رخ میدهد و در صورت تشخیص به موقع تا ۸۰ درصد قابل درمان است.
۵۹. بچهدار شوید
حتما تعجب میکنید اگر بدانید براساس پژوهشهای انجام شده امید به زندگی و سلامت روحی افرادی که دارای فرزند هستند بیشتر است. عجیبتر اینکه با افزایش تعداد فرزندان امید به زندگی بیشتر هم میشود. بیخود نیست مادربزرگهای ۱۰۰ ساله به نتیجهشان میگویند عمرم! فقط مراقب باشید که طبق همین پژوهشها از فرزند چهاردهم به بعد سیر امید زندگی نزولی میشود!!
۶۰. سرطان پستان را کنترل و پیشگیری کنید
شایعترین علت مرگ خانمهای ۳۵ تا ۵۵ ساله سرطان پستان است اما بیشتر خانمها وقتی اقدام به درمان میکنند که دیگر دیر شده است. بنابراین هر نوع تغییر شامل وجود توده، درد، خارش، پوسته پوسته شدن، تغییر شکل و...را جدی بگیرید. یک روش مطمئن برای تشخیص بیماریهای پستان، ماموگرافی است. اولین ماموگرافی باید در ۳۵ سالگی انجام شود. انجام این آزمایش، یک بار از ۳۵ تا ۴۰ سالگی کافی است و پس از ۴۰ تا ۵۰ سالگی هر ۲ تا ۴ سال یک بار باید انجام شود.
۶۱. از پارکینسون پیشگیری کنید
بیماری پارکینسون معمولا افراد بالای ۶۰ سال را مبتلا میکند. تقریبا ۶۶ درصد بیماران در ۵ سال اول بیماری و ۸۰ درصد پس از ۱۰ سال ناتوان میشوند. این بیماری عصبی، باعث کند شدن حرکت، لرزش عضلانی، عدم تعادل، جویدن ناقص، اختلال در بلع و تکلم میشود. محققان دریافتهاند افرادی که از رژیمهای غذایی حاوی مقادیر بالای چربیهای اشباع نشده استفاده میکنند، ۳۰ درصد کمتر از دیگران، به بیماری پارکینسون دچار میشوند. تغذیه سالم، درمان به موقع، کاردرمانی و...در بهبود این بیماری موثر است.
۶۲. از مصرف زیاد شیرینی خودداری کنید
بدن ما به ویژه «مغز» برای فعالیت به «گلوکز» نیاز دارد. از طرفی بخشی از انرژی مورد نیاز بدن از طریق مصرف «هیدراتهای کربن» تامین میشود اما منبع این انرژی باید منبعهای حاوی هیدرات کربن طبیعی مانند عسل، توت، خشکبار، خرما و...باشد. نتایج پژوهشهای مرکز مطالعات تغذیه دانشگاه برکلی نشان میدهد کاهش مصرف شیرینیهای غیرطبیعی احتمال رسیدن به سن بالا را تا ۲ برابر افزایش میدهد. باور کنیم که این شیرینیهای فریبنده دشمن سلامت ما هستند.
۶۳. از چشمهایتان مراقبت کنید
دوست دارید در تولد ۱۰۰ سالگیتان همه جا را خوب ببینید و از شوق دیدن اطرافیانتان لذت ببرید؟ از الان مراقب چشمهایتان باشید. طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی، بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در جهان دچار مشکلات بینایی هستند. هر چند سه چهارم اختلالهای بینایی، قابل پیشگیری و درمان است اما کارشناسان پیشبینی میکنند در صورت عدم انجام اقدامهای پیشگیرانه تعداد افراد نابینا در سال ۲۰۲۰ به ۷۶ میلیون نفر و افراد مبتلا به نقص بینایی به بیش از ۲۰۰ میلیون نفر برسد. بالا رفتن سن، آب مروارید، تراخم، مشکلات انکساری، دیابت و... اختلالهای بینایی ایجاد میکند. برای جلوگیری از این مشکلها هر ساله به چشم پزشک مراجعه کنید.
۶۴. در مصرف چای و قهوه معتدل باشید
نوشیدن بیش از اندازه و یا در حجم زیاد چای و قهوه به ۳ دلیل آسیبرسان است. اول اینکه چای حاوی «تئین» و قهوه حاوی «کافئین» است. هر دوی این ترکیبها اعتیادآور هستند. دوم اینکه مصرف مکرر و یا در حجم زیاد آنها باعث تشدید ترشح اسید معده و در نتیجه ریفلاکس میشود و سوم اینکه جایگزین نوشیدن «آب» و «آبمیوه» از ضروریترین نیازهای بدن میشوند.
به گفته پژوهشگران مرکز قلب و عروق دانشگاه شیکاگو، کنترل دریافت کافئین باعث حفظ سلامت مغز میشود که این خود عاملی برای رسیدن به سن بالا بدون ابتلا به مشکلاتی مانند زوال عقل است. یک فنجان قهوه برای یک گپ دوستانه کافی است.
۶۵. به فستفودها «نه» بگویید
فستفود سریع آماده میشود اما دیرهضم است. شیوه آمادهسازی آن هم که بر همه معلوم و ارزش غذایی آن نیز بسیار پایین است. مصرف غذاهای آماده زمینهساز ابتلا به فشارخون بالا، چربی خون بالا، اضافهوزن و ابتلا به بسیاری از بیماریهای گوارشی است. به علاوه منجر به ایجاد رادیکالهای آزاد و افزایش خطر ابتلا به انواع سرطانها میشود. براساس تحقیقات مرکز سرطانشناسی دانشگاه اسلو در سوئد، مصرف این خوراکیها احتمال رسیدن به سن بالاتر از ۸۰ سالگی را تا یک ونیم برابر کاهش میدهد.
۶۶. از مصرف چربیها پرهیز کنید
براساس بررسیهای دانشگاه هاروارد افرادی که چربی خون بالا دارند، احتمال رسیدن آنها به سن ۸۰ سال و بالاتر تا ۲۳ درصد کاهش مییابد. ابتلا به اضافهوزن و چاقی مفرط، نازایی، هیرسوتیسم یا پرمویی در دختران جوان، به هم خوردن نظم عادت ماهانه، ابتلا به بیماری کبد چرب، آسیب به دستگاه گوارش، گرفتگی رگهای قلب و مغز و بروز سکتههای قلبی و مغزی از عوارض مصرف غذاهای پرچرب است. ابتلا به سرطان سینه نیز میتواند ناشی از چاقی باشد. چاقی همچنین یکی از عوامل مهم در ایجاد سکته قلبی است.
۶۷. حتما میوه و سبزی مصرف کنید
خوردن میوه و سبزی نهتنها یکی از رازهای طول عمر است بلکه میتوان آن را همان اکسیر جوانی دانست که خیلیها به دنبالش بودهاند. اگر میخواهید هم به ۱۰۰ سالگی برسید و هم سالم و سرحال بمانید، مصرف میوه و سبزی را جزو عادتهای غذایی خود قرار دهید. پژوهشگران اثبات کردهاند که مصرف روزانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم سبزیجات، امید به زندگی را ۸/۰ تا ۳/۱ سال افزایش میدهد. بهعلاوه اینکه ۱۹ تا ۳۲ درصد احتمال ابتلا به سرطان کاهش مییابد.
۶۸. از مصرف زیاد نمک خودداری کنید
تحقیقات تغذیهای دانشگاه کلرادوی آمریکا، خطر مرگ ناشی از مصرف سه گَرد شامل نمک، هروئین و شکر را معادل هم میدانند. به گفته این محققان مرکز کاهش میزان مصرف نمک تا یک سوم، باعث ۱۰ سال افزایش طول عمر و کاهش آن به یک دوم باعث افزایش طول عمر تا ۱۵ سال میشود. افزایش فشارخون و سکته قلبی و مغزی از عوارض مصرف بیش از حد نمک است. به شدت توصیه میکنیم مصرف این سم سفید را ترک کنید.
۶۹. هله هوله نخورید
مصرف مواد غذایی «نمک سود شده» و «شور» زمینهساز آسیب به دستگاه گوارش، فشارخون بالا و سکته قلبی و مغزی است. علاوه بر اینکه مصرف این خوراکیها باعث ایجاد «رادیکالهای آزاد» میشود که از اصلیترین عوامل ابتلا به سرطان است. از این گروه باید به انواع پفک، چیپس، سوسیس، کالباس و کنسروها اشاره کرد. بیایید برای رسیدن به ۱۰۰ سالگی، در کمد شادیها را برای همیشه ببندیم.
۷۰. مراقب حوادث و اختلالهای شغلی باشید
آنچه در محیط کارتان میگذرد، میتواند سلامت جسم و حتی زندگیتان را به خطراندازد. کارشناسان حوادث ناشی از کار را در فهرست مهمترین عوامل نقص عضو قرار میدهند. تعداد افرادی که در سال ۹۱ جان خود را به خاطر حوادث شغلی از دست دادهاند بیشتر از ۲۰ درصد زیادتر از سال قبل بوده است. براساس همین آمار بیش از ۵۶ درصد حوادث ناشی از کار به دلیل بیاحتیاطی رخ میدهند. در ایران اختلالهای اسکلتی و عضلانی، از شایعترین بیماریهای شغلی هستند. پس مراقب نظامهای ایمنی باشید و بسته به نوع شغلی که دارید اصول درست نشستن، ایستادن و بلند کردن اجسام را رعایت کنید.
۷۱. نانهای با کیفیت مصرف کنید
براساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا یکی از دلایل کاهش طول عمر و افت کیفیت زندگی، کمخونی و عوارض ناشی از آن است. مصرف نان سفید باعث ابتلا به کمخونی میشود و مصرف نان سالم و فیبردار، میتواند مانع از این مشکل شود. علاوه بر اینکه دریافت فیبر به تامین ویتامین B مورد نیاز بدن کمک میکند، مانع از اضافهوزن نیز میشود. به طور متوسط مصرف یک برش ۳۰ گرمی نان، یک کفگیر یا نصف لیوان برنج یا ماکارونی، ۳ تا ۴ عدد بیسکویت سبوسدار و یک کفگیر برنج میتواند نیاز بدن به ویتامین B را فراهم کند. برای طول عمر چه چیز از نان شب واجبتر؟
۷۲. لبنیات زیاد مصرف کنید
«کلسیم» در همه محصولهای لبنی و «اسیدهای مفید» در ماست و دوغ فراوان است. این ترکیبها باعث سلامت استخوانها، دندانها، مو، پوست و عملکرد بهتر دستگاه گوارش میشود. براساس اعلام پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیای آمریکا، اگر روزانه ۲۰ تا ۲۵ درصد نیاز کلسیم و پروتئین بدن افراد سالمند از طریق مصرف لبنیات تامین شود، احتمال افزایش عمر و رسیدن به سن بالای ۸۰ سال تا ۲۵ درصد افزایش مییابد. البته انواع کم یا بدون چربی مد نظر است. میزان نیاز روزانه به این گروه از خوراکیها برابر با یک لیوان شیر به علاوه یک لیوان ماست و ۴۵ گرم پنیر است. بستنی و کشک نیز از منابع خوب کلسیم هستند.
۷۳. غذاهای دریایی مصرف کنید
ماهی و دیگر غذاهای دریایی منبع «ید» و «اسیدچرب امگا سه» هستند. تامین ید مورد نیاز بدن به حفظ سلامت غده تیروئید که یکی از مهمترین غدد بدن است، کمک میکند. از طرفی اسید چرب امگا ۳ به طور خاص باعث حفظ سلامت قلب و رگها میشود. محققان مرکز تحقیقات قلب و عروق دانشگاه ویرجینیا اعلام کردند با مصرف هفتهای حداقل دو بار ماهی و دیگر غذاهای دریایی، خطر ابتلا به سکته قلبی و مغزی تا سه برابر کاهش مییابد. همین امر احتمال افزایش عمر، بالاتر از سن ۸۰ سالگی را تا ۳/۱۰ درصد افزایش میدهد.
۷۴. آب بنوشید
شاید عجیب باشد بدانید که نوشیدن «آب سنگین» باعث افزایش طول عمر میشود. براساس پژوهشهای منتشر شده توسط سایت علمی «نیوساینتیست»، نوشیدن آب سنگین که به جای دو اتم هیدوژن حاوی دو اتم هیدروژن است و به آن « H۲O۲» میگویند، تا ۳ برابر باعث افزایش طول عمر میشود. به این آب «دوتریم» نیز گفته میشود. اگر از این نوع آب در دسترس ندارید بدانید که براساس همان تحقیق نوشیدن آب معمولی باعث تسهیل واکنشهای بدن شده و حجم خون را کنترل میکند. قلب نیز برای انجام فعالیتش نیازمند آب است. نوشیدن روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب برای حفظ سلامت بدن ضروری است.
۷۵. مصرف فیبر را جدی بگیرید
همین که فیبر با ایجاد حس سیری طولانی مانع پرخوری میشود، کافی است تا به اهمیت آن بر سلامت پی ببریم. فیبر از طرفی تامینکننده نیاز باکتریهای موجود در روده بزرگ است و به این ترتیب خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد. به عقیده پژوهشگران دانشگاه تورنتوی کانادا، این دو عامل میتواند تا ۲۲ درصد در افزایش طول عمر و زندگی با کیفیت پس از سن ۷۵ سالگی تاثیر داشته باشد. منبع اصلی این فیبر انواع میوه و سبزی، مواد غذایی سبوسدار، غلات و حبوبات و... است. چیزهایی که شاید اصلا جدی نمیگیریم.
۷۶. گوشت قرمز کمتر مصرف کنید
اگرچه گوشت قرمز تامینکننده «آهن» و «اسیدهای آمینه ضروری» مورد نیاز بدن است و نیاز بدن به «روی» و «منیزیم» را هم مرتفع میکند اما بررسیهای انجام شده توسط پژوهشگران دانشگاه هارودار نشان داده که مصرف گوشت قرمز فراوری شده مانند سوسیس و کالباس تا ۲۰ درصد و مصرف گوشت قرمز معمولی تا ۱۳ درصد باعث کاهش طول عمر میشود. با کاهش مصرف گوشت قرمز، به طول عمر مردان ۳/۹ و به طول عمر زنان ۶/۷ درصد افزوده میشود. به این ترتیب که مصرف گوشت قرمز معمولی پس از سن ۶۰ سالگی باید به حداقل برسد.
۷۷. مواد معدنی بدنتان را تامین کنید
یکی از منابع مهم ترکیبهای معدنی، غلات و حبوبات هستند. بررسی پژوهشگران دانشگاه مینهسوتا نشان داده کسانی که غلات حبوبات را در رژیم غذاییشان دارند طول عمری حدود ۳ تا ۵ سال بیش از دیگران دارند. اگر خوردن این خوراکیها زودتر از دوران سالمندی آغاز شود، ذخیره بدن از این نظر افزایش یافته و تاثیر آن نیز بیشتر است. مواد معدنی در انواع میوهها و سبزیها هم وجود دارد.
۷۸. بدخوری نکنید
بدخوری یکی دیگر از بلاهایی است که میتواند باعث کاهش طول عمر شود. بدخوری به معنی خوردن خوراکیهایی است که از نظر ساختاری همخوانی ندارند؛ مثل خوردن ماست با مواد ترش، مصرف مواد غذایی بدون گذشت مدتزمان لازم برای هضم تقریبی غذاهای خورده شده، مصرف بیش از اندازه مواد غذایی پس از یک گرسنگی طولانی و یا خوردن در شرایط نامناسب مانند خوردن غذا هنگام تماشای تلویزیون. بررسی پژوهشگران دانشگاه هاروارد نشان میدهد هر ۲۲ ساعت تماشای مداوم تلویزیون ۲ و نیم ساعت و هر ۲۲ ساعت شنیدن صدای رادیو و تلویزیون به طور مداوم یک و نیم ساعت باعث کاهش عمر میشود.
۷۹. پرخوری نکنید
یکی از مشکلاتی که باعث ایجاد آسیبهای مختلف در بدن میشود، «خستگی سلولی» است. اگر میزان استفاده از سلولهای یک اندام بیش از اندازه شود، آن اندام در معرض فرسودگی قرار میگیرد. «پرخوری» یکی از عواملی است که میتواند باعث خستگی سلولهای «دستگاه گوارش» شود و به آنها آسیب بزند. برخی معتقدند خستگی سلولی میتواند زمینهساز ابتلا به سرطان دستگاه گوارش شود. همین امر تا ۸/۱۲ درصد مانع از رسیدن به سن ۸۵ سالگی و بالاتر است.
۸۰. کمخوری نکنید، به اندازه بخورید
براساس آمار اعلام شده توسط خبرگزاری رویترز، «کمخوری» خطر ابتلا به پوکی استخوان، نقص در عملکرد طبیعی سلولها و به هم خوردن تعادل سوخت و ساز بدن را تا ۳۳ درصد افزایش میدهد و تا ۴۳ درصد مانع از رسیدن به سنین ۷۰ سال به بالا میشود. این اتفاق ناخوشایند ناشی از نقص در دریافت مواد مغذی اعم از ویتامینها و مواد معدنی است که سلولها را دچار «گرسنگی سلولی» میکند. ممکن است حتی به لحاظ وزنی دچار کمبود نباشید اما سلولها با فقر تغذیهای روبهرو باشند.
۸۱. درست بخورید
اگر از آنهایی هستید که هر ساعت از روز که شد هر چیزی میخورید و جای صبحانه و ناهار و شامتان عوض میشود مراقب سلامتی خود باشید. به گفته پژوهشگران دانشگاه هاروارد، تغذیه براساس هرم غذایی احتمال رسیدن به سن ۱۰۰ سالگی را ۳۸ درصد افزایش میدهد. نکته بعدی زمانبندی درباره مصرف مواد غذایی است. به این ترتیب سلولها در زمان مناسب، ترکیبهای مفید و مناسب را دریافت میکنند. برای داشتن الگوی صحیح تغذیهای نخستین مساله تغذیه براساس «هرم غذایی» است. هرم غذایی شامل ۵ گروه از مواد غذایی شامل لبنیات، غلات و حبوباب، پروتئینها، سبزی و میوه و مواد معدنی و ویتامینهاست. با رعایت «تنوع» در برنامه غذایی روزانه نیاز بدن به همه انواع مواد غذایی تامین میشود.
۸۲. کار خیر کنید
عجیب است بدانید که انجام کارهای خیرخواهانه نیز یکی از عوامل طول عمر شمرده شده است. در واقع پاداش انجام کار خیر نهتنها در آن دنیا که در همین دنیا هم نصیبتان میشود. به گفته پژوهشگران کسانی که در فعالیتهای خیرخواهانه داوطلبانه مشارکت میکنند، طول عمر بیشتری دارند. کمک کردن به دیگران منجر به ایجاد حس آرامش و کاهش استرسهای درونی میشود. پس «تو نیکی میکن و در دجلهانداز که ایزد در بیابانت دهد باز».
۸۳. ورزشهای ذهنی انجام دهید
برای ۱۰۰ ساله شدن باید فرمانده بدن را سالم و سرحال نگه داشت. صدسالگی بدون داشتن یک ذهن هوشیار و مغزی فعال فایدهای ندارد. به گفته کارشناسان تمرینهای ذهنی نه تنها در بهبود عملکردهای تعادلی و کیفیت زندگی افراد بهخصوص سالمندان موثر است، بلکه بر بعضی دردهای جسمانی هم تاثیر دارد. یکی از راههای سالم نگه داشتن مغز، ورزشها و فعالیتهای ذهنی است؛ کارهایی مثل حل جدول، بازیهای فکری، مطالعه منظم و زمزمه ترانههای آشنا. چنین فعالیتهایی احتمال ابتلا به بیماریهایی مثل آلزایمر را هم کاهش میدهد.
۸۴. تنبل نباشید
براساس پژوهش منتشر شده در ژورنال پزشکی ورزشی انگلستان، زیاد نشستن بهاندازه اضافهوزن و سیگار برای سلامت افراد خطرناک است. به بیان دیگر بین زیاد نشستن و افت سلامت انسان رابطه مستقیم وجود دارد. کسانی که زیاد مینشینند ۴/۱ تا ۲ سال کمتر از کسانی که زیاد نشستن جزو عادتهایشان نیست زندگی میکنند. تنبلی را کنار بگذارید و راه بروید، بدوید و کمی ورجه وورجه کنید.
۸۵. استرسهایتان را کنترل کنید
اگر آدم مضطربی هستید، بهتر است ۱۰۰ ساله شدن را بیخیال شوید. به گفته محققان دانمارکی، استرس منشا ۵۰ تا ۸۰ درصد بیماریهای جسمی و روانی است و افرادی که استرس شغلی دارند ۲۰ درصد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سکته مغزی قرار میگیرند. نکته اینکه استرس شغلی در ۷۰ درصد موارد به استرس روزمره تبدیل میشود و به این ترتیب احتمال بروز سکته قلب ی، بیماریهای گوارشی عصبی و افسردگی به ترتیب ۱۵، ۶۰ و ۳۵ درصد افزایش مییابد.
۸۶. حمام را جدی بگیرید
حمام علاوه بر بهداشت و سلامت جسم، بر آرامش اعصاب نیز تاثیر فراوانی دارد به شرط آنکه محیطی کاملا بهداشتی مهیا باشد. برای برخورداری از حمامی موثر باید فضای حمام به اندازه کافی بزرگ باشد، نور کافی داشته باشد و امکانات آن به خوبی کار کنند. رطوبت حمام زمینهساز رشد و تکثیر قارچها، باکتریها و... است. حمام حتما باید امکان تهویه مناسب هوا داشته باشد. در دورههای معین نه چندان طولانی دیوارها، کف و گوشه و کنار و حتی سقف آن را بشویید. مدت زمان زیادی را در حمام نگذرانید. در ضمن دوش گرفتن بهداشتیتر از استحمام در وان است.
۸۷. تا میتوانید دانشهای جدید یاد بگیرید
براساس پژوهشهای انجام شده، میانگین سنی افرادی که درس خواندهاند با میانگین سنی افرادی که درس نخواندهاند ۱۰ سال تفاوت دارد اما چرا سطح تحصیلات یکی از عوامل افزایش امید به زندگی محسوب میشود؟
طول عمر بیشتر افراد به علت افزایش میزان تحصیلات نیست بلکه به این علت است که افراد با سطح تحصیلات بالاتر از میزان آگاهی بیشتری برخوردار هستند و هنگام مواجهه با مشکلات و بیماریها تصمیمهای بهتری میگیرند. پژوهش دیگری نشان داده افرادی که تحصیلات بالاتری دارند کمتر به فشارخون و بعضی بیماریهای مزمن دیگر مبتلا میشوند. توصیه میکنیم دست به کار شوید و برای یاد گرفتن مهارتهای بیشتر و به دست آوردن دانش و آگاهی بیشتر اقدام کنید: ثبتنام در کلاسهای کامپیوتر و زبان و حتی در صورت امکان ادامه تحصیل در دانشگاه، نوع نگاه شما را به زندگی عوض میکند.
۸۸. صبحانه بخورید
مرکز پزشکی مایوکلینیک آمریکا اعلام کرده افرادی که صبحانه میخورند، ۵/۱۲ درصد کمتر از آنهایی که صبحانه نمیخورند دچار اضافهوزن میشوند. همچنین کسانی که صبحانه نمیخورند نسبت به کسانی که صبحانه میخورند ۴۰ درصد بیشتر شیرینی مصرف میکنند، ۴۵ درصد کمتر سبزی مصرف میکنند و ۳۰ درصد هم کمتر میوه میخورند. در واقع خوردن صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذایی، منجر به عادتهای غذایی صحیح دیگری هم میشود که بر سلامت شما تاثیر دارد. توصیه میشود تنبلی را کنار بگذارید و برای خوردن صبحانه ۱۰ دقیقه زودتر از خواب بیدار شوید.
۸۹. کتاب و مجلههای مفید بخوانید
اگر بدانید کتاب خواندن هم بر کیفیت زندگی و سلامت ذهن و روان شما تاثیر دارد، دیگر این یار مهربان را زمین نمیگذارید. مطالعه کردن علاوه بر اینکه ذهن انسان را باز میکند، موجب میشود در مدت زمانی که در حال خواندن کتاب هستید به هیچ موضوع استرسآوری فکر نکنید. همان طور که ماهیچههای بدن به ورزیدگی نیاز دارند، مغز نیز باید ورزیده شود.
ظبراساس پژوهشهای انجام شده، کتاب خواندن روشی بسیار کارآمد برای به کارانداختن مغز به طور مفید و موثر است. خواندن با تمرکز، یک ورزش ذهنی خوب محسوب میشود. از سوی دیگر براساس پژوهشهای انجام شده هر چقدر سطح آگاهی افراد یک جامعه بالاتر رود، امید به زندگی در آن جامعه بیشتر است. با خواندن کتابها و مجلههای مفید و آگاهیبخش، یک ۱۰۰ ساله خردمند باشید.
۹۰. در گروههای فعال عضو شوید
تاثیر عضویت در گروه بر روح انسان تا حدی است که روانشناسان از تکنیک گروهدرمانی برای درمان بسیاری از مشکلات روحی بهره میبرند. گروهدرمانی برای درمان افسردگیها، اختلالهای رفتاری و حتی تقویت روحیه بیماران سرطانی کاربردهای بسیاری دارد. عضویت در گروههای فعال اجتماعی مانند خیریهها، انجمنهای حمایت از محیط زیست، خانه سالمندان، کانون فارغالتحصیلان، اتحادیههای صنفی، هیاتهای مذهبی و گروههای موجهی از این دست، به گفته کارشناسان از افسردگی پیشگیری کرده و مهارتهای اجتماعی فرد را افزایش میدهد. بهعلاوه اینکه با ایجاد حس سودمندی بهخصوص در سالمندان موجب تقویت عزتنفس میشود.
۹۱. شیر مادر را جدی بگیرید
درباره اهمیت شیرمادر زیاد شنیدهایم اما شاید ندانید که براساس پژوهشهای انجام شده کسانی که به طور کامل در دوران کودکی از شیر مادر تغذیه کردهاند، تا یک سالگی و در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی نرخ مرگ و میر کمتری نسبت به دیگران دارند. از طرف دیگر شیردهی برای بدن مادر نیز مفید است، چرا که بدن برای تولید شیر باید کالری بسوزاند. به این ترتیب شیردهی به کاهش سریع وزن مادر بهویژه در سال اول پس از زایمان کمک میکند.
همچنین مطالعات متعدد نشان داده هر چه مدت شیردهی بیشتر باشد احتمال ابتلا به سرطانهای پستان و تخمدان کمتر است. برخلاف آنچه تصور میشود پژوهش دیگری نشان داده که شیردهی ممکن است در دراز مدت تراکم استخوانی را بهبود ببخشد و با کاهش خطر شکستگی استخوان لگن در سنین پیری همراه باشد.
۹۲. روابط زناشویی سالم داشته باشید
پژوهشهای انجام شده در دانشگاه کوئینز انگلستان نشان میدهند که داشتن روابط زناشویی منظم خطر مرگ و میر را در مردان تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.
همچنین موجب کاهش فشارخون، ایجاد تعادل در سطح کلسترول خون و بهبود در وضعیت گردش خود در افراد میشود. روابط زناشویی منظم و سالم احتمال حملههای قلبی را نیز کاهش میدهد.
۹۳. مثبت اندیش باشید
اهمانقدر که تفکر مثبت یکی از رازهای طول عمر است، پروراندن فکرهای منفی مخرب است. حسادت، کینه، دروغ و هر حسی که از دورن شما را آزار دهد، به مرور موجب افت سلامت میشود. پژوهشها نشان میدهند مردانی که وضعیت سلامت خود را بسیار بد توصیف میکنند با احتمال ۳/۳ بیشتر از افرادی که سلامت خود را خوب ارزیابی میکنند دچار مرگ زودرس میشوند. میزان مرگ و میر در زنان بدبین هم ۱/۹ بیشتر از زنان خوشبین اعلام شده است.
۹۴. خانمها در دوران یائسگی از خودتان مراقبت کنید
هر چند به دنیا آوردن فرزند بر سلامت زنان تاثیر دارد اما یائسگی با جلوگیری از بارداری در دوران سالمندی موجب میشود این دوران در آرامش و سلامتی طی شود و احتمال افزایش طول عمر بیشتر شود. بهعلاوه اینکه براساس پژوهشها، به ازای هر یک سال که یائسگی زودتر از موعد اتفاق میافتد، احتمال افزایش طول عمر نیز کمتر میشود.
بنابراین به خانمها توصیه میکنیم که با یک برنامه غذایی صحیح و سالم، عدم مصرف دخانیات و ورزشهای منظم از بروز یائسگی زودرس جلوگیری کنند. یائسگی پدیدهای است که در اثر توقف قاعدگی و قطع ترشح هورمون استروژن در زنان رخ میدهد، این اتفاق در سیگاریها تقریبا دو تا پنج سال زودتر رخ میدهد.
۹۵. ابراز احساسات کنید
براساس تحقیقی که در دانشگاه یوسیالای انجام شده، به زبان آوردن احساسات، شدت خشم، غم و حتی درد را کاهش میدهد. به گفته کارشناسان سلامت عاطفی یکی از شاخصهای سلامت روحی افراد است.
یکی از شاخصهای سلامت عاطفی هم توانایی کنترل احساسات است. نه به این معنی که نباید احساسات را کنترل کرد بلکه به این معنی که باید به نحوی صحیح ابراز احساس کرد. برونریزی احساسات و تخلیه هیجانی تاثیر بسیاری در رسیدن به آرامش درونی دارد.
صحبت کردن با فردی معتمد درباره احساسهایی که شما را آزار میدهند، نوشتن تمام آنچه که در ذهن دارید و وبلاگنویسی روشهای خوبی برای تخلیه هیجانها و احساسها هستند. این را هم بدانید که گاهی احساسهای مثبتتان هم نیاز به ابراز شدن دارند.
۹۶. تلویزیون را خاموش کنید
براساس تحقیقات دانشمندان استرالیایی اگر بالای ۲۵ سال سن دارید، به ازای هر یک ساعتی که برای تماشای تلویزیون سپری میکنید، ۲۲دقیقه از عمرتان کاسته میشود.
به این ترتیب افرادی که هر روز ۵ ساعت را به تماشای تلویزیون میگذرانند، تقریبا ۵ سال کمتر از دیگران عمر میکنند. توصیه میکنیم کنترل تلویزیون را زمین بگذارید و یک کتاب برای مطالعه بردارید.
۹۷. خونسرد باشید
خشم باعث ترشح آدرنالین در خون و در نتیجه بالا رفتن فشارخون و ضربان قلب و منجربه افزایش اسید معده میشود. کبد برای دفع سموم باید بیشتر فعالیت کند و همین موضوع روی کبد تاثیر منفی دارد. برای کنترل خشم به مدت ۱۵ ثانیه خود را کنترل کنید و خشم خود را نگه دارید. کمی آب خنک بنوشید. برای ابراز خشم خود کاری نکنید که بعدا پشیمان شوید یا به خودتان و دیگران آسیب بزنید.
۹۸. تن به عملهای جراحی زیبایی ندهید
اگر بدانید با هر بار حراجی زیبایی ۳۰ درصد احتمال مرگ به سراغتان میآید باز هم تن به این کار میدهید؟ و اگر از بینی خود راضی نیستید و هزار و یک نقشه برایش کشیدهاید باید بدانید که این عمل پرخطرترین عمل جراحی زیبایی است که ۳۰ تا ۳۵ درصد احتمال مرگ در آن وجود دارد. ۹۰ درصد جراحیهای زیبایی که در ایران انجام میشود مربوط به بینی است. آمار جراحی بینی در ایران ۷ برابر آمریکاست. پس از عمل بینی، لیپوساکشن با ۲۹ تا ۳۱ درصد و جراحیهایی مثل کاشت پروتز و تزریق ژل ۴ تا ۵ درصد خطر مرگ برای بیمار دارند.
توصیه میشود اگر واقعا نیازمند انجام این عملها نیستید، صرفنظر کنید و از آنچه خداوند عطا کرده، لذت ببرید.
۹۹. تنآرامی را جدی بگیرید
احتمالا تا به حال اصطلاحاتی مثل تنآرامی یا ریلکسیشن را شنیدهاید. اینها تکنیکهایی هستند که با کمک آنها میتوانید از طریق آرامسازی عضلههای بدن، ذهن و روحتان را از تنشهای روزمره دور و آرام کنید. اگر این تکنیکها را یاد بگیرید در زمانی که استرسهایتان از حد میگذرد یا فعالیتهای روزمره خسته و کلافهتان کرده است، میتوانید به یک خلاء ذهنی برسید. این خلاء و آرامش روند پیری و آسیب ذهنی و جسمی را کند میکند. یکی از توصیههای روانشناسان برای کاهش استرس در هر زمینهای تنآرامی است. این تکنیکها برای خواب بهتر هم موثر هستند.
۱۰۰. بیدلیل نمیرید
شاید بگویید مرگ و زندگی که شوخی بردار نیست. اینجا هم قصد شوخی نداریم ولی براساس پژوهشهای انجام شده، گاهی دلایل ظاهرا پیشپا افتادهای از عمر آدم کم میکند: ۱- در سال ۲۰۱۰ در دانشگاه تورنتو درباره ترسهایی مانند ترس از حشرات، مار، حیوانهای درندهای مانند شیر جنگل که شما هرگز با آن روبهرو نمیشوید، ترس از یک موقعیت اجتماعی ناخوشایند که ممکن است اصلا اتفاق نیافتد و ترس از عکسالعمل دیگران در قبال خودتان که لزوما آسیبی به شما نمیرساند، تحقیق جالبی انجام شد. هر چند اینها ترسهایی موهوم و بیپایه هستند اما به گفته محققان هر کدام از ما در روز ۳ یا ۴ بار بعضی از آنها را یا تجربه میکنیم و یا از ذهن میگذرانیم.
براساس این تحقیق چنین ترسهایی به مرور مزمن میشوند و هر کدام از آنها یک صدم از سالهای عمر آدم را کم میکنند. فکرش را بکنید هر شب با کابوس یک سوسک سر به بالین بگذارید، فکرش هم آدم را پیر میکند!
هرگز جلو عطسه کردن خود را نگیرید، بگذارید عطسههایتان کامل شود. به ازای هر ۱۲۰ عطسهای که کنترل میکنید ۱۵ درصد احتمال گرفتگی عروق مغزی و ۸ تا ۱۰ درصد احتمال سکته مغزی وجود دارد.