هر مواد غذای‌ای خواصی دارد که می‌تواند در سلامت جسمی ما تاثیرات خاصی داشته باشند.

به گزارش همشهری آنلاین، اگر تاثیرات و خواص مواد غذایی را بدانیم می‌توانیم با ترکیب درست مواد در پخت غذا سلامت خانواده را تضمین کنیم.

سویا، ‌گر گرفتگی زنان یائسه را کم می‌کند

تحقیقات نشان داده است که مصرف مرتب سویا به مدت چهار تا شش هفته می‌تواند گرگرفتگی را در زنان یائسه در حد قابل ملاحظه‌ای کم کند.  کارشناس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت معتقد است: سویا حاوی فیتواستروژن‌ها یا همان استروژن گیاهی است که در بسیاری از کشورهای آسیایی به عنوان یک غذای اصلی مصرف می‌شود.  در کشورهایی مثل ژاپن که فراورده‌های مختلف سویا در غذاهای اصلی مصرف می‌شود، گرگرفتگی در زنان یائسه بسیار نادر است.  سویا به عنوان یک ماده پروتئینی، اسیدهای آمینه ضروری بدن را تامین می‌کند و از این نظر با گوشت برابری می‌کند.

نه یک وعده؛ نه دو وعده؛ ۱۴ وعده، سبزی بخورید

اگر بیشتر از یک وعده در روز سبزیجات بخورید تا ۱۴درصد کمتر از دیگران دیابت نوع دوم می‌گیرید. محققان فکر می‌کنند سبزیجات سبز رنگ می‌توانند خطر ابتلا به دیابت را کمتر کنند. آنها توصیه می‌کنند روزانه ۱۶۰ گرم از این سبزیجات که برگ سبز دارند استفاده کنید و حتما پنج نوع میوه و سبزیجات را هم در برنامه روزانه غذایی‌تان بگنجانید. محققان معتقدند غذاهای حاوی اسفناج و کلم می‌توانند از ابتلا به بیماری دیابت پیشگیری کنند.

آنها در مطالعاتشان ۲۲ هزار بزرگسال را بررسی کردند و دریافتند که مصرف میوه و سبزیجات به طور کلی با کاهش دیابت در افراد رابطه‌ای ندارد اما مصرف سبزیجات برگ سبز مانند کلم بروکلی و گل کلم خطر دیابتی شدن را به میزان زیادی کم می‌کند. محققان هنوز دلیل قطعی این اتفاق را کشف نکرده‌اند اما حدس می‌زنند که بالابودن میزان آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل ویتامین C در این سبزیجات است و همچنین بالا بودن منیزیم در آنها باعث چنین اتفاقی می‌شود.

ماهی‌ پرچرب افسردگی را دور می‌کند

از تامین نیاز بدن به ید و ویتامین D که بگذریم، ماهی خواص دیگری هم دارد. محققان ژاپنی فهمیده‌اند که ماهی‌های پرچرب مثل ساردین و سالمون  خواص خارق‌العاده‌ای دارند. یکی از خواص آنها از بین بردن افسردگی پسران جوان است. آنها این تاثیر شگفت‌آور را درباره پسران اثبات کرده‌اند اما هنوز در مورد دختران به چنین نتیجه‌ای نرسیده‌اند.

رویترز در این مورد می‌نویسد، محققان سال‌ها روی تاثیر این مواد غذایی بر مغز تحقیق کردند و پس از آن تصمیم گرفتند که تاثیر آن را بر افسردگی هم مورد آزمون قرار دهند. محققان دانشگاه توکیو این موضوع را روی  بیش از ۱۵۰۰ دانش آموز دبیرستانی ۱۲ تا ۱۵ ساله  بررسی کردند و فهمیدند که اگر پسران جوان اسیدهای چرب امگا ۳ را که بیشتر در ماهی چرب یافت می‌شود در وعده‌های غذایی‌شان بگنجانند، حدود ۲۷ درصد کمتر از دیگران افسرده می‌شوند.

با  تلخ و سیاه سالم بمانید

بعضی ادعا می‌کنند که شکلات تلخ وزنشان را پایین می‌آورد. آنها که نمی‌توانند از شیرینی و شکلات بگذرند و از وزن زیادشان هم خسته‌اند، بیشتر از دیگران سراغ این ادعاها می‌روند و گاهی به محض رد شدن این ادعا از شکلات‌های تلخ ناامید می‌شوند و آنها را کنار می‌گذارند اما به عقیده پژوهشگران مصرف شکلات تلخ حتی اگر شما را لاغر نکند، فواید دیگری برایتان دارد. به آنها می‌گویند اگر هر روز شکلات تلخ بخورید فشار خونتان تا ده درصد کمتر می‌شود.

فلونوید که در شکلات‌های تلخ وجود دارد همان اکسیدانی است که در میوه‌ها، سبزیجات و دانه‌های طبیعی هم پیدا می‌شود. محققان می‌گویند این ماده که در شکلات‌های تلخ و تیره رنگ هم وجود دارد می‌تواند فشار خون افراد را پایین بیاورد و قلب آدم‌ها را سالم‌تر کند. پژوهشگران یافته دیگری را هم اعلام کرده‌اند؛ تحقیقات آنها نشان داده که مصرف شکلات تلخ می‌تواند به افراد مبتلا به بیماری‌های کبدی یا همان سیروز کبدی هم کمک کند.

اسفناج و کلم بخورید  دیابت نگیرید

مصرف نسبت به سایر سبزیجات، تاثیر بیشتری در پیشگیری از دیابت دارند. رژیم غذایی سرشار از سبزیجات برگ‌دار سبز می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد. به گزارش ایسنا بررسی شش مطالعه در مورد مصرف سبزیجات و میوه‌ها نشان می‌دهد که تنها مصرف کلم و اسفناج در پیشگیری از دیابت موثر است. بر اساس نتایج این مطالعه که در نشریه BMJ منتشر شده، مصرف یک و نیم وعده (معادل ۱۰۶ گرم) از این سبزیجات در روز خطر بروز دیابت نوع دو را ۱۴ درصد کاهش می‌دهد.

طبق همین نتایج مصرف زیاد میوه و سبزی به طور کلی در کاهش خطر بروز دیابت تاثیری ندارد. اما گل کلم و کلم بروکلی در گروه سبزیجات کاهنده خطر گنجانده می‌شوند. علت تاثیر مثبت این گروه سبزیجات به درستی شناخته نشده اما عده‌ای از متخصصان، میزان بالای آنتی‌اکسیدان و گروهی دیگر منیزیوم این سبزیجات را موثر می‌دانند.

پنیر، هوش را کم نمی‌کند

بعضی از آدم‌ها معتقدند خوردن پنیر سبب کاهش هوش و به قولی خنگ شدن‌شان می‌شود، در حالی که متخصصان تغذیه این موضوع را رد کرده و تاکید می‌کنند که این یک باور اشتباه است.

پنیر یک ماده غذایی بسیار غنی از پروتئین و کلسیم است و به همین دلیل ماده غذایی باارزشی محسوب می‌شود. در عین حال یک ماده خیلی خوب برای تامین لبنیات مورد نیاز بدن است.  

دکتر نسرین امیدوار، متخصص تغذیه به «جام‌جم» می‌گوید: پنیر در رژیم غذایی بسیار باارزش است و باید خیلی بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. یکی از بهترین جاهایی که می‌توان از این ماده پرارزش استفاده کرد، صبحانه است.  

با فلفل قرمز لاغر شوید

ایرانی‌ها ادویه خور هستند و کمتر غذایی درست می‌کنند که ردی از زردچوبه یا انواع فلفل در آن نباشد. این ادویه دوستی برای کسانی که می‌خواهند با چاقی‌شان مبارزه کنند اتفاق خوبی است. پژوهشگران دریافته اند که فلفل تند می‌تواند کمک بزرگی در کاهش وزن بکند. از نظر آنها فلفل تند مزایای دیگری هم دارد.

عصاره این ماده به درمان بسیاری از امراض پوستی مانند التهاب و برافروختگی پوست و رفع لک وانواع کک ومک موثر کمک می‌کند و همچنین خواص ضدسرطانی دارد. این ماده غذایی کم کالری این روزها به تمام بشقاب‌های رژیمی وارد شده است و گذشته از این قابلیت خواص درمانی بسیاری هم دارد. فلفل قرمز تند می‌تواند مشکلات مفصلی را کمتر کند و در درمان آرتروز موثر باشد.

گوجه‌فرنگی بخورید؛ سالم بمانید

حملات قلبی، سرطان ریه، سرطان سینه، سرطان پروستات، سرطان معده و لوزالمعده و دهان و گردن، پوکی استخوان، دیابت، پیری زودرس و...، باورتان می‌شود که همه اینها را می‌توانید با خوردن گوجه فرنگی از خود دور کنید؟ محققان گمان می‌کنند لیکوپن (Lycopene) می‌تواند سلامت بدن ما را تا حدودی تضمین کند. این ماده - که گوجه‌فرنگی رنگش را به آن مدیون است - یک رنگدانه قرمز رنگ است که می‌تواند خطر ابتلا به بسیاری بیماری‌ها را کم می‌کند. اما این ماده تنها در گوجه فرنگی وجود ندارد. گریپ فروت صورتی، پرتقال قرمز و هندوانه هم مقادیری از این رنگدانه شفا بخش را در خود دارند. لیکوپن که خاصیت آنتی‌اکسیدان دارد می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را در افراد کاهش دهد و همین‌طور با جلوگیری از ساخته شدن کلسترول مضر در بدن، احتمال بروز حملات قلبی را هم کمتر کند.

خاصیت آنتی‌اکسیدان این رنگدانه همچنین مانع از آفتاب سوختگی می‌شود. محققان معتقدند قابلیت جذب لیکوپن در کنار چربی‌ها بیشتر است و به این ترتیب رب و سس گوجه‌فرنگی در مقایسه با گوجه فرنگی خام نه تنها لیکوپن بالاتری دارند بلکه از قابلیت جذب بهتری هم برخوردارند. البته شاید منظور آنها رب‌های صنعتی که سرشار از افزودنی‌های سرطان‌زاست نباشد. محققان تاکید می‌کنند که  مصرف روزانه سه تا چهار گوجه‌فرنگی یا یک تا دو قاشق رب گوجه‌فرنگی و همچنین مصرف مقدار متعادل سس گوجه‌فرنگی برای سلامتی مفید است.

رژیم، بنفش و قرمزش خوب است!

پرتقال خونی، گیلاس، توت فرنگی و دیگر خوراکی‌های قرمز و بنفش رنگ، اینها فقط برای زیبا کردن میز پذیرایی‌تان نیستند؛ بلکه خواص درمانی را هم به همراه دارند. محققان ایتالیایی می‌گویند اگر می‌خواهید وزن کم کرده یا از بیماری‌های قلبی پیشگیری کنید، بهتر است یک رژیم غذایی «قرمز و بنفش رنگ» برای خود تنظیم کنید. آنها ماده‌ای را کشف کرده‌اند که می‌تواند میزان خطر ابتلا به عوارض قلبی و چاقی مفرط را کاهش دهد.

پژوهشگران می‌گویند کم کردن وزن تنها برای زیبایی صورت نمی‌گیرد و به همین دلیل رژیم‌هایی را که تنها وزن افراد را پایین می‌برد رد می‌کنند. آنها می‌گویند باید رژیمی بگیرید که هم اندام شما را متناسب کند و هم شما را از بیماری‌هایی از قبیل بیماری‌های قلبی دور کند.

راه‌حل این پژوهشگران برای این ادعا، روی آوردن رژیم غذایی قرمز و بنفش رنگ است.

منبع: همشهری آنلاین