به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از ساینس الرت، انسانها هر روز با استفاده از اطلاعات آماری تصمیم میگیرند. تصور کنید در حال انتخاب یک بسته آبنبات ژلهای هستید. اگر آبنباتهای قرمز را بیشتر دوست دارید، احتمالا سعی میکنید بستهای را پیدا کنید که بیشترین رنگ قرمز را داشته باشد. از آنجایی که نمیتوانید همهآبنباتهای داخل بستهبندی را ببینید، از استدلال آماری برای تصمیمگیری استفاده میکنید. حتی نوزادان نیز این قابلیت را دارند.
همان طور که مشخص است، انسانها در استفاده از استنباطهای آماری برای تصمیمگیری تنها نیستند. معلوم شده که میمونهای بزرگ، ماکاکهای دمدراز و کیاها (پرندگانی بزرگ از گروه طوطیسانان) از بسامد نسبی آیتمها برای پیشبینی رویدادها استفاده میکنند.
اکنون یک مطالعه جدید زرافهها را به این لیست اضافه کرده است. این تحقیق که اخیرا در «Scientific Reports» منتشر شده، نشان میدهد که زرافهها میتوانند از استنباطهای آماری برای افزایش احتمال پیدا کردن تکههای هویج به جای کدو سبز استفاده کنند؛ دقیقا مانند انسان در حال انتخاب آبنبات ژلهای.
اندازه مغز و مهارتهای آماری
تاکنون فقط پرندگان و نخستیسانان شواهدی از استدلال آماری نشان میدادند. هر دوی آنها، دارای مغزهای بزرگی به نسبت اندازه بدنشان هستند که با هوش بالاتر مرتبط است. محققان دانشگاه بارسلونا، دانشگاه لایپزیگ و موسسه انسانشناسی تکاملی ماکس پلانک میخواستند ببینند که آیا حیوانی با مغز کوچک نسبت به اندازه بدنش هم میتواند استدلال آماری انجام دهد یا خیر.
زرافهها انتخاب ایدهآلی بودند. آنها قبلا توانسته بودند مقدار بیشتر و کمتر را تشخیص دهند و سیستمهای اجتماعی و گستردگی رژیم غذایی آنها با ظهور شناخت پیچیدهتر مرتبط است.
زرافه چگونه استدلال آماری را نشان میدهد؟
همان طور که مشخص است، زرافهها هویج دوست دارند، اما نسبت به کدو سبز بیمیلند و این باعث میشود که این دو خوراکی، برای آزمودن استدلال آماری مناسب باشد. محققان در کار با چهار زرافه، نسبتهای متفاوتی از برشهای هویج و کدو سبز را در ظروف شفاف قرار دادند تا آزمایش کنند که آیا زرافهها میتوانند احتمال بیشتر دریافت هویج را در سه آزمایش با مقادیر مختلف پیشبینی کنند یا نه. زرافهها در طول این آزمایشها توانستند ظرفهای دارای هویجهای بیشتر را انتخاب کنند.
نتایج ترکیبی آزمایشها نشان داد که زرافهها در انتخاب ظرف درست از استدلال آماری استفاده کردند. شواهد استدلال آماری در زرافهها نشان میدهد که برای مهارتهای آماری به مغزهای نسبتا بزرگ نیاز نیست. علاوه بر این، محققان گمان میکنند که توانایی ایجاد ارجاعات آماری ممکن است واقعا در قلمرو حیوانات گسترده باشد.