همشهری آنلاین، در اینجا فرصت خوبی است تا با خواص این خانواده گیاهی بیشتر آشنا شوید و علاوه بر غذاهای سنتی به دنبال خوراکهای تازهای باشید که در آنها از حبوبات استفاده میشود.
چشم سفیدها در آبگوشت
یکی از مشهورترین غذاهایی که با استفاده از لوبیاهای سفید پخته میشود، آبگوشت است. پس اگر فرزند شما از این غذای سنتی خیلی خوشش نمیآید، از خواص لوبیا سفید برایش بگویید تا دفعه بعد به این غذا جور دیگری نگاه کند. لوبیا سفید هم خواصی مشابه لوبیاهای قرمز و چیتی دارد؛ یعنی فیبرش زیاد است، دوستدار قلب و عروق شماست، به برطرفشدن کم خونی و تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک میکند. جدای از اینها با مصرف لوبیا سفید مغز شما بهتر عمل میکند و هوشیارتر میشوید. این را هم بدانید که هر ۱۰۰ گرم از این لوبیا حدود ۲۵۸ کالری دارد و غذای انرژی زای خوبی است. لوبیا چشم بلبلی هم از همین خانواده است و خواص مشابهی دارد.
پای ثابت آش رشته
لوبیا چیتی یکی از حبوباتی است که در ترکیب بعضی از آشها ازجمله آشرشته دیده میشود و مانند سایر لوبیاها فیبر پایین آورنده کلسترول خون دارد. تحقیقات پژوهشگران نشان میدهد مصرف حبوبات مختلف ازجمله لوبیا چیتی در رژیم غذایی، سبب میشود که خطر بروز حمله قلبی تا ۸۰ درصد کاهش پیدا کند و بدین ترتیب شما را از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی دور نگهمیدارد. این لوبیا علاوه بر آهن، مقادیر قابل توجهی مس و منگنز هم دارد. این مواد معدنی با تولید آنزیمهایی از ایجاد رادیکالهای آزاد سرطانزا جلوگیری میکنند. اگر میخواهید مقدار گوشت رژیم غذاییتان را کم کنید، بهترین جایگزین، لوبیاچیتی است.
رفیق قورمه سبزی
هر وقت اسم لوبیا قرمز میآید بهسرعت یاد قورمه سبزی میافتیم، چون دو یار قدیمی و جدا نشدنی هستند. خارجیها به شکل این لوبیا بیشتر توجه کردهاند و به همین دلیل به آن «لوبیای کلیه» میگویند، چون شبیه یک کلیه کوچک است.
لوبیاهای قرمز منبع خیلی خوبی برای فیبر پایین آورنده کلسترول خون هستند. علاوه بر این، فیبر زیاد موجود در این لوبیا از بالارفتن سریع قند خون بعد از خوردن غذا جلوگیری میکند و این موضوع برای بیماران دیابتی، یک ویژگی مثبت محسوب میشود. این لوبیاها انرژی موردنیاز بدن شما برای فعالیتهای روزانه را تامین میکنند. اگر کم خونی دارید، به شما توصیه میکنیم که حتما از لوبیاهای قرمز استفاده کنید؛ چون کمبود آهن خون شما را جبران میکنند. این لوبیا با داشتن ویتامین ب ۱ کارایی مغز شما را افزایش میدهد و از ابتلا به آلزایمر پیشگیری میکند.
دانههای عدس
عدسهایی که معمولا در غذاهای مختلف از آنها استفاده میکنیم دو نوع هستند: یک نوع عدس قهوهای که آن را میشناسیم اما نوعی عدس قرمز هم وجود دارد که به آن دال عدس میگویند و شاید کمتر شناخته شده باشد. به هر حال هر دوی این عدسها از لحاظ خواص شبیه هم هستند اما چیزی که عدس را از سایر خانواده حبوبات کمی مجزا میکند، این است که بر خلاف سایرین دیرپز نیست و به سرعت میتوانید با آن غذا بپزید. این دانه کوچک یک منبع غنی از پروتئین به شمار میرود.
لپههای قیمه و دلمه
این عضو خانواده حبوبات هم مانند بقیه، پروتئین زیادی دارد و احتمال بروز بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد. مقدار سدیم موجود در لپه بسیار کم است و با داشتن اسیدفولیک و ویتامین ب ۶ یک ماده غذایی مفید برای بیماران مبتلا به فشار خون محسوب میشود. لپه برخلاف سایر حبوبات پوسته ندارد و به همین دلیل نیازی نیست آن را خیلی خیس کنید. زودتر پخته میشود و کمتر نفخ میآورد. مصرف این پروتئین گیاهی برای کودکان یا افرادی که دچار سوءتغذیه شدهاند هم توصیه میشود. علاوه بر این میتواند به درمان کمخونی هم کمک کند.
نخودهای آسیایی
نخود اولین بار در کشور ترکیه کشف شد و امروزه کشورهای پاکستان، ترکیه و هندوستان از جمله بزرگترین تولیدکنندگان نخود در دنیا محسوب میشوند. با وجود این همسایههای نخوددوست، عجیب نیست که ما ایرانیها هم در انواع آشها از این نخودهای پرخاصیت استفاده میکنیم. قدیمیها بر این باور بودهاند که نخود برای درمان سنگکلیه مفید است. امروزه هم ثابت شده که نخودها منبع خوبی از اسید فولیک، منگنز، آهن، مس، منیزیوم و مولیبدن هستند. فیبر موجود در نخود از یبوست و سایر اختلالات دستگاه گوارش پیشگیری میکند. نخود هیچ گونه چربیای ندارد، حاوی مقدار زیادی پروتئین است و مانند سایر اعضای خانواده حبوبات خطر بروز بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
ماشهای کم طرفدار
بیشتر از آنکه با خود ماش آشنایی داشته باشیم جوانه آن را میشناسیم و از این جوانهها در تهیه سالاد استفاده میکنیم اما این عضو دور افتاده خانواده حبوبات هم برای خودش ارزش غذایی دارد. ماش چربیهای اشباع خیلی کمی دارد و سرشار از فیبر است. ویتامین ث، ویتامین کا، ریبوفلاوین، فولات، آهن، منگنز، فسفر، پتاسیم و مس هم در ماش پیدا میشوند. در مجموع میتوان گفت که خواص ماش به حفظ سلامت بدن شما کمک میکند و در کاهش وزن تاثیر دارد.
نکته آشپزی
نخود و لوبیا، جزو حبوبات دیر هضم هستند و از سوی دیگر دیر پخته میشوند. برای اینکه زمان آشپزی با این مواد غذایی را کاهش دهید و هضمشان برای دستگاه گوارش شما آسانتر شود بهتر است این حبوبات را قبل از پخت خیس کنید. بنابراین آنها را در ظرفی بریزید و به ازای هر فنجان از حبوبات، دو تا سه فنجان آب اضافه کنید. این کار را هشت ساعت پیش از آشپزی یا از شب قبل انجام دهید. بعد از این مدت حبوبات را در آبکش بریزید و با آب تمیز بشویید؛ حالا برای پخت و پز آمادهاند.