شاعر محبوب کودکان و نوجوانان سال‌هاست از شهر خود دور شده و در محله دروس تهران زندگی می‌کند. او تا امروز بیش از ۱۶۰ اثر برای کودکان منتشر کرده؛ کتاب‌هایی که تیراژ برخی از آنها به بیش از پنج و نیم میلیون نسخه می‌رسد.

  به گزارش همشهری آنلاین، مصطفی رحماندوست پس از اخذ مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، به‌عنوان کارشناس کتاب‌های خطی در کتابخانه مجلس مشغول به کار شد و سپس به‌عنوان مدیر مرکز نشریات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مدیرمسئول نشریات رشد، سردبیر رشد دانش‌آموز، سردبیر و پدیدآورنده سروش کودکان و نوجوانان به فعالیت خود ادامه داد. او همچنین به مدت ۳ سال مدیرکل دفتر مجامع و فعالیت‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران بود که بنابر گفته خودش، آغاز راه او برای انتقال ادبیات برگزیده کودکان و نوجوانان ایران به زبان‌های دیگر بوده است. مصطفی رحماندوست، علاوه بر این، مدرس داستان‌نویسی و ادبیات کودکان و نوجوانان در دانشگاه‌ها نیز بوده است. او پس از بازنشستگی از سمت‌های دولتی، مدیر گروه شکوفه (بخش کودکان و نوجوانان) انتشارات امیرکبیر و مشاور ادبی آثار مربوط به کودکان و نوجوانان کتابخانه ملی ایران و یکی از اعضای اصلی داوران بین‌المللی جشنواره بین‌المللی فیلم کودکان و نوجوانان اصفهان و جشنواره بین‌المللی تئاتر کودکان و نوجوانان است. رحماندوست عضو هیئت‌های‌ داوری‌ کتاب‌ سال، جشنواره‌های‌ کتاب‌ و مطبوعات‌ کودکان و عضو شورای‌ موسیقی‌ کودکان‌ و شورای کتاب کودک ایران نیز بوده‌است.  

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

 رحماندوست را با شعر «صد دانه یاقوت» می‌شناسند. شاید کم نباشند آنهایی که با دیدن انار یاد این شعر می‌افتند یا هم‌محله‌ای‌هایی که با دیدن رحماندوست یاد این شعر دوران کودکی را زنده کرده و زیر لب زمزمه می‌کنند. با شاعر کودکی‌ها بین هیاهوی دانش‌آموزانی که می‌خواستند از او امضا بگیرند، درباره محله و فعالیتش در آن گفت‌وگو کردیم.  

 در کدام محله منطقه ۳ زندگی می‌کنید؟  


محله دروس.


 چند سال است که ساکن محله دروس هستید؟  


۱۸ سال.  


 چرا ساکن این محله شدید و تفاوت آن با دیگر محله‌ها در چیست؟  


ما در این منطقه خانه پیدا کردیم و به همین دلیل ساکن اینجا شده‌ایم.  


 پس اگر الان در محله دیگری خانه‌ای برای زندگی پیدا کنید از محله نقل و مکان می‌کنید؟  


حالا دیگر من متعلق به این محله‌ام و ‌جای دیگری نمی‌روم.  


 دلیل علاقه‌مندی شما به این محله چیست؟  


حالا دیگر سال‌هاست به محله عادت و دوستان زیادی پیدا کرده‌ام. منطقه ۳ برای من یادآور خاطرات فرهنگی، اجتماعی و مذهبی است و در همه این موارد محله ما سطح بالایی بین دیگر محله‌ها دارد.  


 منظورتان حضور مکانی مانند حسینیه ارشاد در منطقه ۳ است؟  


پیش از این فعالیت محدودتری در محله داشتم اما چون نسبت به حسینیه ارشاد نوستالژی دارم و شاگرد دکتر شریعتی بوده‌ام به حسینیه ارشاد رفت و آمد می‌کنم. اخیراً نیز در این منطقه کتابخانه‌ای به نام مصطفی رحماندوست تأسیس شده که علاقه‌مند هستم برخی برنامه‌های خود را به این کتابخانه منتقل کرده و در آنجا که منطقه خودم نیز هست فعالیت کنم.  


 پاتوق شما در منطقه کجاست و برای تهیه کتاب به کدام کتابفروشی می‌روید؟  


کتابفروشی‌های محل را نمی‌شناسم اما عموماً خودم برای تهیه کتاب به شهر کتاب خیابان شریعتی می‌روم.  


 کلاس و کارگاه داستان‌نویسی و شعر هم برای کودکان و نوجوانان برگزار می‌کنید؟  


در فرهنگسرای درِ دوم گاهی کلاس‌هایی برگزار می‌کنم.  


 کدام کتاب خود را بیشتر دوست دارید؟  


آن کار و کتابی را که بیشتر با بچه‌ها سر و کار دارد.  


 مصطفی رحماندوست چقدر توانسته حضور مؤثری در منطقه برای کتابخوان کردن بچه‌ها داشته باشد؟  


حضور من و دیگران برای کتابخوان کردن بچه‌ها چندان مؤثر و کافی نیست. هرچند همیشه دوست داشته‌ام در منطقه آدم مؤثری باشم ولی محله ما از نظر فرهنگی محله خوبی است. اگر روی این مسئله انجام شود نتایج مثبتی خواهیم گرفت. وقتی پدر و مادر یک خانواده در طول روز مطالعه نداشته باشند از فرزند آنها هم این انتظار نمی‌رود چراکه این رفتار اولیای خانواده است که بر فرزند تأثیر می‌گذارد. وقتی کودک لذت کتابخوانی را در چهره پدر و مادرش نمی‌بیند، این کار را تقلید نمی‌کند.  


 در کلاس‌هایتان چه درس می‌دهید؟  


قصه‌گویی که زیربنای گسترش مطالعه و مهارت‌ خواندن است.


 چطور می‌شود فرهنگ کتابخوانی را بدون آنکه به شعارزدگی تبدیل شود، میان کودکان‌ ترویج کرد؟

 
اکنون احساس می‌شود فرهنگسراها و خانه‌های فرهنگ تداخل‌کاری با مساجد، حسینیه‌ها و تکایا و آموزشگاه‌های علمی پیدا کرده‌اند. فرهنگسرا نباید کلاس‌های کمک ‌آموزشی برگزار کند و از حوزه خودش خارج شود. فرهنگسراها جای جمع آمدن کسانی است که می‌خواهند کار فرهنگی غیر از این دست کارها انجام دهند. موازی‌کاری در برنامه‌ها نباید باعث آن شود که هم مسجد کم مشتری شود و هم فرهنگسراها از رونق بیفتند.  


 اکنون چه کتاب‌هایی آماده انتشار دارید؟  


۷ کتاب به نام «آن‌مان نواران» برای پیش‌دبستانی‌ها آماده انتشار دارم که این نام کلی مجموعه‌ای است که هر یک نام جداگانه‌ای دارند.  


 چه پیشنهادی برای بچه‌های منطقه دارید؟  


پیشنهادم به بچه‌ها، کتاب خواندن و کتاب بازی کردن است. از خانوادها می‌خواهم برای بچه‌ها کتاب بخرند تا کتاب خوانده و ارزش آن را حس کنند.  

_________________________________________________________

* منتشر شده در همشهری محله منطقه ۳ به تاریخ ۱۳۹۳/۰۹/۱۵