همشهری آنلاین - حمیدرضا رسولی: درختان قطور و کهنسالی که در برخی خیابانها و کوچهپسکوچه های تهران و در مسیر عبور خودروها قرار گرفتهاند و به شکل عجیبی از گزند تخریب در امان ماندهاند، نماد احترام تهرانیها به درختان و طبیعت است. نمونههایی از این درختها در تهران کم نیست، اما چنار کهنسال خیابان ورزنده، در حوالی ورزشگاه امجدیه تهران، معروفترین آنها به شمار میرود.
قصههای خواندنی تهران را اینجا ببینید
یادگار باغ نخودی
این درخت مثل برخی درختان کهنسال محدوده شمیران و بزرگراه شیخ فضلالله نوری با گذشت زمان و توسعه تهران در مسیر عبور و مرور خودروها قرار گرفت، اما در هیچ مقطعی تیشه به ریشهاش زده نشد. چنار کهنسال خیابان ورکش که سن آن بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ سال تخمین زده میشود، یادگار انبوه باغهایی مثل باغ امجدالسلطان و باغ نخودی است که تا ۱۰۰ سال قبل در حاشیه دروازهدولت وجود داشته و با گذشت زمان در مسیر تردد انبوه خودروها قرار گرفته. سالهاست که انواع وسایل نقلیه به خاطر وجود این درخت، به سختی از خیابان ورکش عبور میکنند، اما مردم شیوه عبور و مرورشان را با آن سازگار کردهاند. از انبوه درختان باغهای قدیمی این محدوده همین درخت چنار خیابان ورکش و درختان داخل ورزشگاه شهید شیرودی باقی ماندهاند. نکته جالب درباره چنار معروف خیابان ورکش اینکه طی یک قرن اخیر به طور معجزه آسایی از گزند ساخت و سازهای بی امان مرکز شهر جان سالم به در برده و هنوز استوار و با نشاط به نظر می رسد.
قطورترین چنار
چنار معروف محله کن هم یکی دیگر از درختان معروف پایتخت به شمار می رود. تردیدی وجود ندارد که چنار قدیمی و کهنسالی که به چنار یکهباغ کن معروف شده قطورترین چنار پایتخت است. در توصیف قطور بودن این درخت همین قدر بدانید که چند سال قبل ۸ مرد تنومند دستبهدست هم دادند و دور آن حلقه زدند تا عکس یادگاری آنها، شکوه و عظمت قطورترین چنار تهران را هم نشان بدهد. کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند چنار یکهباغ کن در دوره صفویه سبز شده و با این حساب قدمت آن بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال تخمین زده میشود. قطورترین چنار پایتخت در عین حال عنوان بلندترین چنار را هم یدک میکشد. این درخت هم در ملک شخصی واقع شده و دوستداران محیطزیست معتقدند دیر یا زود از گزند ساختوسازهای بیامان محله کن در امان نخواهد ماند. چه بسا قطورترین چنار تهران در خوش بینانهترین حالت زیر سایه برجها و ساختمانهای بلند مرتبه قرار بگیرد.