این پیرغلام در محله از محبوبیت خاصی برخوردارست و اهالی ارادت خاصی به او دارند. شاید بخشی از این ارادت به این خاطر باشد که منتظری غمخوار درد آنهاست و بی‌تفاوت از کنار مشکلات دیگران عبور نمی‌کند.

همشهری آنلاین-محسن شریف نیا: این را می‌توان از فعالیت چند ساله او برای اقشار آسیب‌پذیر به‌ویژه معتادان منطقه و تلاش برای بازگردان آنها به زندگی فهمید. در ادامه سراغ خانواده، تعدادی از مسئولان و اهالی منطقه رفتیم تا درباره سبک زندگی و حاصل نیم قرن نوکری او در دستگاه امام حسین(ع) برای شما بنویسیم.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

 معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار منطقه: 

 با حمایت‌های سید بسیاری از اعتیاد رها شدند

 از آنجایی که منطقه ما در حاشیه شهر تهران واقع شده است، تعداد زیادی بی‌خانمان و کارتن‌خواب دارد. شهرداری منطقه با ساخت گرمخانه‌ای که «مددسرای مهر» نام گرفت حمایت زیادی از این افراد در فصول سرد سال انجام داد. معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار منطقه از حمایت حاج آقا منتظری در زمینه افراد آسیب‌دیده در این مددسرا می‌گوید: «از ابتدای راه‌اندازی مددسرای مهر، حاج آقا منتظری به‌عنوان ناظر و مدیر داخلی این مرکز به اقشار آسیب‌دیده که اغلب کارتن‌خواب‌های محله‌ها هستند، خدمات مختلفی را ارائه داده است. او با حمایت معنوی خود بسیاری از معتادان را برای ترک اعتیاد تشویق و آنها را به کمپ‌های ترک اعتیاد معرفی کرده است.»

 یکی از اعضای گرمخانه مهر: 

پاکی‌ام را مدیون دم گرم حاج‌آقا هستم

 محرم. م یکی از کسانی است که سال‌ها اسیر اعتیاد بود و حالا به لطف آشنایی‌اش با حاج آقا منتظری از آن رهایی یافته است. او درباره آشنایی‌اش با حاج آقا می‌گوید: «برای نخستین بار سید را در گرمخانه دیدم. پیرمرد خوش سیمایی است. برایم تعجب‌آور بود که مردی با این شرایط اجتماعی چرا وقتش را برای ما سپری می‌کند. کم‌کم به او نزدیک شده و متوجه شدم خوبی و مهربانی در ذات اوست و برایش فرقی نمی‌کند که طرف مقابل یک کارتن‌خواب است یا یک بزرگ محله.»
او از نوحه‌سرایی منتظری در گرمخانه خاطره خوبی دارد و می‌گوید: «اگر اشتباه نکنم یکی از روزهای ماه محرم سال گذشته بود که حاج آقا برای ما از امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) به زبان آذری نوحه خواند. تمام فضای گرمخانه متحول شد و همه شروع به گریستن و سینه‌زنی کردند. حتی آنهایی که به ظاهر اعتقادی به این مسائل نداشتند به احترام مجلس امام حسین(ع) سکوت کردند و آرام سینه زدند. آن روز خیلی دلم شکست. یاد ماه محرم و دسته‌های عزاداری در محله خودمان افتادم. از اینکه دیگر توفیق حضور در این مراسم را نداشتم ناراحت شدم. چند روز بعد از مراسم موضوع را با حاج آقا مطرح کردم. او با حرف‌هایش آرامم کرد و به من روحیه داد تا اعتیادم را برای همیشه ترک کنم. حالا ۲۲۶ روز است که پاک هستم و این پاکی را مدیون دم گرم حاج آقا منتظری‌ام. خیلی‌ها با کمک و راهنمایی او از دام اعتیاد نجات یافته‌اند.» 

 رئیس فرهنگسرای مهر: 

منتظری لایق تقدیر بود

 سال گذشته فرهنگسرای مهر برای گرامیداشت مفاخر حسینی شهر تهران و همزمان با آغاز ماه صفر در ویژه‌برنامه پرده عشاق از ۵ دهه مداحی، مرثیه‌سرایی و نوحه‌خوانی ذاکر و مداح اهل‌بیت(ع)، سیدمحمد منتظری تجلیل کرد. سعید رنجبریان، مدیرمراکز فرهنگی و هنری منطقه و فرهنگسرای مهر درباره تجلیل از سیدمحمد منتظری می‌گوید: «ویژه برنامه پرده عشاق با هدف تقویت هویت دینی اهالی، معرفی و تکریم مفاخر و نخبگان ملی، شهری و محلی، گسترش محاسن و فضایل اخلاقی با تمرکز بر اخلاق عمومی برای دومین سال متوالی در منطقه اجرا شد.»

او درباره فرایند انتخاب منتظری به‌عنوان یکی از مفاخر حسینی منطقه توضیح می‌دهد و می‌گوید: «مدتی پیش از اجرای مراسم پرده عشاق، سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران از ما یک لیست از پیرغلامان و مفاخرحسینی و مداحان را درخواست کرد. با کمک همکاران در این مجموعه فرهنگی و پرس‌وجو از افراد آگاه و تحقیقات مقدماتی، تعداد زیادی از افراد را به این سازمان معرفی کردیم. بعد از بررسی سوابق اجرایی این پیرغلامان و مفاخر، سیدمحمد منتظری به‌عنوان فرد منتخب برای تجلیل انتخاب شد. بی‌شک حاج آقا منتظری لایق این تجلیل بود و بسیاری از اهالی به خاطر علاقه به این پیرغلام به مراسم پرده عشاق آمده بودند.»

رنجبریان اضافه می‌کند: «خوشبختانه این منطقه از جمله مناطق مذهبی و دوستدار اهل‌بیت(ع) و به‌ویژه امام حسین(ع) است. این موضوع را می‌توان از تجمع‌های گسترده محافل و هیئت‌های مذهبی در محله‌های مختلف منطقه دریافت کرد به همین خاطر هم پیرغلامان و ذاکران حسینی بسیاری دارد.»

 پسر سوم منتظری: 

به سفارش پدرم تعزیه‌خوان شدم 

سیدحسن منتظری، فرزند حاج آقا منتظری در حال حاضر ۳۸ سال دارد و فرزند سوم پدر است. او درباره پدرش می‌گوید: «پدر خیلی دل‌رحم و مهربان است. بعضی از کارهای خیرشان را از ما پنهان می‌کند و دوست ندارد ریا شود. ما گاهی اتفاقی متوجه کارهای او می‌شویم. من به داشتتن چنین پدری افتخار می‌کنم.»
وی ادامه می‌دهد: «یادم هست وقتی سنم خیلی کم بود تمام اشتیاقم این بود که وقتی از مدرسه می‌آیم سریع به خانه برسم و وسایل پدرم را بردارم و با هم به هیئت برویم. ساعت‌ها با همدیگر از این مجلس به مجلس دیگری می‌رفتیم و من از این کار لذت می‌بردم. خدا را شکر در زندگی خودمان از هیچ لحاظ کم نگذاشته‌اند. او از نظر ایمان و تقوا بسیار قوی است و همیشه به ما در مورد تقید به آموزه‌های قرآنی و اهل‌بیت(ع) سفارش می‌کند.»
 سیدمحمدمنتظری از سفرهای مذهبی پدر صحبت می‌کند و می‌گوید: «از زمانی که ما کودک بودیم به کربلا و سوریه کاروان مسافرتی می‌برد. یادم می‌آید یکبار که من هم همراهشان بودم خیلی دوست داشتم که ایشان مداحی کنند و همین‌طور هم شد و من هم با همان حال و هوای کودکی خودم با نوای ایشان عزاداری می‌کردم. ایشان خیلی دوست داشتند ما هم مداح شویم اما مثلاً خود من متأسفانه شرایطش را نداشتم.»
او به نکته جالبی از زندگی پدرش اشاره می‌کند و می‌گوید: «پدرم همیشه به ما توصیه می‌کند به خاطر امام حسین(ع) با مردم خوب رفتار کنید و مهربان و باگذشت باشید. اگر مدعی هستید که عاشق امام حسین(ع) و یارانش هستید پس باید در رفتار با دیگران هم این ارادت را نشان دهید.»
سیدحسن می‌گوید: «من در گذشته مداحی می‌کردم و در حال حاضر هم حدود ۲۵ سال است که تعزیه‌خوان هستم. این پدرم بود که با سفارش‌هایش ما را به این راه کشاند. او همیشه به ما سفارش می‌کرد که در این راه‌ها قدم برداریم چون آنچه خودشان یافته‌اند در این راه بوده است.»

-----------------------------------------------------------------------------------------------

*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۹ در تاریخ ۱۳۹۴/۰۷/۲۹