رئیس کمیته ملی پیشگیری از خودکشی اعلام کرد: افرادی که بعد از خودکشی زنده ماندهاند اختلافات خانوادگی را بیشترین دلیل برای این عمل عنوان کردهاند، اما در مورد کسانی که فوت کردهاند علت از سوی خانوادههایشان بهدلیل ترس از انگ اجتماعی کتمان میشود.
به گزارش ایلنا، سید مهدی حسنزاده، افزود: خانوادههایی که یکی از اعضای آن اقدام بهخودکشی میکند بهخاطر انگ اجتماعی دلیل آن را به دروغ خفگی، غرقشدگی، تصادف و غیره عنوان میکنند و همین امر یافتن علت خودکشی را مشکل میکند.
وی بیشترین روش خودکشی در ایران را مصرف قرص دانست و اضافه کرد: زنان بیشتر از مردان در کشور دست بهخودکشی میزنند که متأسفانه روش خودسوزی در آنان شایع است.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران رسیدگی به وضعیت افرادی که دست بهخودکشی زدهاند را پس از ترخیص از بیمارستان ضروری عنوان کرد و گفت: نبود روشهای کاربردی در درس مهارتهای زندگی در مدارس و دانشگاههای کشور از عواملی است که افراد را در مقابل مشکلات و موانع آموزش نمیدهد و گاهی افرادی این دروس را آموزش میدهند که مهارت لازم را ندارند.
حسنزاده افسردگی و اختلالات روانی را عامل دیگری برای خودکشی بیان و اظهار کرد: گاهی 80 درصد از زنانی که خودسوزی میکنند از کار خود پشیمان میشوند و در یک لحظه بهدلیل کنترل نکردن خشم خود آن کار را میکنند.
رئیس کمیته ملی پیشگیری از خودکشی، افرادی که اقدام بهخودکشی میکنند را به 3دسته تقسیم کرد و افزود: دستهای قصد مردن نداشته و فقط از روی جلب توجه و نمایش خودکشی میکنند و دستهای دیگر دو دل بوده و افرادی نیز قصد مرگ دارند که تفکیک این گروهها به دست متخصص امکانپذیر بوده و هر تهدیدی باید جدی گرفته شود.
بیشترین خودکشیها در شهرهای استانهای حاشیه سلسله کوههای البرز و زاگرس رخ میدهد.وی استانهای حاشیه سلسله کوههای البرز و زاگرس را بیشترین شهرهایی که خودکشی در آنها رخ میدهد، ارزیابی کرد و ادامه داد: نوجوانان و جوانان بیشترین طیف خودکشی را در ایران دارند درحالی که در کشورهای غربی افراد 45 سال به بالا بیشتر دست بهخودکشی میزنند.
حسنزاده از نبود سازمانهای غیردولتی حمایت از بازماندگان و اطرافیان فرد خودکشی کرده انتقاد کرد و گفت: امر خودکشی گاهی مسری میشود به همین دلیل حمایت اطرافیان و دادن آموزشهای مهارتی و روانشناسی ضروری بوده که در ایران تاکنون برخلاف سایر کشورها ایجاد نشده است.
وی از ارائه آمارهای خودکشی در کشور بهدلیل ایجاد ترس و موج خودکشی امتناع کرد و بیان داشت: از وزارت بهداشت این آمارها را بخواهیم.
در خلاصه مقالاتی که در نخستین سمینار ملی مطالعه رفتارهای خودکشی ایران ارائه خواهد شد، آمده است که در هر 3 ثانیه یک نفر در جهان دست بهخودکشی میزند و در هر 40 ثانیه یک نفر بهعلت خودکشی از دنیا میرود.
ایران با نرخ خودکشی 6 نفر در صد هزار نفر در رتبه 58 جهان قرار دارد و در سال 1380 از حدود 3 هزار خودکشی 65 درصد را مردان و 35 درصد را زنان انجام دادهاند، بالاترین آمار خودکشی را استان ایلام و کرمانشاه داشته و پس از آن لرستان، همدان، گلستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، آذربایجان غربی، کرمان و کردستان قرار دارند.
در این خلاصه نوشتار بیشترین روش خودکشی منجر به فوت در ایران حلقآویز کردن، خودسوزی و مسمومیت با قرص و سموم عنوان شده، اما بیشترین روش اقدام بهخودکشی استفاده از قرص است.