گروه‌های خونی تنها به این ۴ گروه خونی A، B، O یا AB ختم نمی‌شود و گروه‌های خونی ‌دیگری هم وجود دارند که شاید به اندازه این چهار گروه مشهور و شناخته شده نباشند اما  به مرور زمان در گوشه و کنار دنیا خود را نشان داده‌اند.

به گزارش همشهری آنلاین، گروه خونی شما چیست؟ A، B، O یا AB؟ اگر  فکر می‌کنید این‌ها تنها گروه خونی‌هایی است که ‌وجود دارند، سخت در اشتباهید! تحقیقات و مطالعات اخیر نشان داده که گروه‌های خونی تنها به این ۴ گروه ختم نمی‌شود و گروه‌های خونی ‌دیگری هم وجود دارند که شاید به اندازه این چهار گروه مشهور و شناخته شده نباشند اما  به مرور زمان در گوشه و کنار دنیا خود را نشان داده‌اند. شاید برخی از این گروه خونی‌های نادر زیرمجموعه همین  گروه ABO  باشند، اما وجود یا عدم وجود یک آنتی ژن می‌تواند گروه خونی را از این سیستم جدا کرده و گروه خونی جدیدی را تشکیل دهد. شناسایی این گروه خونی‌های نادر از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که عوارض ناشی از تزریق خون اشتباه به این افراد می‌تواند جبران‌ناپذیر باشد.  

گروه خونی لوترن

گروه خونی لوترن یکی از نایاب‌ترین گروه خونی‌ها در جهان است که با توجه به ژن‌های موجود روی کروموزم شماره ۱۹ مشخص می‌شود. تعداد افرادی که دارای این گروه خونی هستند بسیار کم است. این گروه  فقط باید از هم‌گروه‌های خود خون دریافت کنند و فقط هم می‌توانند به کسانی که از همین گروه خونی هستند خون اهدا کنند، برای همین شناسایی این افراد با این گروه خونی کاری پراهمیت و البته سخت است.  

گروه خونی دافی

گروه خونی دافی یکی از نادرترین گروه خونی‌های مقاوم به انگل مالاریاست که به علت وجود یک نوع پروتئین روی غشای خارجی گلبول‌های قرمز از دیگر گروه‌های خونی متمایز می‌شود. این گروه خونی بیشتر بین سیاهان آفریقایی مشاهده شده.
 سال ۱۹۲۰ دانشمندان متوجه شدند بدن سیاهپوستان و آفریقایی‌ها به طرز معجزه‌آسایی نسبت به انگل مالاریا مقاومت نشان می‌دهد، اما علت آن مشخص نبود تا اینکه سال ۱۹۵۰ در خون یک زن بیمار هموفیلی که بارها تزریق خون انجام داده بود نوعی پروتئین نمایان شد، گروه خونی او با گروه خونی‌های متداول فرق داشت و به انگل مالاریا مقاوم بود به همین جهت نام او را روی گروه خونی گذاشتند. با انجام آزمایشات یک پروتئین دیگر از همان خانواده نیز در سلول‌های خونی او نمایان شد و مطالعات ادامه داشت و ۲۰ سال طول کشید تا پروتئین‌های مقاوم به انگل مالاریا که حالا ۶ عدد هستند در بیماران مختلف مناطق آفریقایی کشف شد و همین آغازی بود برای ثبت یک گروه خونی جدید به نام دافی. این آنتی ژن و پروتئین به طرز غالبی در سیاهان آفریقایی و آمریکایی یافت می‌شود و عدم وجود مالاریا در آفریقای جنوبی نیز ناشی از همین واقعیت است.
 افرادی که دارای این گروه خونی هستند نسبت به انگل مالاریا مقاومند و جالب است که فراوانی این سیستم گروه خونی نیز در مناطق مالاریاخیز بیشتر است و به عبارتی ۱۰ درصد از افراد در این مناطق، گروه خونی دافی دارند.

گروه خونی کِلی

سیستم گروه خونی کِلی گروهی از آنتی ژن‌ها هستند که روی سطح خارجی گلبول‌های قرمز قرار می‌گیرند و نقش مهمی در تحریک ایمن‌سازی بدن دارند. این سیستم بسیار پیچیده است و چندین نوع آنتی ژن دارد. بعد از گروه ABO یکی از قوی‌ترین آنتی ژن‌ها هستند که ایمنی بدن را تحریک می‌کنند.
 این آنتی ژن‌ها حتی می‌توانند اختلالاتی در انتقال خون از مادر به جنین ایجاد کنند، برای همین شناسایی کسانی که این گروه خونی و این آنتی ژن‌ها را دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. سیستم گروه خونی کِلی ۲۵ نوع آنتی ژن دارد و اولین بار سال ۱۹۴۶ در بدن زنی باردار به نام 
«کِله هر» یافت شدند و نامشان را از این بیمار گرفته‌اند.
 بعد از تولد مشخص شد که فرزند این زن دچار نوعی بیماری کم خونی همولیتیکی بود که بر اثر عدم سازگاری آنتی ژن‌های K در خون مادر با پروتئین‌های خونی فرزند ایجاد شده بود و مقدار قابل توجهی از گلبول‌های قرمز از بین رفته بود و از این پس بود که دانشمندان سیستم گروه خونی کِلی را به عنوان یک گروه خونی نادر و مهم در لیست بانک‌های خون قرار دادند تا در صورت نیاز با تعویض خون یا تزریق آنتی ژن‌های لازم از چنین بیماری‌هایی جلوگیری کنند.
 سیستم گروه خونی کِلی یکی از گروه خونی‌های نادر است که اگر بیمار از آن بی‌خبر باشد و خون دیگری دریافت کند حتی ممکن است تا مرگ هم پیش برود.

گروه خونی بمبئی

 گروه خونی بمبئی یکی از نادرترین گروه‌های خونی است که در بررسی‌های اولیه مانند گروه خونی O ظاهر می‌شود و مانند گروه خونی O آنتی ژن‌های A و B در این گروه وجود ندارند اما بر خلاف این گروه آنتی ژن H هم در گروه خونی بمبئی پیدا نمی‌شود و همین باعث شده تا این دسته از افراد در رده گروه خونی‌های نادر قرار بگیرند.  
گروه خونی بمبئی می‌تواند به همه گروه‌ها خون بدهد، اما در عوض فقط و فقط باید از افرادی که دارای همین گروه خون هستند خون بگیرد و عدم دقت در این زمینه می‌تواند این افراد را با مشکلات جدی روبه‌رو کند. از آنجا که اولین بار شخصی در بمبئی در هند با این گروه خونی شناسایی شد نام این گروه خونی نیز بر همین اساس انتخاب شده است. طبق آمارها در هر یک میلیون نفر یک نفر ممکن است دارای این گروه خونی باشد، برای همین گروه خونی بمبئی یک گروه خونی خاص به حساب می‌آید.  
سال ۱۹۵۲ یک پدر ۴۲ ساله هندی از شهر بمبئی در هند (مومبای امروزی) برای اهدای خون به پسر ۷ ساله‌اش که برای یک بیماری قلبی در بیمارستان بستری شده بود به پزشک مراجعه کرد، در بررسی‌های اولیه گروه خونی او O تعیین شد، اما با انجام آزمایشات بیشتر مشخص شد این پدر ۴۲ ساله گروه خونی O بمبئی دارد و از آن زمان این گروه خونی در دسته گروه خونی‌های نادر قرار گرفت.  

منبع: همشهری سرنخ