همشهری- زینب زینال زاده: امروز در محلات ظرفیت مردمی وجود دارد که در قالب سمن ها و تشکل های مردم نهاد و خیریه ها فعالیت می کنند. استفاده از این ظرفیت برای کاهش آسیب های اجتماعی از جمله شناسایی خانه های پلاک قرمز، ضروری است.
سید احمد علوی با بیان این مطلب گفت: «اگر این کار انجام نشود هر چقدر بودجه و اعتبار هم اختصاص دهیم قطعا در حوزه آسیب های اجتماعی موفق نخواهیم بود. چرا که از یک سو هم بودجه و هم نیروی انسانی شهرداری تهران محدوده است و از سوی دیگر هم قوانین مجموعه های شهرداری، بهزیستی، نیروی انتظامی و دادگستری، در حوزه آسیب های اجتماعی دست و پا گیر است اما وقتی ظرفیت های مردمی به شهر اضافه شوند این مشکلات کم می شوند و می توان با بهره گرفتن از این ظرفیت ها، اقدامات را بهتر انجام داد و به نتایج مطلوب رسید.»
او ادامه داد: «به هر حال ما در حوزه توان افزایی سمن ها معتقد هستیم برای کاهش آسیب های اجتماعی شهر تهران چاره ای جز مداخله نهادهای مردمی و خیریه ها نداریم و کمک آنها ضروری است و تا کنون هم کنار مدیریت شهری و سایر دستگاهها مانند سازمان بهزیستی و ... بودند. استفاده از ظرفیت های مردمی تجربه ای است که نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری از موارد برای برون رفت از چالش ها و رفع مشکلات و حل مسائل از آنها کمک گرفته می شود.»
مداخله خودسرانه منجر به شکست می شود
علوی با بیان این که علاوه بر مدیریت شهری، نیروی انتظامی هم به مداخله تشکل های مردم نهاد در راستای شناسایی و ساماندهی کانون های آسیب، تمایل دارد و از این ظرفیت بهره می گیرد، تاکید کرد: «البته نباید فراموش کرد که در مواجه با آسیب، نهادها و سازمان ها و ... مانند پازل هستند که با قرار گرفتن درست در جایگاهشان و عمل به مسئولیت هایشان می توانند موفق شوند. بنابراین اگر گروه های مردمی بخواهند خودسرانه در موضوعات آسیب های اجتماعی ورود کنند قطعا منجر به شکست می شود و از سوی دیگر هم نهادهای متولی مانند نیروی انتظامی و شهرداری و دادگستری و ... هم بدون همراهی و مشارکت نهادهای مردمی نمی توانند در آسیب های اجتماعی و به طور مشخص شناسایی خانه های پلاک قرمز به نتیجه مطلوب دست یابند.»
هماهنگی خوب میان متولیان
آن چه امروز در حوزه آسیب های اجتماعی شاهد هستیم، نشان می دهد که هماهنگی خوبی بین متولیان و دستگاهها و تشکل های مردمی و سمن ها و خیریه ها وجود دارد. عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران با اشاره به این موضوع عنوان کرد: «البته ممکن است فراز و فرودهای داشته باشد و شاهد هستیم در دوره ای حضور تشکل ها پررنگ قوی بوده اما در دوره دیگر کمرنگ و ضعیف بوده است اما مهم این است که حضور داشته اند.در این دوره شواهد و قراین بیانگر آن است که ارتباط سازمان خدمات و مشارکت های اجتماعی شهرداری تهران با سمن ها و تشکل های و نهادهایی چون بهزیسی و نیروی انتظامی و ... خوب است.»
او ادامه داد: «اغلب شناسایی خانه های پلاک قرمز توسط مجموعه مردم نهادی است که در دل این محلات تشکیل شده اند. نکته مهم این است که نهادهای مردمی می بایست آگاه باشند و بدانند که در بخشی از اقدامات می توانند مداخله داشته باشند و از یک نقطه به بعد، مسئولیت با نیروی انتظامی و شهرداری و سایر دستگاهای متولی است.»
اثر بخشی نهادهای مردمی
به طور کلی فعالیت تشکل های در محلات آسیب پذیر ضروری است و معتقدم ما به عنوان متولیان نتوانستیم سازماندهی خوبی کنیم تا از ظرفیت سمن ها و تشکل های مردم نهاد درست استفاده داشته باشیم. سید احمد علوی با بیان این مطلب گفت: «چرا که این ظرفیت ها همیشه پای کار هستند و تا کنون شاید پلن درستی برای تقسیم کارها نداشته ایم. ولی تا همین جا که پیشرفته با کمک سمن ها و نهادها مردمی بوده است و به طور مثال در محله هرندی شاهد فعالیت مجموعه های مردمی و اثر بخشی آنها در کاهش آسیب های اجتماعی هستیم.
در هر حال ممکن است برخی از مواقع اثر بخش نهادهای مردمی کم باشد که این موضوع باید آسیب شناسی و مشکل حل شود. آن چه امروز اهمیت دارد این است که در این دوره مدیریت شهری بنده به عنوان متولی بخش سمن ها تلاش می کنم اثر بخشی سمن ها در محلات افزایش یابد و برای موفقیت و تحقق این هدف حتما باید حوزه اجتماعی و سایر نهادها از جمله بهزیستی و نیروی انتظامی و ... هم پای کار باشند.»