ساخت واکسنهای سرطان با کمک فناوری امآرانای از همان اصولی پیروی میکند که در ساخت واکسنهای کرونا به کار گرفته شد.
دستورات ژنتیکی بوسیله امآرانای به سلولهای بدن منتقل میشوند و آنها را وامیدارند پروتئینهای خاصی را بسازند که در این مورد پروتئینهای سرطانی است. واکنش دستگاه ایمنی بدن به این پروتئئینهای سرطانی پاسخی ایمنی را برمیانگیزد که میتواند سلولهای سرطانی موجود در بدن بیمار را نابود کندو
واکسنهای شخصیسازیشده بر ضد سرطانها
در حالی که چندین واکسن سرطان با استفاده از این فناوری همچنان در مراحل تحقیقاتی قرار دارند، هرچه بیشتر کارآزماییهای بالینی مرحله ۲ و ۳ این واکسنها پیش بروند، احتمال تأیید واکسنهای سرطانی شخصیسازیشده (personalized) که برای گروههای خاصی از بیماران یا حتی یک بیمار خاص ساخته میشوند، بیشتر میشود.
واکسن Provenge با نام ژنریک sipuleucel –T که برای درمان سرطان پروستات ساخته شده بود، در سال ۲۰۱۰ تأیید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را به دست آورد و نقطه عطفی در این روند شمرده شد. اما ماهیت شخصیشده واکسن پروونج تولید آن را بسیار گرانقیمت میکرد و تردیدها درباره بازپرداخت هزینهها نهایتاً به ورشکستگی شرکت سازنده آن انجامید.
این واکسن یک نوع واکسن سلول دندریتیک بود. سلولهای دندریتیک بخشی از دستگاه ایمنی هستند که وظیفه معرفی آنتیژنهای بیگانه را به سلولهای دیگر ایمنی بر عهده دارند.در ساختن واکسن سلول دندریتیک این سلولها را با آنتیژنهای یک بیماری خاص مانند پروتئینهای موجود در سلولهای سرطانی تحریک میکنند. ارائه آنتیژنهای سلولهای سرطانی بوسیله سلولهای دندریتیک باعث میشود سلولهای T بخشی دیگر از سلولهای ایمنی بر ضد سلولهای سرطانی فعال شوند.
تجربه ناموفق پروونج باعث آهسته شدن پیشرفت واکسنهای سرطان برای مدتی شد، اما سپس رویکردهای جدیدتری مورد بررسی قرار گرفتند و این بار با داروهای بسیار موفق «مهارکنندههای وارسی ایمنی» (Immune Checkpoint Inhibitorّ) همراه شدند که از رویکرد دیگری برای تحریک پاسخ ایمنی استفاده میکنند.
این داروهای ایمنیدرمانی سرطان مانع از اتصال «پروتئینهای بازرسی» (checkpoint proteins) با پروتئینهای متناظرشان میشوند. در نتیجه پیام «خاموش» در دستگاه ایمنی صادر نمیشود و سلولهای T به کشتن سلولهای سرطانی ادامه میدهند.
واکسنهایی برای بیماریهای عفونی دیگر
پژوهشگران همچنین میخواهند از فناوریام آرانای برای مقابله با دو عامل بیماریزای کهن و کشنده در دنیا استفاده کنند: مالاریا و سل.
همگرایی پیشرفتهای پزشکی تواناییها برای یافتن محلهای هدف قراردهی مطلوب در عوامل بیماریزا بوسیله واکسنها را افزایش داده است. از طرفدیگر دانش شناختن نحوه پنهان شدن و دور زدن دستگاه ایمنی توسط عوامل بیماریزایی مانند مالاریا و سل پیشرفت کرده است که بینشهایی را در مورد نحوه مقابله با آنها را فراهم میکند.
انقلاب در حال وقوع در پیشبینی محاسباتی ساختار پروتئین امکان مدلسازی مدلسازی ساختارهای سه بعدی پروتئینها را میدهد. این به ما در رمزگشایی نواحی این پروتئینها که اهداف بهینه برای توسعه واکسن هستند، کمک میکند.
یکی از زیباییهای فناوریام آرانای این است که این امکان را ایجاد میکند سریعاً صدها هدف واکسن را آزمایش کرد. علاوه بر این، میتوان چندین ام آرانای – که هر کدام رمزبندیکننده آنتیژن متفاوتی در یک عامل بیماریزای واحد - را در یک واکسن ترکیب کرد. برای اولین بار، امکانپذیر شده است که یک واکسن مبتنی برام آرانای پیامرسان، دستگاه ایمنی انسان را برای مبارزه با چندین هدف آسیبپذیر در یک عامل بیماریزا آموزش دهد.