به گزارش همشهری آنلاین: شش ماه قبل خبرگزاری یورونیوز در گزارشی با اشاره به فضای غیر واقعی سریال نتفلیکس با نام «امیلی در پاریس» نوشت که این شهر شباهتی به تصور گردشگران از آن ندارد. سال ۲۰۲۳ اعتصاب رفتگران شهری باعث توده زبالهها در خیابانها شد که مقصر آن دولت امانوئل مکرون و سیاستهای اقتصادی آن در زمینههایی مانند بازنشستگی شناخته شد. اعتصاب رفتگران وقتی شروع شد که دولت ماکرون سن بازنشستگی را دو سال بالا برد و به حدود ۶۰ سالگی رساند. ده روز از اعتصاب نگذشته بود که شهر دیگر قابل تحمل نبود. چیزی در حدود ۵ هزار تن کیسه زباله در خیابانها روی هم جمع شده بود. این عدد در مواقعی به ۱۰ هزار تن هم رسید.
همین اتفاق نشان داد که موضوع جمعآوری زباله پاریس چقدر دارای اهمیت است. اگر موضوع فقط به اعتصاب بستگی داشت باید با پایان اعتصابها مشکل حل میشد اما مشکل زبالهها همچنان ادامه دارد. سال گذشته سایت بیزنس اینسایدر از یک شخصیت پر مخاطب شبکه تیکتاک خبر داد که به پاریس سفر کرده و تصاویر زندهای از کثیفی خیابانهای اطراف برج ایفل در حساب کاربری خود منتشر کرده است. این شخص ۲۷ میلیون نفر دنبال کننده داشت و تصاویر به سرعت پخش شدند. او گفته بود پاریس اصلا چیزی که تصور میشود نیست و شاید شبها زیبا باشد اما روزها زباله را در همه خیابانها میبینید همینطور خیابانها با گرافیتی پوشانده شده و بوی بدی به مشام میرسد.
چهار روز از ابتدای سال حاضر میلادی نگذشته بود که یک بازیگر و کمدین کانادایی در سفر سال نو به پاریس از حجم زیاد زباله در این شهر گفت و موضوع دوباره در شبکههای اجتماعی مطرح شد.
امسال تصاویری از خیابانها پاریس در شبکههای اجتماعی پربازدید که نشان میداد زبالهها آنقدر زیاد هستند که خیابان به ارتفاع چند متر مسدود شدهاند. اگرچه به سرعت مشخص شد این عکسها با هوش مصنوعی ساخته شدهاند اما توجه به آنها نشان میدهد که نگرانی درباره مشکل زبالههای شهر چقدر زیاد است.
بیشتر بخوانید: تهران تمیزتر از پاریس | ۶۵ درصدی شکایتهای مردمی در حوزه پسماند کاهش یافته است
همزیستی با موش
بعد از چند قرن مبارزه با موشها، آنا هیدالگو شهردار پایتخت فرانسه سال قبل اظهار کرد که به جای مبارزه با موشها باید آموخت که با آنها زندگی کرد. ظاهرا تمام برنامهها مبارزه با این حیوانات موذی شکست خورده است. سال ۲۰۱۷ بود که استفاده گسترده از سمهای مختلف برای جلوگیری از تکثیر موشها اجرا شد اما به نتیجه مورد نظر نرسید و جمعیت موشها ثابت ماند. حتی گروهی هم بیان کردند که موشها در معدوم کردن مقداری از زبالههای شهر میتوانند مفید باشند و در مقابل عده دیگری با تاکید بر تعداد زیاد موشها در این شهر میگویند که با افزایش گرمایش جهانی تعداد موشها از این حد هم بیشتر خواهد شد و معضل در سالهای آینده افزایش خواهد یافت. اظهارات هیدالگو درباره همزیستی با موشها با گذشت یک سال همچنان دستمایه تمسخر شده است. به گزارش فوربز پاریس یکی از ۴ شهر جهان با بیشترین جمعیت موشها است.
حشرات گزنده در مترو
پاییز سال گذشته وبسایت پولیتیکو در گزارشی طنز آمیز از افزایش تعداد ساس در آپارتمانهای گردشگری و حتی واگنهای مترو پاریس خبر داد. امانوئل گرگوار معاون شهردار پاریس در اینباره گفته بود که بیشتر شدن تعداد ساسها از مشکل بهداشت عمومی به یک وضعیت اضطراری ملی منجر شده است! در ۱۹۵۰ ساسها نابود شده بودند و اگرچه در سالهای ۱۹۹۰ هم مشکل وجود ساس و حشرات گزنده در شهر گزارش شده بود اما شدت زیادی پیدا نکرد. با این حال در میانه سال ۲۰۲۳ تعداد ساسها در شبکه حمل و نقل پاریس و فرودگاه شارلدوگل به جایی رسید که شهرداری به ادارهکنندگان مترو و اتوبوس اخطار داد تا صندلیها را با مواد شیمیایی ضدعفونی کنند. در همین زمان گاردین گزارش دارد که تصاویر و ویدئوهایی از حشرات گزنده و خونخوار منتشر شده است و در نتیجه بعضی از مسافرها از نشستن روی صندلیها خودداری میکنند. روزنامه پاریزین از رسیدن حشرات به رختخوابهای منازل مسکونی خبر داد که منجر به وحشت خانوادهها از این موجودات شده است. ماجرا وقتی به سطح سیاسی کشیده شد که ماتیلدا پانوت رییس یکی از احزاب چپگرای پارلمان فرانسه، ظرف شیشهای کوچکی که درون آن چند ساس قرار داشت را به پارلمان برد و حین سخنرانی خود به رسانهها نشان داد. او گفت که زمانی که شرکتهای سمپاشی برای پاکسازی خانهها پول زیادی میگیرند و بعضی از آدمها به دلیل هراس از حمله این حشرات خواب آرام ندارند؛ دولت باید موضوع حشرات گزنده پاریس را به صورت یک معضل بهداشت عمومی به رسمیت بشناسد.
سال ۲۰۲۳ مجله میرور از انبوه تشکها و رختخوابهایی خبرداد و عکسهایی منتشر کرد که به عنوان زباله در گوشه و کنار پاریس دورانداخته شده است زیرا به حشرات گزنده آلوده شده و قابل پاکسازی نیستند.
بوی ادرار در پیادهرو
بوی ناخوشایند خیابانهای پاریس یکی از موضوعهایی است که در ویدئوهای تیکتاکرها و یوتیوبرها و کسانی که از سفرهای خود به این شهر تصاویر زنده پخش میکنند، دیده میشود.
معضل بوی خیابانها حداقل از دوران ناپلئون در پاریس ثبت شده است. ادرار کردن در خیابانها از نظر قانونی ممنوع است اما وقتی کسی بخواهد این کار را انجام دهد، قانون چطور میخواهد جلوی او را بگیرد؟ سال ۲۰۱۷ نشنال جئوگرافیک گزارش داد که یک ایده برای حل این مشکل پیشنهاد شده است. ایده این بود که گلدانهای پر از خاکاره در نقاط مورد علاقه ادرار کنندگان قرار داده شود و بعد از اینکه حسگرها نشان دادند که ظرفیت آن پر شده است، محتویات آنها به نقاط دیگر منتقل شده و برای تولید کمپوست استفاده شود. البته با این شرط که کمپوست به دست آمده از این راه فقط برای رشد گل استفاده شود و نه سبزیجات.
سال بعد نیویورک پست هم از بوی ادرار در خیابانهای تاریخی پاریس نوشت و از اینکه مسئولان با نصب این گلدانها به دنبال حل مشکل هستند اما ظاهرا این طرح و راهکارهای مشابه به نتیجه خاصی نرسید زیرا در سال ۲۰۲۱ وبسایت یورونیوز گزارشی از ۶ شهر بدبوی اروپا منتشر کرد. دلیل آلودگی هوای بعضی از این شهرها آلودگی صنعتی یا رشد گیاهان خاص بود اما عاملی که باعث بدبو شدن خیابانها پاریس است به گفته یورونیوز ناشی از «ادرار در خیابانها» است. ماجرا همینطور ادامه پیدا کرده است و سال گذشته میلادی، دافنه دنیس خبرنگار بیبیسی، ویدئویی در اینباره منتشر کرد با این عنوان که «چرا مردان فرانسوی در خیابان ادرار میکنند؟» در این ویدئوی خبری کوتاه، رهگذران از مشاهده هر روزه آثار ادرار کردن و استشمام بوی آن میگویند. سرویسهای بهداشتی عمومی که در خیابان ساخته شدهاند نتوانستهاند مشکل را حل کنند و ادرار کردن مردان در گوشه و کنار خیابان و فضای عمومی دیگر مانند ایستگاههای مترو به شکل یک عادت درآمده است.
بیشتر بخوانید: واکاوی ادعای مدیر شهرداری تهران درباره تمیز بودن تهران نسبت به پاریس | گردشگران و روزنامه های معتبر دنیا درباره این شهر لوکس فرانسوی چه می گویند؟
آب آلوده رودخانه
پاریس تا مدتی دیگر میزبان بازیهای المپیک تابستانی ۲۰۲۴ است. یک قرن قبل در سال ۱۹۰۰ میلادی مسابقات شنای المپیک در رودخانه مرکز شهر، رود سن برگزار میشد. الان این کار امکان ندارد. میزان آلودگی آنقدر زیاد است که نمیتوان تن به آب زد. به گزارش تایمز، پاییز گذشته قرار شد یک مسابقه شنای زنان در رود سن برگزار شود و نشانهای برای پاکیزگی آب آن باشد اما بارش باران باعث شد که فاضلاب شهری و آبهای سطحی به رود جاری شود و آلودگی آنقدر زیاد شد که مسابقه لغو شد. حالا تصاویری خیالی با هوش مصنوعی ساخته شده است که نشان میدهد در سال ۲۰۲۵ ساحل رود سن با اسکلههای چوبی پوشانده شده و مردم در حال شنا و آفتابگرفتن هستند. رویایی که باید به سرعت محقق شود و حداقل چند کیلومتر از رود قابل شنا کردن باشد تا آبروی شهر را احیا کند.